10 °C Budapest

Az ír példa a követendő - a harmonizáció adójogi vonatkozásai

Pénzcentrum
2004. február 19. 10:00

A kis- és középvállalkozások, illetve az önkormányzatok döntő hányada még mindig információhiánnyal küzd a csatlakozást érintő kérdésekben, többségük nem rendelkezik olyan közép- és hosszútávú fejlesztési tervvel, amely támogatási igény formájában jelentkezhetne a közeljövőben - derült ki a PricewaterhouseCoopers 16 megyeszékhelyet érintő EU-Roadshowja alapán, amelyen több mint 1,500 vállalat és közel 500 polgármester, önkormányzati tisztviselő vett részt. "A PwC a világ és Magyarország vezető tanácsadójaként kötelességének érzi, hogy az EU-felkészülést a lehető legszélesebb körben támogassa. Szolgáltatásaink a nagyvállalatoknak szóló EU Map átvilágításoktól a kisvállalkozásoknak és önkormányzatoknak tartott ingyenes előadásokig a termékek széles skáláját ölelik fel" - adott tájékoztatást Erdős Gabriella, a PwC vezető adójogi partnere. Számtalan olyan gyakorlati kérdés van, amelyet a jogalkotóknak és a vállalakozásoknak is tisztáznia kell április 30-ig. Ezek a számviteli nyilvántartási rendszertől (például ÁFA) a vámszabad területekig olyan banális problémákig terjednek, mint a határnál történő sorban állás kérdése a csatlakozás éjjelén. A támogatások szinte teljes körű kihasználására épülő ír példa mindenképpen követendő, de az első években a dinamikusan fejlődő szigetország is jelentős problémákkal nézett szembe. A jogharmonizáció a Csatlakozási Szerződés életbe lépésével zárul, tehát ettől az időponttól kezdve Magyarország vállalja azt, hogy jogrendszere a közösségi joggal teljes mértékben összhangban áll.


Jelenleg három, a vállalkozások jövedelemadózásával kapcsolatos irányelv van az Európai Unióban, és a közeljövőben sem várhatóak újabbak.

Az anya-leányvállalati irányelv fő célja, hogy megszüntesse az osztalékra kivetett forrásadókat, illetve megakadályozza a kapott osztalékok kettős adózását: az anyavállalatnak kifizetett osztalékot nem terheli osztalékadó, a kapott osztalékot nem terheli társasági adó.

Az átalakulási irányelv a vállalatok adómentes összeolvadását, szétválását kívánja elősegíteni: az üzletágátadás, a részvénycsere csak akkor eredményezhet adókötelezettséget, ha az ügylet során felértékelés történik vagy ha 10%-nál több pénzeszköz cserél gazdát.

A kamat-jogdíj irányelv célja a forrásadóztatás megszüntetésével a kettős adózás, az adminisztratív terhek és cash-flow problémák lehetőségének a csökkentése. A kapcsolt vállalkozásnak fizetett kamatot, jogdíjat nem terheli majd forrásadó, a kapott kamat, jogdíj adóköteles marad.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem