15 °C Budapest

OTP: Vegyük vagy adjuk a tegnapi új csúcs után?

Pénzcentrum
2004. február 20. 09:00

OTP Bank. Az egyetlen blue chip papír, ami bevezetése óta szinte töretlenül emelkedik fölfelé. A bank gazdálkodása, s ennek eredményeképpen eredménye évről évre folyamatosan javul, a menedzsment megbízhatóan (felül)teljesíti év eleji vállalásait, a stratégia pedig egy vezető regionális bank képét vetíti elénk, melyet az elmúlt évtized tapasztalatai alapján a befektetők el is hisznek a bank vezetőségének. A tegnapi nap folyamán az OTP részvénye újabb történelmi rekordot ért el. Egész napos nagy forgalom melletti folyamatos emelkedés után a bankpapír árfolyama 3,100 Ft felett zárt, s a részvénypiacon spekuláló befektetők újra feltehették maguknak a kérdést: most adjuk, vagy vegyük az OTP részvényét? Az eddigi idők tapasztalatai arra tanítottak meg minket, hogy idővel hagyományosan az utóbbi álláspontot képviselőknek lett igazuk, s a pro és kontra érvek összevetését követően hajlunk arra, hogy ezúttal is ezt az álláspontot osszuk, a lélegzetelállítónak tűnő árfolyam ellenére is.



Fundamentális oldalról nézve a bank egészségesebbnek tűnik, mint valaha.
Jelentős kockázatos vállalati kinnlevősége jelenleg nincs (a Hajdú-BÉT sztoriból az OTP végképp kiszállt már évekkel ezelőtt), van ezzel szemben egy tavaly berobbant lakossági hitelállománya, mely kockázati szempontból kifejezetten kedvező állománynak tekinthető, miközben stabil nyereséget biztosít a banknak. Bár a lakáshitel felvételi kedv az idei év első hónapjaiban érthető okokból lanyha, jelenleg általános az a vélekedés a piacon, hogy az év közepére a lakosság visszatér a bankokhoz, s a korábbi óvatos 150-200 mrd Ft-os prognózisokhoz képest ma már általános az a vélekedés, hogy az OTP teljesíteni tudja 2004-ben a Spéder Zoltán által is várt 240 mrd Ft-os lakáshitel állomány bővülést.

A bank emellett 2004-ben várhatóan jelentősen fogja javítani hatékonyságát is. 2003-ban több olyan projekt fejeződött be, melyek révén a bank back-office tevékenysége korszerűsödött, melynek nyomán jelentős létszámleépítés volt elérhető, mellyel a folyó költségek jelentősen csökkenthetőek lettek.


A bank remek teljesítménye és kilátásai mellett a leánycégek nyereségének növekedési üteme még a bankét is meghaladta az utóbbi években! A leányok évről évre egymásnak adják át a stafétabotot a nyereséglistán való vezetésben, úgy, hogy a bejáratott társaságok nyeresége is közben folyamatosan nő.


A kontra érvek közé sorolható a 2003-ban csökkent céltartalék állomány, mely 2004-ben a teljes hitelállományhoz képest vélhetően nőhet. A tavaly kiosztott lakáshitelekre is érezhetőbb mértékben 2004-ben fog céltartalékokat képezni a bank, mely csöökenti eredményét. Ezzel viszont szembenáll majd a jelentősen megemelkedett hitelállományból befolyó kamatbevétel, mely nyilván messze meghaladja majd a megemelkedett céltartalék állomány negatív hatását.


Kockázati tényezőként említhető még a bolgár kaland. A DSK modernizációjára az OTP 2004-ben és 2005-ben jelentős összegeket fog elkölteni, melyekből eredmény a későbbi években lehet. Igaz, a DSK az évtized második felében az OTP eredménynövekedésének egyik motorja lehet, a bolgár gazdaság kockázatossága azonban nyilvánvalóan lényegesen magasabb a magyarénál. Itt jutottunk el a legnagyobb kockázati tényezőhöz az OTP árfolyama esetében: a magyar makrogazdasághoz. A tavalyi hektikus forint mozgások és a hatalmas költségvetési deficit középtávon kedvezőtlenül hathat az ország legnagyobb bankjának befektetői megítélésére. A hosszútávú tartós árfolyamemelkedésnek így elengedhetetlen feltétele kellene legyen a magyar makrogazdasági helyzet rendeződése, a költségvetési hiány lefaragása és a forint árfolyamának kiszámíthatósága.



Amennyiben a piac elhiszi az OTP vezetése által várt 25%-os eredménybővülést, az OTP részvényének P/E mutatója a 2004-es várható eredménnyel számolva mindössze 8 körül van, mely egyáltalán nem számít túlzott értéknek.


A bank ROE-ja nominálisan a 30% körüli szintet ostromolja, s reálértékben is jóval 20% fölött van. Ha feltételezzük azt, hogy a bank az eredmény várható további látványos javulása mellett hatékonyságát is tovább tudja javítani 2004-ben (erre a fenti fejlesztések miatt komoly esélye van), akkor indokolható lehet akár az egyébként magasnak számító 3-as P/BV érték is az OTP esetében.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm