21 °C Budapest

OTP: Vegyük vagy adjuk a tegnapi új csúcs után?

Pénzcentrum
2004. február 20. 09:00

OTP Bank. Az egyetlen blue chip papír, ami bevezetése óta szinte töretlenül emelkedik fölfelé. A bank gazdálkodása, s ennek eredményeképpen eredménye évről évre folyamatosan javul, a menedzsment megbízhatóan (felül)teljesíti év eleji vállalásait, a stratégia pedig egy vezető regionális bank képét vetíti elénk, melyet az elmúlt évtized tapasztalatai alapján a befektetők el is hisznek a bank vezetőségének. A tegnapi nap folyamán az OTP részvénye újabb történelmi rekordot ért el. Egész napos nagy forgalom melletti folyamatos emelkedés után a bankpapír árfolyama 3,100 Ft felett zárt, s a részvénypiacon spekuláló befektetők újra feltehették maguknak a kérdést: most adjuk, vagy vegyük az OTP részvényét? Az eddigi idők tapasztalatai arra tanítottak meg minket, hogy idővel hagyományosan az utóbbi álláspontot képviselőknek lett igazuk, s a pro és kontra érvek összevetését követően hajlunk arra, hogy ezúttal is ezt az álláspontot osszuk, a lélegzetelállítónak tűnő árfolyam ellenére is.



Fundamentális oldalról nézve a bank egészségesebbnek tűnik, mint valaha.
Jelentős kockázatos vállalati kinnlevősége jelenleg nincs (a Hajdú-BÉT sztoriból az OTP végképp kiszállt már évekkel ezelőtt), van ezzel szemben egy tavaly berobbant lakossági hitelállománya, mely kockázati szempontból kifejezetten kedvező állománynak tekinthető, miközben stabil nyereséget biztosít a banknak. Bár a lakáshitel felvételi kedv az idei év első hónapjaiban érthető okokból lanyha, jelenleg általános az a vélekedés a piacon, hogy az év közepére a lakosság visszatér a bankokhoz, s a korábbi óvatos 150-200 mrd Ft-os prognózisokhoz képest ma már általános az a vélekedés, hogy az OTP teljesíteni tudja 2004-ben a Spéder Zoltán által is várt 240 mrd Ft-os lakáshitel állomány bővülést.

A bank emellett 2004-ben várhatóan jelentősen fogja javítani hatékonyságát is. 2003-ban több olyan projekt fejeződött be, melyek révén a bank back-office tevékenysége korszerűsödött, melynek nyomán jelentős létszámleépítés volt elérhető, mellyel a folyó költségek jelentősen csökkenthetőek lettek.


A bank remek teljesítménye és kilátásai mellett a leánycégek nyereségének növekedési üteme még a bankét is meghaladta az utóbbi években! A leányok évről évre egymásnak adják át a stafétabotot a nyereséglistán való vezetésben, úgy, hogy a bejáratott társaságok nyeresége is közben folyamatosan nő.


A kontra érvek közé sorolható a 2003-ban csökkent céltartalék állomány, mely 2004-ben a teljes hitelállományhoz képest vélhetően nőhet. A tavaly kiosztott lakáshitelekre is érezhetőbb mértékben 2004-ben fog céltartalékokat képezni a bank, mely csöökenti eredményét. Ezzel viszont szembenáll majd a jelentősen megemelkedett hitelállományból befolyó kamatbevétel, mely nyilván messze meghaladja majd a megemelkedett céltartalék állomány negatív hatását.


Kockázati tényezőként említhető még a bolgár kaland. A DSK modernizációjára az OTP 2004-ben és 2005-ben jelentős összegeket fog elkölteni, melyekből eredmény a későbbi években lehet. Igaz, a DSK az évtized második felében az OTP eredménynövekedésének egyik motorja lehet, a bolgár gazdaság kockázatossága azonban nyilvánvalóan lényegesen magasabb a magyarénál. Itt jutottunk el a legnagyobb kockázati tényezőhöz az OTP árfolyama esetében: a magyar makrogazdasághoz. A tavalyi hektikus forint mozgások és a hatalmas költségvetési deficit középtávon kedvezőtlenül hathat az ország legnagyobb bankjának befektetői megítélésére. A hosszútávú tartós árfolyamemelkedésnek így elengedhetetlen feltétele kellene legyen a magyar makrogazdasági helyzet rendeződése, a költségvetési hiány lefaragása és a forint árfolyamának kiszámíthatósága.



Amennyiben a piac elhiszi az OTP vezetése által várt 25%-os eredménybővülést, az OTP részvényének P/E mutatója a 2004-es várható eredménnyel számolva mindössze 8 körül van, mely egyáltalán nem számít túlzott értéknek.


A bank ROE-ja nominálisan a 30% körüli szintet ostromolja, s reálértékben is jóval 20% fölött van. Ha feltételezzük azt, hogy a bank az eredmény várható további látványos javulása mellett hatékonyságát is tovább tudja javítani 2004-ben (erre a fenti fejlesztések miatt komoly esélye van), akkor indokolható lehet akár az egyébként magasnak számító 3-as P/BV érték is az OTP esetében.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem