23 °C Budapest
síró gyermek, depresszió és szomorúság, harag és kétségbeesés

Komoly változás jön az ország slágerhitelénél: bánni fogja, aki nem lépett időben?

2024. július 8. 13:03

Májusban megtorpant a babaváró hitelek kihelyezésének növekedése – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt héten publikált friss adataiból. Míg a jelzáloghitelek és a személyi hitelek piaca is jelentős mértékben tudott bővülni, addig a babaváró hitelek esetében a májusban kihelyezett összeg 6,3 százalékkal elmaradt az április havitól. Ugyanakkor a tavalyi év azonos időszakához képest továbbra is bővülésről beszélhetünk – az akkor kihelyezett összeget az idei eredmény 13,9 százalékkal tudta felülmúlni. Közben a hétfői Kormányinfón komoly könnyítsét jelentettek be azok számára, akik 2019. július 1-jétől 2021-ig vették fel a Babaváró hitelt.

2024 májusában 21,01 milliárd forint volt az újonnan kihelyezett babaváró hitelek szerződéses összege, ami 1,42 milliárd forinttal maradt el az áprilisi 22,43 milliárd forinttól. Ez 6,3 százalékos visszaesést jelent, ami abból a szempontból meglepő lehet, hogy ugyanezen időszakban a lakáshitelek (+6,9%) és a személyi hitelek (+5,5%) piaca is jelentős mértékben bővülni tudott. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest továbbra is bővült a babaváró hitelek piaca – a 2023 májusában kihelyezett 18,45 milliárd forinthoz képest a mostani eredmény 13,9 százalékos növekedést jelent.

A babavárók tehát relatíve jól teljesítenek, ami annak fényében meglepő lehet, hogy az év elején életbe lépett szigorítások hatására idén szűkült a támogatott hitelre jogosultak köre. Noha az év első hónapjaiban még sok olyan ügylet lehetett, melyek igénylését még 2023 végén, tehát a régi feltételek mellett adták le az ügyfelek, ezek hatása valószínűsíthetőleg már nem jelentős. Úgy látszik tehát, hogy a szigorodó feltételek egyelőre nem okozták a termék népszerűségének radikális visszaesését.

A szerződések száma májusban 1 931 volt, ami az áprilisi 2 061-nek a 93,7 százaléka (-130 db). Ebből a szempontból már csak kisebb növekedés figyelhető meg a tavalyi év azonos időszakához képest, akkor ugyanis 1 866 volt az új szerződések száma, amelyhez képest a mostani eredmény csak 3,5 százalékos emelkedést jelent. Érdemes azt is megjegyezni, hogy 2023-ban havonta átlagosan 2 283 új babaváró hitelszerződés köttetett, szemben az idei év eddigi 1 901-es átlagával (-16,7%).

A szerződések száma és a kihelyezett összeg mennyisége alapján elmondhatjuk, hogy a felvett hitelek átlagos összege májusban 10 880 373 forint volt, ami csak minimális mértékben maradt el az áprilisi 10 883 066 forinttól (-0,02%).

Májusban egészen minimálisan, 0,03 százalékponttal emelkedett a babavárú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója – az áprilisi 8,65 százalékról 8,68 százalékra. Ezzel véget ért a tavaly december óta megfigyelhető csökkenő tendencia.

Ugyanakkor az elmúlt bő két év fényében ez a mostani mutató még mindig kedvezőnek tekinthető, elvégre ennél alacsonyabb értéket utoljára 2022 márciusában láthattunk – akkor 8,32 százalék volt a babavárók átlagos hiteldíja. A tavaly januári 16,22 százalékos csúcshoz képest pedig a mostani érték még mindig 7,54 százalékponttal alacsonyabb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Komoly könnyítést kapnak a babavárósok!

A hétfői kormányinfón fontos bejelentést tettek a többi mellett a Babaváró hitelekkel kapcsolatban is. Mint Vitályos Eszter kormányszóvivő elmondta:

Az indoklás szerint a döntés háttere, hogy a koronavírus világjárvány sok család gyermekvállalási terveit felülírta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 23. 19:53
Mégis úgy döntött az RTL, hogy megszólal a műsorvezetőjének, Majkának a Puzsér Róbert bántalmazását...
Bankmonitor  |  2024. július 23. 17:25
A jegybank mai döntésével 2024. július 24-től 25 bázisponttal mérséklődik az alapkamat, az irányadó...
MNB Intézet  |  2024. július 23. 12:09
Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, ho...
Holdblog  |  2024. július 23. 08:01
Érdekel, hogyan kezeljük a pénzed a HOLD-nál? Nem tudod, kik választják ki a neked megfelelő portfól...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem