7 °C Budapest
Close up of female accountant or banker making calculations. Savings, finances and economy concept

Itt a fordulat a hazai hiteleknél is: tényleg megéri még kivárni a lakásvásárlással?

2023. február 19. 17:31

Az elmúlt egy évben többször is találkozhattunk a hitelkamatok emelkedésével, ami magával hozta a kölcsönök drágulását is. A Bankmonitor most annak járt utána, hogy tényleg csak 2023 második felére várható-e a fordulat, vagy akár már hamarabb is bekövetkezhet-e a változás?

A tavalyi év egyértelműen a drágulásról szólt, ez alól pedig a lakáshitelek sem voltak kivételek. A bankok ugyanis a megváltozott piaci körülményekre, mint az infláció és a az emelkedő jegybanki kamat, úgy reagáltak, hogy folyamatosan emelték a hitelkamatokat.

Mindez azt eredményezte, hogy a hiteligénylés előtt állók az idő előrehaladtával egyre drágábban tudtak kölcsönhöz jutni: a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátora is azt mutatja, hogy a banki ajánlatok költsége jelentősen megemelkedett. 2022. év elején ugyanis még egy lakáshitel átlag THM-je 5,60 százalék volt, addig ez mára már 9,41 százalékra emelkedett.

Mikor lesz vége a hiteldrágulásnak?

A lakáshitelek drágulása jelentős volt az elmúlt időszakban, azonban már láthatóak bíztató jelek. A banki ajánlatok hitelköltségének átlaga valóban emelkedett a tavalyi évben, azonban az év végére ez a drágulás kifulladni látszik. 2022 novembere óta érdemi változás ugyanis nem történt, sőt idén februárban, ha minimálisan is, de csökkent a lakáshitelek THM értéke. Vagyis valamelyest olcsóbban lehet jelenleg hitelhez jutni, mint az elmúlt pár hónapban.

Bár ez a változás még korántsem tekinthető érdeminek, az viszont vitathatatlan, hogy a drágulás megállt. Ebben a helyzetben pedig a legfontosabb kérdés az, hogy a változás vajon csak átmeneti-e, vagy valóban fordulóponthoz érkeztünk?

Miért lassult a jelzáloghitel drágulása?

A hazai kamatkörnyezet alakulását jelentős mértékben befolyásolta az elmúlt időszakban az infláció, ami Magyarországon még januárban is emelkedett: áremelkedés mértéke 25,7 százalék volt. Ettől függetlenül már láthatóak biztató jelek és az elemzők várakozása alapján a fogyasztói árindex érdemi növekedésére nem lehet számítani az elkövetkezendő hónapokban. Azonban a hosszú tetőzés után az év második felében jelentősen mérséklődhet az áremelkedés üteme.

A jegybanki alapkamat 2022 szeptembere óta 13 százalékos szinten van, miközben a jelenleg irányadónak tekintett 18 százalékos kamatszint is már október óta velünk van. Az MNB részéről pedig ősz óta nem történt a kamatemelésre irányuló lépés. Ráadásul a pénzpiaci és bankközi hozamok is érdemben mérséklődtek: a 10 éves futamidejű állampapírok referenciahozama az október közepi 10 százalék fölötti értékről 9 százalék alá mérséklődött.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Van esély arra, hogy helyreáll az új hitelek nyereségi szintje

A hitelkamatok változásakor a bankok a saját nyereségük mértékét próbálják menedzselni, éppen ezért érdemes ennek alakulására is egy pillantást vetni. 2022 elején még 1 százalék felett volt a 10 éves kamatperiódusú kölcsönökön elérhető nyereség, azaz a THM értékének és a hozzá kapcsolódó forrásköltség különbsége.

A forrásköltségek leírására ideális lehet a 10 éves BIRS mutató, azonban van egy időbeni eltolódás, körülbelül 2 hónap. A banki nyereség meghatározásakor a Bankmonitor szakértői ezt  a két hónapos eltolódást vették figyelembe.

A múltévben a pénzintézetek a kamatemelések mellett is fokozatosan feladták a marzsuk egy részét: nem tudták lényegében lekövetni a bankközi hozamok gyors emelkedését. A mélypont végül tavaly év végén következett be, amikoris a nyereség ilyen módon történő megközelítése veszteségbe fordult át. Ez azonban az októberi magas kiugrónak volt köszönhető a Bankmonitor Szerint.

Összességében tehát a lakáshitelek drágulása tavaly év végén lelassult, februárban pedig már minimális csökkenés is tapasztalható volt. Sőt, a gazdasági folyamatok is átalakulóban vannak: a bankközi kamatok 1,5-2 százalékponttal csökkentek. Azaz az elkövetkezendő időszakban a kölcsönök további drágulására nem kell számítanunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm