25 °C Budapest

Phylaxia: helytállás a gáton

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:57

A Phylaxia menedzsmentje szerint hihetetlenül nehéz gazdálkodási környezetben sikerült helytállnia a társaságnak. A kedvezőtlen keresleti viszonyok ellenére enyhén növekedett az árbevétel és sikerült új piacra is belépni. 2002-vel szemben nyereséggel zárta a tavalyi évet a cég.

Az alábbiakban a társaság gyorsjelentéséből emelünk ki részleteket.

Piaci körülmények
Az állattenyésztés költségeinek kb. 70 %-át kitevő takarmányárak többszörösükre nőttek, miközben az élelmiszerkereskedelmi láncok kíméletlen versenye egyre jobban leszorította a felvásárlási árakat. A tejtermelésben, baromfihús-termelésben, sertéstenyésztésben az a képtelen helyzet alakult ki, hogy minél többet termelt egy vállalkozás, annál nagyobb veszteséget realizált, miközben az elosztó rendszerek milliárdos nagyságrendű profitra tettek szert.
A piaci zavarok, EU-felkészülés költségei, kedvezőtlen időjárás mellett további nehézséget jelentett a forint kiszámíthatatlan erősödése-gyengülése, az egy éven belül közel megduplázódott jegybanki alapkamat, az ezek következtében megugró pénzügyi finanszírozási terhek. Számos olyan vevője van a társaságnak, akik arra kényszerültek-kényszerülnek, hogy a korábbi években megtermelt tartalékaikat mozgósítsák a jövő, a fennmaradás érdekében.


Saját eredmények
Kedvező viszont, hogy ebben a kiélezett konkurenciaharcban a társaság nem csupán meg tudta tartani piaci részesedését, hanem stabilizálta azt és árbevételét - igaz szerény mértékben - növelni tudta. Mégpedig úgy, hogy 2003. évben nem emelte értékesítési árait (erre az éles piaci verseny nem adott lehetőséget), javította viszont készletei összetételét, csökkentette a hiánycikkek számát, folyamatosan kielégítve az ad hoc vevői megrendelések döntő részét is. Említést érdemel, hogy a társaság belföldön a Magyar Honvédség beszállítójává vált, külföldön pedig Szerbia, az irtószerek vonatkozásában Szlovákia, az agrobiológiai készítmények esetében pedig Hollandia új exportpiacunk lett.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22