32 °C Budapest

Az ír példa a követendő - a harmonizáció adójogi vonatkozásai

Pénzcentrum
2004. február 19. 10:00

A kis- és középvállalkozások, illetve az önkormányzatok döntő hányada még mindig információhiánnyal küzd a csatlakozást érintő kérdésekben, többségük nem rendelkezik olyan közép- és hosszútávú fejlesztési tervvel, amely támogatási igény formájában jelentkezhetne a közeljövőben - derült ki a PricewaterhouseCoopers 16 megyeszékhelyet érintő EU-Roadshowja alapán, amelyen több mint 1,500 vállalat és közel 500 polgármester, önkormányzati tisztviselő vett részt. "A PwC a világ és Magyarország vezető tanácsadójaként kötelességének érzi, hogy az EU-felkészülést a lehető legszélesebb körben támogassa. Szolgáltatásaink a nagyvállalatoknak szóló EU Map átvilágításoktól a kisvállalkozásoknak és önkormányzatoknak tartott ingyenes előadásokig a termékek széles skáláját ölelik fel" - adott tájékoztatást Erdős Gabriella, a PwC vezető adójogi partnere. Számtalan olyan gyakorlati kérdés van, amelyet a jogalkotóknak és a vállalakozásoknak is tisztáznia kell április 30-ig. Ezek a számviteli nyilvántartási rendszertől (például ÁFA) a vámszabad területekig olyan banális problémákig terjednek, mint a határnál történő sorban állás kérdése a csatlakozás éjjelén. A támogatások szinte teljes körű kihasználására épülő ír példa mindenképpen követendő, de az első években a dinamikusan fejlődő szigetország is jelentős problémákkal nézett szembe. A jogharmonizáció a Csatlakozási Szerződés életbe lépésével zárul, tehát ettől az időponttól kezdve Magyarország vállalja azt, hogy jogrendszere a közösségi joggal teljes mértékben összhangban áll.


Jelenleg három, a vállalkozások jövedelemadózásával kapcsolatos irányelv van az Európai Unióban, és a közeljövőben sem várhatóak újabbak.

Az anya-leányvállalati irányelv fő célja, hogy megszüntesse az osztalékra kivetett forrásadókat, illetve megakadályozza a kapott osztalékok kettős adózását: az anyavállalatnak kifizetett osztalékot nem terheli osztalékadó, a kapott osztalékot nem terheli társasági adó.

Az átalakulási irányelv a vállalatok adómentes összeolvadását, szétválását kívánja elősegíteni: az üzletágátadás, a részvénycsere csak akkor eredményezhet adókötelezettséget, ha az ügylet során felértékelés történik vagy ha 10%-nál több pénzeszköz cserél gazdát.

A kamat-jogdíj irányelv célja a forrásadóztatás megszüntetésével a kettős adózás, az adminisztratív terhek és cash-flow problémák lehetőségének a csökkentése. A kapcsolt vállalkozásnak fizetett kamatot, jogdíjat nem terheli majd forrásadó, a kapott kamat, jogdíj adóköteles marad.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?