Az ír példa a követendő - a harmonizáció adójogi vonatkozásai

Pénzcentrum
2004. február 19. 10:00

A kis- és középvállalkozások, illetve az önkormányzatok döntő hányada még mindig információhiánnyal küzd a csatlakozást érintő kérdésekben, többségük nem rendelkezik olyan közép- és hosszútávú fejlesztési tervvel, amely támogatási igény formájában jelentkezhetne a közeljövőben - derült ki a PricewaterhouseCoopers 16 megyeszékhelyet érintő EU-Roadshowja alapán, amelyen több mint 1,500 vállalat és közel 500 polgármester, önkormányzati tisztviselő vett részt. "A PwC a világ és Magyarország vezető tanácsadójaként kötelességének érzi, hogy az EU-felkészülést a lehető legszélesebb körben támogassa. Szolgáltatásaink a nagyvállalatoknak szóló EU Map átvilágításoktól a kisvállalkozásoknak és önkormányzatoknak tartott ingyenes előadásokig a termékek széles skáláját ölelik fel" - adott tájékoztatást Erdős Gabriella, a PwC vezető adójogi partnere. Számtalan olyan gyakorlati kérdés van, amelyet a jogalkotóknak és a vállalakozásoknak is tisztáznia kell április 30-ig. Ezek a számviteli nyilvántartási rendszertől (például ÁFA) a vámszabad területekig olyan banális problémákig terjednek, mint a határnál történő sorban állás kérdése a csatlakozás éjjelén. A támogatások szinte teljes körű kihasználására épülő ír példa mindenképpen követendő, de az első években a dinamikusan fejlődő szigetország is jelentős problémákkal nézett szembe. A jogharmonizáció a Csatlakozási Szerződés életbe lépésével zárul, tehát ettől az időponttól kezdve Magyarország vállalja azt, hogy jogrendszere a közösségi joggal teljes mértékben összhangban áll.


Jelenleg három, a vállalkozások jövedelemadózásával kapcsolatos irányelv van az Európai Unióban, és a közeljövőben sem várhatóak újabbak.

Az anya-leányvállalati irányelv fő célja, hogy megszüntesse az osztalékra kivetett forrásadókat, illetve megakadályozza a kapott osztalékok kettős adózását: az anyavállalatnak kifizetett osztalékot nem terheli osztalékadó, a kapott osztalékot nem terheli társasági adó.

Az átalakulási irányelv a vállalatok adómentes összeolvadását, szétválását kívánja elősegíteni: az üzletágátadás, a részvénycsere csak akkor eredményezhet adókötelezettséget, ha az ügylet során felértékelés történik vagy ha 10%-nál több pénzeszköz cserél gazdát.

A kamat-jogdíj irányelv célja a forrásadóztatás megszüntetésével a kettős adózás, az adminisztratív terhek és cash-flow problémák lehetőségének a csökkentése. A kapcsolt vállalkozásnak fizetett kamatot, jogdíjat nem terheli majd forrásadó, a kapott kamat, jogdíj adóköteles marad.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?