OTP: Vegyük vagy adjuk a tegnapi új csúcs után?

Pénzcentrum
2004. február 20. 09:00

OTP Bank. Az egyetlen blue chip papír, ami bevezetése óta szinte töretlenül emelkedik fölfelé. A bank gazdálkodása, s ennek eredményeképpen eredménye évről évre folyamatosan javul, a menedzsment megbízhatóan (felül)teljesíti év eleji vállalásait, a stratégia pedig egy vezető regionális bank képét vetíti elénk, melyet az elmúlt évtized tapasztalatai alapján a befektetők el is hisznek a bank vezetőségének. A tegnapi nap folyamán az OTP részvénye újabb történelmi rekordot ért el. Egész napos nagy forgalom melletti folyamatos emelkedés után a bankpapír árfolyama 3,100 Ft felett zárt, s a részvénypiacon spekuláló befektetők újra feltehették maguknak a kérdést: most adjuk, vagy vegyük az OTP részvényét? Az eddigi idők tapasztalatai arra tanítottak meg minket, hogy idővel hagyományosan az utóbbi álláspontot képviselőknek lett igazuk, s a pro és kontra érvek összevetését követően hajlunk arra, hogy ezúttal is ezt az álláspontot osszuk, a lélegzetelállítónak tűnő árfolyam ellenére is.Fundamentális oldalról nézve a bank egészségesebbnek tűnik, mint valaha.
Jelentős kockázatos vállalati kinnlevősége jelenleg nincs (a Hajdú-BÉT sztoriból az OTP végképp kiszállt már évekkel ezelőtt), van ezzel szemben egy tavaly berobbant lakossági hitelállománya, mely kockázati szempontból kifejezetten kedvező állománynak tekinthető, miközben stabil nyereséget biztosít a banknak. Bár a lakáshitel felvételi kedv az idei év első hónapjaiban érthető okokból lanyha, jelenleg általános az a vélekedés a piacon, hogy az év közepére a lakosság visszatér a bankokhoz, s a korábbi óvatos 150-200 mrd Ft-os prognózisokhoz képest ma már általános az a vélekedés, hogy az OTP teljesíteni tudja 2004-ben a Spéder Zoltán által is várt 240 mrd Ft-os lakáshitel állomány bővülést.

A bank emellett 2004-ben várhatóan jelentősen fogja javítani hatékonyságát is. 2003-ban több olyan projekt fejeződött be, melyek révén a bank back-office tevékenysége korszerűsödött, melynek nyomán jelentős létszámleépítés volt elérhető, mellyel a folyó költségek jelentősen csökkenthetőek lettek.


A bank remek teljesítménye és kilátásai mellett a leánycégek nyereségének növekedési üteme még a bankét is meghaladta az utóbbi években! A leányok évről évre egymásnak adják át a stafétabotot a nyereséglistán való vezetésben, úgy, hogy a bejáratott társaságok nyeresége is közben folyamatosan nő.


A kontra érvek közé sorolható a 2003-ban csökkent céltartalék állomány, mely 2004-ben a teljes hitelállományhoz képest vélhetően nőhet. A tavaly kiosztott lakáshitelekre is érezhetőbb mértékben 2004-ben fog céltartalékokat képezni a bank, mely csöökenti eredményét. Ezzel viszont szembenáll majd a jelentősen megemelkedett hitelállományból befolyó kamatbevétel, mely nyilván messze meghaladja majd a megemelkedett céltartalék állomány negatív hatását.


Kockázati tényezőként említhető még a bolgár kaland. A DSK modernizációjára az OTP 2004-ben és 2005-ben jelentős összegeket fog elkölteni, melyekből eredmény a későbbi években lehet. Igaz, a DSK az évtized második felében az OTP eredménynövekedésének egyik motorja lehet, a bolgár gazdaság kockázatossága azonban nyilvánvalóan lényegesen magasabb a magyarénál. Itt jutottunk el a legnagyobb kockázati tényezőhöz az OTP árfolyama esetében: a magyar makrogazdasághoz. A tavalyi hektikus forint mozgások és a hatalmas költségvetési deficit középtávon kedvezőtlenül hathat az ország legnagyobb bankjának befektetői megítélésére. A hosszútávú tartós árfolyamemelkedésnek így elengedhetetlen feltétele kellene legyen a magyar makrogazdasági helyzet rendeződése, a költségvetési hiány lefaragása és a forint árfolyamának kiszámíthatósága.Amennyiben a piac elhiszi az OTP vezetése által várt 25%-os eredménybővülést, az OTP részvényének P/E mutatója a 2004-es várható eredménnyel számolva mindössze 8 körül van, mely egyáltalán nem számít túlzott értéknek.


A bank ROE-ja nominálisan a 30% körüli szintet ostromolja, s reálértékben is jóval 20% fölött van. Ha feltételezzük azt, hogy a bank az eredmény várható további látványos javulása mellett hatékonyságát is tovább tudja javítani 2004-ben (erre a fenti fejlesztések miatt komoly esélye van), akkor indokolható lehet akár az egyébként magasnak számító 3-as P/BV érték is az OTP esetében.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 2. péntek
Kármen, Anita
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?