12 °C Budapest
A babysitter with a 1-year-old girl is reading a childrens playbook at home on the floor. A young woman with light long hair of Caucasian appearance is engaged and plays with a girl while her parents are at work

Mi lesz a babaváró, lakásfelújítási támogatás, CSOK sorsa? December végén döntenek a hosszabbításról

2022. december 15. 17:30

Hamarosan lejár több kedvezményes hitel - többek között a babaváró, az otthonfelújítási támogatás, a falusi CSOK és a kedvezményes felújítási hitel - felvételi határideje, és bár korábban decemberre ígérték, még mindig nincs kormánydöntés a folytatásról, vagy a feltételek változásáról. A Pénzcentrum értesülései szerint várhatóan az év utolsó napjaiban döntenek az egyes családtámogatási konstrukciók folytatásáról, ezért megkérdeztük a szakértőket, hogy szerintük mi történik, ha szigorítják, vagy akár teljesen kivezetik a népszerű hiteleket a piacról.

Rohamosan közeleg december 31-e, ami az év vége mellett még egy fontos dátumot jelez idén: ekkor jár le több kedvezményes konstrukció, például a babaváró, a felújítási támogatás, az autóvásárlási támogatás és a falusi CSOK felhasználhatóságának határideje. És bár vészesen közel a dátum, a kormány részéről mindezideáig semmi információt nem kaptak a magyarok arról, hogy lehet-e ezekkel a támogatásokkal, konstrukciókkal élni 2023-ban is.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy hónapja, az egyik kormányinfón azt mondta, hogy a folytatásról decemberben születik döntés: a Pénzcentrum azonban nemrég iparági forrásokból úgy értesült, hogy ezek csak december végén születnek meg, tehát csak napokkal az év vége előtt. Kíváncsiak voltunk arra, hogy az elemzők hogyan látják ezeknek a kedvezményes hiteleknek a sorsát, és mi történne akkor, ha most kivezetik, vagy a korábbiakhoz képest más, akár sokkal szigorúbb feltételekhez kötik azok felhasználását és azok körét is csökkentik, akik egyáltalán felvehetik?

Súlyos mínuszban a babaváró hitel

A babaváró hitel sem maradt ki abból a brutális negatív spirálból, amelybe a hitelek kerültek 2022 októberében - ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank legutóbb közzétett jelentéséből. Az viszont némileg furcsának hathat, hogy még mindig nagy a bizonytalanság a babaváró hitel kapcsán 2023-ra, úgy, hogy már decemberben járunk. Augusztustól októberig, tehát mindössze egy negyedév alatt nyolcmilliárd forinttal csökkent a babaváró hitel új szerződéseinek összege. Ahogy a lenti grafikonon is ábrázoltuk, a 28,57 milliárd forintos összeg negatív rekordnak számít nem csak a 2022-es évben, de

a babaváró hitel három éves történetében is ez a legkevesebb új jegyzés egy hónapot vizsgálva, 2019-es bevezetése óta soha nem volt ilyen kevés az új szerződések összege.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint ellentmondásos az a hatás, amelyet ezek a kedvezményes hitelek gyakorolnak a gazdaság egészére. Furcsa módon éppen az csökkentené az inflációt, ha a kormány úgy döntene, hogy teljesen megszünteti a kedvezményes hiteleket.

Abban a valószínűtlen esetben, ha kivezetnék a babavárót, nem történne meg az, hogy az emberek visszatérnek azokhoz a hiteltermékekhez, amelyeket „elhagytak” csak azért, mert ez a típusú hitel bejött a piacra. Érdekes kettősség fedezhető fel: ha kivezetnék a babavárót, akkor mérséklődne az infláció, ugyanakkor lelassulna a gazdasági növekedés is, ugyanis mind a babaváró, illetve a falusi CSOK és az otthonfelújítási támogatás is olyan szektorokat erősítettek meg, mint például az építőipar, ez pedig nagy jelentőséggel bír a gazdaság teljesítményének értékelésekor

- mondta Török Zoltán, hozzátéve, hogy a hasonló termékek azért nem egyedül befolyásolják a makrogazdasági mutatókat.

Azt gondolom, hogy a kivezetéssel, de még a szigorítással is be tudna szűkülni annyira a hitelpiac, hogy az a gazdaság egészében is észrevehető legyen, de azt is hozzá kell tenni, hogy az ilyen kedvezményes vagy támogatott hitelek jelentősége a gazdaság egészét tekintve azért nem jelentős

- mondta a Raiffeisen vezető elemzője a Pénzcentrum kérdésére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Marad a piac?

Hasonló gondolatokat osztott meg velünk Virovácz Péter, az ING vezető elemzője is. Ő a hitelpiac szűkülésében látja a következő hónapokat akkor, ha kivezetik vagy csak szigorítják a kedvezményes hitelek körét és felhasználhatóságát.

Abban az esetben, ha ezeket a hiteleket kivezetnék, akkor a piaci hitel fog megmaradni az embereknek, azt viszont nem tudom elképzelni, hogy ugyanakkor érdeklődés lesz majd irántuk, mint a kedvezményes kölcsönökért tapasztalhattuk. Mivel a hitelkamatok most jó néhány hónapja folyamatosan emelkednek, az emberek alaposan meggondolják majd, hogy a támogatott kamat helyett odafordulnak-e a piaci felé, hiszen annak eredendően magasabb a törlesztője, ami pedig éveken át havi kiadásként jelentkezik a családi költségvetésben. Hosszabb távon kevesebb marad az emberek zsebében, csakhogy a gazdasági teljesítmények csökkenését nem egész százalékokban kell majd mérni akkor sem, ha szigorítják vagy egyenesen kivezetik ezeket a hiteltermékeket

- mondta lapunknak Virovácz Péter.

Marad, ha kevesebbet is ér?

Egyre kevesebbet érnek ezek a támogatások, és bár a fiskális szempontok a kivezetés mellett szólnak, valószínűtlen, hogy ez meg is történjen - ezt már Palkó István, a Portfolio vezető elemzője mondta a Portfolio Checklist tegnapi adásában. Palkó István rámutatott, hogy a lakáspiac súlyos válságban van, aminek semmiképpen nem tenne jót a kivezetés.

A legutóbbi MNB-adatok 45%-os visszaesést mutattak a lakáshitel-szerződésekben, és mint tudjuk, a szerződések megkötése több héttel követi a hitelkérelmek befogadását. Most az izgalmasabb, hogy mit látnak a bankok a hitelkérelmezések befogadásában, és több banktól is hallottuk, hogy komoly visszaesés mutatkozik. Eközben viszont azt is halljuk, hogy a babaváró hitelek igénylése felpörgött az elmúlt hetekben, éppen a bizonytalanság miatt, hiszen nem tudni, mi lesz a sorsa ennek a hiteltípusnak

- mondta Palkó István, hozzátéve, hogy szerinte nagyon figyelni kell majd a lakáspiacot január elseje után, akármi is történik a kedvezményes hitelekkel.

A nekünk érvelők is azt mondják, hogy a családtámogatási rendszernek olyan pillérei ezek a hiteltermékek, hogy nem akarják kivezetni őket, bármennyire is indokolnák a fiskális szempontok. Meg kell azonban jegyezni, hogy 2010 és 2015 között sem léteztek ezek a hiteltípusok, tehát a kormánynak menekülőút lehetne, ha ugyanebben az összegben meghagyná a támogatásokat. Sajnos ezek egyre kevesebbet érnek, hiszen annyira megnőttek a lakásárak a bevezetés óta, hogy egy ötmilliós összeg ma már csak 3,7 milliót ér.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm