25 °C Budapest

Emisszió-kereskedelem - a MOL is érintettje a kvótarendszernek

Pénzcentrum
2004. február 11. 10:20

Az emisszió-kereskedelem kicsit környezetvédelmi, de sokkal inkább gazdasági kérdés: az egyetértés nemzetközi szintű abban a tekintetben, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását mérsékelni kell, a módszer azonban gazdasági paradigmaváltást is magában rejt. Az érintettek között olyan hazai nagyvállalatok is vannak, mint a MOL Rt. Az emisszió-kereskedelem ("cap&trade") egy olyan, még az 1960-as években Amerikában kifejlesztett piaci alapú mechanizmus, amely hatékonyan, üzleti alapokra helyezve teszi lehetővé a környezetszennyezés mérséklését - a paradigmaváltás azt jelenti, hogy a módszer teljesen más kérdéskörbe átültetve is sikeresen alkalmazható. A téma a csatlakozással egyre nagyobb hangsúlyt kap hazánkban is, hiszen az Európai Unió az egyik legfontosabb kibocsátó (tehát nem szennyező, hiszen az üvegházhatású gázoknak egy része létfontosságú) - indította útjára a sajtóbeszélgetést Dr. Dezső Attila, a PriceWaterhouseCoopers-szel együttműködő Dezső, Réti & Antall Ügyvédi Iroda partnere. Az emisszió-kereskedelem globális megvalósulásának létalapja a Kyoto-i szerződés, a módszer az összes környezetszennyező kibocsátás 40-50%-át (lényegében a következő években csak a szén-dioxidhoz és foszforégetéshez kapcsolódó szennyezést) foglalja magába - érintettjei a vállalatok (Magyarországon többek között a hazai erőművek és a MOL is), viszont nem tartozik a rendszer hatálya alá a közlekedés kérdése vagy a vegyipari szegmens. A szisztéma egy vállalati szintű szétosztási tervet, valamint egyfajta kvóta- és kreditrendszert tartalmaz, az államigazgatási szabályozás változása az allokációt biztosító kvóták szétosztását és az elektronikus kereskedési felügyelet létrehozását és működtetését érinti. A rendszer üzleti folyamatok alapján biztosítja azt, hogy oda települjenek a környezetvédő beruházások, ahol a legnagyobb az egységnyi értékre vetített megtérülés. A vállalatok az egységes szempont alapján, ellenérték fizetése ellenében kapott kvótával kereskedhetnek, így a kapott "vagyoni érték"-en nyereséget vagy veszteséget realizálhatnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?