11 °C Budapest
Young woman checking bills, taxes, bank account balance and calculating credit card expenses at home

Életbe lép a bankok önkéntes akciója: 0 százalékra csökken a BUBOR feletti kamatfelár

MTI
2024. február 1. 11:31

Csütörtöktől indul és 2024. május 1-ig tart az az akciós időszak, amely alatt az új vállalati forinthitelszerződések esetében a kereskedelmi bankok - önkéntesen vállalva - a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentik a BUBOR feletti kamatfelárat. Mindez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Bankszövetség a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatát elfogadta és támogatólag hívta fel tagsága figyelmét arra az akcióra, amelyben az önkéntesen csatlakozó kereskedelmi bankok vállalják, hogy egy kedvezményes időszak keretében - a 2024. február 1. és 2024. május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében - átmenetileg, azaz a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentik a BUBOR feletti kamatfelárat. Az akció a hitelfelvétel céljától és a futamidőtől függetlenül érvényes lehet minden új vállalati hitelre, beleértve a folyószámlahiteleket, a forgóeszközhiteleket, valamint azon beruházási hiteleket, melyeknél a folyósítás még az idei évben megkezdődik.

A kormány várakozása szerint az önkéntes akció a hitelkereslet érdemi növekedésén túlmutatóan ösztönzi a beruházásokat, így fokozva a gazdasági teljesítményt, továbbá a beruházási ráta 25 százalék felett tartását.

Az NGM megerősítette hogy a kormány üdvözli a Gazdasági Versenyhivatal közleményét, amely pártolja, hogy a bankok - önkéntes vállalások alapján - fokozottabb hitelezési versenybe kezdtek, ugyanis azzal a hitelfelvevők jobban járnak, valamint a hitelezés bővülése hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához. A Nemzetgazdasági Minisztérium emellett köszönetét fejezi ki az akcióhoz csatlakozó bankok, valamint a Bankszövetség felé az elmúlt időszakban tanúsított konstruktív együttműködésért, továbbá üdvözli mindazon gazdasági szervezetek - különösen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ - megnyilatkozásait, amelyek a magyar vállalkozások érdekeit hangsúlyozva támogatásukról biztosították az önkéntes akciózást - olvasható az NGM közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem