Alattomos népbetegség terjed a járvány árnyékában: ezekre a tünetekre figyelj

Alattomos népbetegség terjed a járvány árnyékában: ezekre a tünetekre figyelj

2021. február 24. 16:45

A téli hónapok alatt fokozatosan csap le ránk a szezonális depresszió: az ember egyre kevésbé bírja a hideget, a kevés fényt, és hogy nem nagyon lehet kimenni a szabadba. Egy-egy napsütéses nap teljesen felszabadító hatású lehet, de a borulás után újra kezdődik a kialvatlanság, változó étvágy, állandó fáradtság, kialvatlanság, fásultság, unalom, és a koncentrációs problémák. Viszont nem csak testi és közérzeti tünetekben nyilvánul meg ez a mentális állapot, hanem a pénzügyeinkre is káros hatással lehet. Ha nem koncentrálunk, nem figyelünk úgy a költésekre, és még az is megeshet, hogy a melankóliát vásárlással próbáljuk kompenzálni. A Pénzcentrum összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyeket betartva a téli depresszió idején sem borul fel a megszokott büdzsénk.

A szezonális depresszió, ami nem összekeverendő az általános depresszióval (ennek tüneteiről itt olvashatsz), az évnek nagyjából ugyanabban az időszakában jelentkezik, és rengeteg embert érint. A szezonális affektív zavarral (=Seasonal Affective Disorder, SAD) küzdők általában nem fordulnak szakemberhez, védik a mentális egészségüket tudatosan, csak próbálnak "túlélni", amíg nem jön a várva várt tavasz. (Arra még egy szűk hónapot kell várni, hogy beköszöntsön a csillagászati tavasz, és Sándor, József, Benedek hozzák a meleget. Addig az előrejelzések szerint felhős, napos idő váltja egymást, néha esővel, és nem melegszik 15 fok fölé az átlag hőmérséklet.)

Kár lenne, tehát abban bízni, hogy tavaszig valahogy kihúzzuk: főként mivel a huzamosabb ideig fennálló kellemetlen tünetek miatt jobban ki vagyunk téve a stressznek, ami pedig gyengíti az immunrendszert. Ha nem teszünk ellene, akkor ki vagyunk téve a betegségeknek, kórokozóknak - és az olyan járulékos hatásoknak is, minthogy a teli depi miatt nem figyelünk a költéseinkre.

Amikor az ember fásult, unott, nincs életkedve, nem tud koncentrálni, folyton fáradt, nyilván kevésbé figyel oda, mire mennyit költ, könnyebben kifolyik a pénz a kezei közül. Amikor pedig búskomor, melankolikus hangulatban van, sokszor vásárlással kompenzálja magát. A szezonális affektív zavar ráadásul 4-szer gyakoribb nőknél, akik alapvetően is kevésbé hajlamosak kontrollálni az impulzusvásárlásaikat.

Viszont a drága táskák, csizmák, sőt a túlárazott prémium élelmiszerek csak pillanatnyi megoldást jelentenek a téli depresszióra, nem fogják azt elmulasztani. Sőt, ha megbántjuk a költéseinket, akkor csak még egy plusz okot adtunk az önmarcangolásra. A férfiak pénzügyeire kicsit kevésbé nyilvánvalóan hat szezonális depresszió: ők inkább nemtörődömmé válnak, hiába jön a hóvége, többet költenek, esetleg beszereznek egy új kütyüt, amin bosszakodhatnak.

A depressziós állapot nagyban kihat a pénzügyekre, viszont csak apránként mutatkozik meg a hatása. Azonban ha egyszer elvesztettük az irányítást, hiába jön a tavasz, nehezebb lesz visszaállni a téli mélabú előtti időszak normáihoz. Az alábbi stratégiák segíthetnek abban, hogy a hosszúra nyúlt tél végéig ki tudjunk tartani pénzügyi megingás nélkül.

Légy hálás

A szezonális depresszió egyik legnagyobb kihívása, hogy a szürke, borús, hideg napokon még a jó dolgok is szürkébbnek tűnnek, nehéz meglátni az élet napos oldalát. A SAD gyakori tünete az elvesztett motiváció, hogy az ember nem talál célt, értelmet a mindennapokban. Ilyenkor érdemes emlékeztetni magunkat, hogy mi azt, amit értékelhetünk a jelen helyzetben is.

Nem csak a szezonális depresszió, hanem a járvány stresszhatásai is jelen vannak a mindennapokban. Örülhetünk a meglévő testi egészségünknek, a fenntartott emberi kapcsolatoknak, de akár egy finom süteménynek vagy egy jó filmnek is. Figyeljünk oda az apróságokra, vegyük észre a nevetést, a kedves szavakat, a kis sikereinket.

Ilyen siker lehet például, amit anyagi helyzetünkben érünk el: siker az, ha spóroltunk, siker az is, ha önmérsékletet gyakorolva nem költekeztünk ki. De az is siker, ha a spórolás végre elnyeri értelmét, és végre megvehetjük az áhított... valamit. Vegyük észre, és erősítsük meg magunkat abban, hogy valamit továbbra is jól csinálunk a rosszkedv és fásultság ellenére. Ez fog erőt adni ahhoz, hogy továbbra is jól, sőt jobban csináljuk.

Tervezz be valami izgalmasat

A szezonális depresszió alatt gyakran céltalannak tűnnek a mindennapok, a karácsony rég elmúlt, a húsvét, a nyaralás még messze van. A közeljövő nem tartogat semmit, amire várhatna az ember, tervezgethetné. Sok hétvége telik el monoton sorozatnézéssel, házimunkával, amikor inkább a fejünkre húznánk a takarót.

Viszont az, hogy nem történik semmi, az egyénen is múlik. Érdemes a szabadidőbe valami izgalmat csempészni, hogy ne csak azért várjuk a hétvégét, hogy végre pihenhessünk, hanem csináljunk magunknak programot. Nem kell nagy dologra gondolni, lehet ez egy kisebb család ünneplés, egy nagyobb séta, kisebb kirándulás a környéken, vagy egy új társasjáték kipróbálása, vagy ha valakinek ez okoz sikerélményt: egy új bútor összeszerelése.

Programszerű lehet egy filmezős este is, ha megteremtjük az esemény jellegét, egy szépség-nap, amikor csak a testünk (és lelkünk) ápolásására figyelünk, és bevetjük kedvenc eszközeinket. Esemény lehet, ha nekiesünk kicsit átrendezni a lakást, vagy kiszanáljuk a ruhatárunkat, hogy felkészülten várjuk a tavaszt. (Épp itt lesz az ideje elvinni a kabátokat a tisztítóba.)

Öngondoskodással a jóllétért

Kivételesen nem arra gondolunk, hogy kezdjünk el félretenni nyugdíjas napjainkra, hanem a testi-lelki jóllétünkről való gondoskodásról. Rengeteg olyan trükk van, ami segít átlendülni a téli depresszión: bizonyos ételek fogyasztása, több mozgás, új hobbik felfedezése, baráti találkozások, stb. Viszont sokszor hiába is tudjuk, hogy mi tenne jót, nem találjuk az erőt, hogy bele is vágjunk: inkább lemondjuk a találkozót, csokit falunk gyümölcsturmix helyett, és a kanapé-szigeteken várjuk, hogy magától megoldódjon a helyzet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ilyen apróságokhoz is ugyanis akaraterőre lenne szükség, amit a depi elnyom bennünk. Ezért koncentráljunk az elhatározásra és a sikerre: ha kell írjunk egy listát, még arról is, hogy "eszem egy almát", hogy aztán kipipálhassuk. Vagy kössünk magunkkal kompromisszumot: ha megvolt az egy órás séta, utána jöhet a sorozatozás.

Figyelj kifelé, ne befelé

Biztosan nem csak mi küzdünk jelenleg problémákkal, amin nem tudunk túljutni, ezért érdemes a befordulás helyett felvenni az ismerősökkel, családdal, barátokkal a kapcsolatot. Megkérdezni: hogy vannak? Tanulmányok bizonyítják, hogy a kifelé mutatott kedvességtől mi magunk is jobban fogjuk érezni magunkat, nem csak az, akinek a gesztusunk szól.

Tehát, ha valaki éppen elhagyatottnak, elhanyagoltnak érzi magát, kezdjen el törődni másokkal, és máris jobban fogja magát érezni. Az őszinteség szintén nagyon fontos: ha szükségünk van valaki érzelmi támogatására, ne féljünk kérni. Általában az emberek nem akarnak nagyobb terhet róni a szeretteikre, viszont egy baráti, szoros rokoni kapcsolatba bele kell férnie, hogy segítsük egymást a (lelki) bajban. Ne féljünk szólni, megnyílni, gyakran már az is sokat segít a helyzeten, ha valakinek beszélünk a tüneteinkről, mert kevésbé leszünk magányosak általa.

Iktass be kivárási időt

Nyáron, amikor jóval több programja van az embernek, könnyebben félreteszi a problémáit is, a munkát is, és a napi kihívásokat. Viszont jelenleg, amikor nem nagyon lehet kimozdulni - és nincs is hová - ráérünk negyedóránként nézni az emaileket, szörfözni a neten órákat, és meg is találnak bennünket a kéretlen kérésekkel, meg a visszautasíthatatlan ajánlatokkal.

Ezért érdemes meghúzni a határokat. Munkaidő után, hiába nincs dolgunk, ne nézegessük az e-maileket, ne foglalkozzunk a másnapi feladatainkkal, tudjuk azokat elengedni. Ha pedig ránk tört a vásárolhatnék, ne döntsünk akkor és ott. Várjuk egy napot, és ha még mindig annyira jó vételnek tűnik az a cipő, vagy LEGO-készlet, hát rendeljük meg. De hagyjunk magunknak időt átgondolni.

Egyébként minden rendben a munkahelyeden?

Ha valaki a szezonális depresszió tüneteit észleli, érdemes feltennie a kérdést, hogy a munkája mennyiben javít, vagy ront a helyzeten. A munkahely, ahol a napunk egyharmadát eltöltjük, elég fontos tényező abban, hogyan érezzük magunkat. Ráadásul, ha a munkatársaink is fásultak, kiégettek, csak erősítjük egymás rossz érzéseit.

Ha úgy érzed, a munkakörnyezet is rossz hatással van a közérzetedre, akkor érdemes egy kicsit kivonnod magad. Elmenni esetleg pár nap szabadságra, vagy kevésbé vonódni be ebéd közben a non-stop panaszkodásba. Hogyha olyan mértékű a munkahelyen a rossz hangulat, hogy ez napi szinten keseríti az életedet, jelezd a vezetők felé. Ki lehet esetleg találni valamilyen csapatépítő eseményt - akár online - ami oldja a felgyülemlett feszültséget.

Drasztikus lépéseket most senkinek sem javasolnánk. Egyrészt lehet, hogy ahogy most érzed magad, csak részben a munkád hibája, nagyrészt inkább szezonális depresszió. Másrészt nem érdemes tetézni a melanóliát még egy álláskeresési nyomással, vagy munkanélküli hónapokkal, annak aztán tényleg nem lesz jó vége, sem mentálisan sem anyagilag.

Ha pedig a fenti tanácsok semmelyike sem hoz semmilyen javulást, gondolkodj el rajta, hogy szakemberhez fordulj. Lehetséges, hogy nem szezonális depresszióval küzdesz, és a probléma hátterében nem a hosszú tél, kevés napsütés, fásultság állnak. Ha nem régóta érzed így magad, akkor sem érdemes hagyni elfajulni a dolgokat - ha nincs más, a külső segítségben mindig lehet bízni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
MEDIA1  |  2022. június 30. 18:20
A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is azt állapította meg, hogy az NMHH Médiatanács j...
Holdblog  |  2022. június 30. 16:09
A természeti-politikai drámák miért hoznak el egy jobb világot? Mert okosabbá és szabadabbá teszik a...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?