9.2%-kal nőttek tavaly a reálbérek (2.)

Pénzcentrum
2004. február 18. 09:06

2003. január-decemberben a bruttó nominális átlagkereset 12.0%-kal, a nettó átlagkereset 14.3%-kal, a reálkereset (a fogyasztóiár-index 4.7%-os növekedése mellett) 9.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH.

2003. január-decemberben az 5 és több főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézmények-nél és a nonprofit szervezeteknél átlagosan 2 millió 753 ezren álltak alkalmazásban, 1.0%-kal többen, mint egy évvel korábban.

A versenyszféra létszáma az előző évhez képest kismértékű növekedést mutat (0.2%), a költségvetésben 2.3%-kal nőtt a létszám, bár szeptembertől a létszámnövekedés üteme lassult, és az év utolsó hónapjában mindhárom fő területen (közigazgatás, oktatás, egészségügy) csökkent az alkalmazás-ban állók száma az előző év decemberéhez képest.

A havi bruttó átlagkereset 2003-ban 12.0%-kal haladta meg a 2002. azonos időszakit, ezen belül a versenyszférát 8.9%-os, a költségvetést 17.5%-os keresetemelkedés jellemezte. Az időszak alatt a vállalkozásoknál egyenletesen 7-10% között emelkedtek a bruttó keresetek, a költségvetési intézményeknél pedig az év első nyolc hónapjára jellemző 20% fölötti növekedés az utolsó négy hónapban 7% körülire mérséklődött.


A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete tavaly 137,200 forint volt. A versenyszférában dolgozók átlagosan 127,000 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 160,800 forintot kerestek. A 2003. január-decemberi nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 88,800 Ft-nak felelt meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gyors bérnövekedés problémája az elmúlt időszakban több vonatkozásban is felmerült. A közszféra több területén megvalósított 50%-os béremelés demonstrációs hatása a versenyszférában is érezhető volt. Az utóbbi hónapokban a bérnövekedés üteme jelentősen lassult, melyben a bázishatások döntő szerepet játszottak. A termelékenységi adatok mellett űgy tűnik, hogy a feldolgozóiparban illetve a versenyszektor több területén is már javul a fajlagos bérmunkaköltség.

Az idei évben a keresetek növekedése a tavalyinál jóval lassabb lesz, elemző becslések szerint a reálbérek 1% körüli ütemben bővülhetnek, mely a fogyasztási dinamikát is érdemben érintheti.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem