27 °C Budapest

Phylaxia: helytállás a gáton

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:57

A Phylaxia menedzsmentje szerint hihetetlenül nehéz gazdálkodási környezetben sikerült helytállnia a társaságnak. A kedvezőtlen keresleti viszonyok ellenére enyhén növekedett az árbevétel és sikerült új piacra is belépni. 2002-vel szemben nyereséggel zárta a tavalyi évet a cég.

Az alábbiakban a társaság gyorsjelentéséből emelünk ki részleteket.

Piaci körülmények
Az állattenyésztés költségeinek kb. 70 %-át kitevő takarmányárak többszörösükre nőttek, miközben az élelmiszerkereskedelmi láncok kíméletlen versenye egyre jobban leszorította a felvásárlási árakat. A tejtermelésben, baromfihús-termelésben, sertéstenyésztésben az a képtelen helyzet alakult ki, hogy minél többet termelt egy vállalkozás, annál nagyobb veszteséget realizált, miközben az elosztó rendszerek milliárdos nagyságrendű profitra tettek szert.
A piaci zavarok, EU-felkészülés költségei, kedvezőtlen időjárás mellett további nehézséget jelentett a forint kiszámíthatatlan erősödése-gyengülése, az egy éven belül közel megduplázódott jegybanki alapkamat, az ezek következtében megugró pénzügyi finanszírozási terhek. Számos olyan vevője van a társaságnak, akik arra kényszerültek-kényszerülnek, hogy a korábbi években megtermelt tartalékaikat mozgósítsák a jövő, a fennmaradás érdekében.


Saját eredmények
Kedvező viszont, hogy ebben a kiélezett konkurenciaharcban a társaság nem csupán meg tudta tartani piaci részesedését, hanem stabilizálta azt és árbevételét - igaz szerény mértékben - növelni tudta. Mégpedig úgy, hogy 2003. évben nem emelte értékesítési árait (erre az éles piaci verseny nem adott lehetőséget), javította viszont készletei összetételét, csökkentette a hiánycikkek számát, folyamatosan kielégítve az ad hoc vevői megrendelések döntő részét is. Említést érdemel, hogy a társaság belföldön a Magyar Honvédség beszállítójává vált, külföldön pedig Szerbia, az irtószerek vonatkozásában Szlovákia, az agrobiológiai készítmények esetében pedig Hollandia új exportpiacunk lett.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?