14 °C Budapest

Az ír példa a követendő - a harmonizáció adójogi vonatkozásai

Pénzcentrum
2004. február 19. 10:00

A kis- és középvállalkozások, illetve az önkormányzatok döntő hányada még mindig információhiánnyal küzd a csatlakozást érintő kérdésekben, többségük nem rendelkezik olyan közép- és hosszútávú fejlesztési tervvel, amely támogatási igény formájában jelentkezhetne a közeljövőben - derült ki a PricewaterhouseCoopers 16 megyeszékhelyet érintő EU-Roadshowja alapán, amelyen több mint 1,500 vállalat és közel 500 polgármester, önkormányzati tisztviselő vett részt. "A PwC a világ és Magyarország vezető tanácsadójaként kötelességének érzi, hogy az EU-felkészülést a lehető legszélesebb körben támogassa. Szolgáltatásaink a nagyvállalatoknak szóló EU Map átvilágításoktól a kisvállalkozásoknak és önkormányzatoknak tartott ingyenes előadásokig a termékek széles skáláját ölelik fel" - adott tájékoztatást Erdős Gabriella, a PwC vezető adójogi partnere. Számtalan olyan gyakorlati kérdés van, amelyet a jogalkotóknak és a vállalakozásoknak is tisztáznia kell április 30-ig. Ezek a számviteli nyilvántartási rendszertől (például ÁFA) a vámszabad területekig olyan banális problémákig terjednek, mint a határnál történő sorban állás kérdése a csatlakozás éjjelén. A támogatások szinte teljes körű kihasználására épülő ír példa mindenképpen követendő, de az első években a dinamikusan fejlődő szigetország is jelentős problémákkal nézett szembe. A jogharmonizáció a Csatlakozási Szerződés életbe lépésével zárul, tehát ettől az időponttól kezdve Magyarország vállalja azt, hogy jogrendszere a közösségi joggal teljes mértékben összhangban áll.


Jelenleg három, a vállalkozások jövedelemadózásával kapcsolatos irányelv van az Európai Unióban, és a közeljövőben sem várhatóak újabbak.

Az anya-leányvállalati irányelv fő célja, hogy megszüntesse az osztalékra kivetett forrásadókat, illetve megakadályozza a kapott osztalékok kettős adózását: az anyavállalatnak kifizetett osztalékot nem terheli osztalékadó, a kapott osztalékot nem terheli társasági adó.

Az átalakulási irányelv a vállalatok adómentes összeolvadását, szétválását kívánja elősegíteni: az üzletágátadás, a részvénycsere csak akkor eredményezhet adókötelezettséget, ha az ügylet során felértékelés történik vagy ha 10%-nál több pénzeszköz cserél gazdát.

A kamat-jogdíj irányelv célja a forrásadóztatás megszüntetésével a kettős adózás, az adminisztratív terhek és cash-flow problémák lehetőségének a csökkentése. A kapcsolt vállalkozásnak fizetett kamatot, jogdíjat nem terheli majd forrásadó, a kapott kamat, jogdíj adóköteles marad.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm