15 °C Budapest
Teljesen átalakul a személyi hitelek piaca: mutatjuk az új THM rögzítést számokkal

Teljesen átalakul a személyi hitelek piaca: mutatjuk az új THM rögzítést számokkal

2020. március 19. 14:00

Jelentősen olcsóbbak lesznek a személyi kölcsönök Orbán Viktor tegnapi bejelentése, és az új kormányrendelet alapján. A miniszterelnök tegnap kihirdetett 5 pontos gazdaságpolitikai akciótervében a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában rögzítette a személyi hitelek THM-jét. Mi itt a Pénzcentrumnál utána számoltunk, mekkora összegekkel könnyítheti ez meg az új hitelvevők helyzetét.

A vállalatok után a lakosság esetében is 2020 végéig szóló törlesztési mentesség bevezetésére szólította fel az MNB a bankokat, ennek elmaradása esetén a kormány vezetheti be az intézkedést - számolt be róla a Pénzcentrum még március 18-án délelőtt. Nos, nem kellett sokáig várni, a délutáni élő bejelentésében már maga a miniszterelnök hirdette ki, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások mai napig megkötött hitelei esetében, a tőkére és a kamatra vonatkozóan egyaránt, év végéig felfüggesztik a fizetési kötelezettséget. Emellett Orbán Viktor beszélt arról is, hogy döntésük szerint a mai naptól (2020. március 19.) felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-jét a jegybanki alapkamat +5%-ban maximálják. Az erre vonatkozó kormányrendelet, már tegnap éjfélkor nyilvánosságra került.

Mi a Pénzcentrumnál utánajártunk, hogy a hitel kalkulátorunkban szereplő, és hét elején érvényben lévő legkedvezőbb piaci alapú személyi hitel kamatokhoz képest ez mekkora kedvezményt is jelenthet. A jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában rögzített THM, - ez jelenleg 5,9 százalék - a különböző hitelösszegű személyi kölcsönök esetében, nagyságrendekkel kedvezőbb összegeket eredményezhet a havi törlesztők, és a teljes visszafizetendő tekintetében is.

Hogyha vetünk egy pillantást a grafikonra, láthatjuk, hogy a legtöbb bank által kínált legkisebb személyi kölcsön összegénél, az eddig legkedvezőbb konstrukciók is majdnem kétszer ekkora THM-el működtek. Az bankok eddigi piaci alapú ajánlataihoz mérve, egy 5,9 százalékos THM-el rendelkező kisebb kölcsön esetében, nem csak a törlesztő részleteink lesznek párszáz forinttal olcsóbbak, de a teljes visszafizetendőn is több mint 16 ezer forintot is nyerhetünk.

Hogyha egy szép kerek 1 millió forintos összeget veszünk, és ahhoz egy 48 hónapos futamidőt, akkor a különbségek is jobban fognak érződni. Egy ekkora kölcsön viszonyában már alig több mint 2 százalékpontos a THM korlát által okozott különbség. A havi személyi hitel törlesztőrészleteink viszont már 1 ezer forinttal is olcsóbbak lehetnek, míg a teljes visszafizetendő tekintetében is jelentős, sok esetben 40 ezer forintot is meghaladó összeg marad a zsebünkben.

A tavalyi évben az átlag személyi hitel összege 1,8 millió forint volt, ehhez vettünk egy 5 éves futamidőt. Ahogy növekszik a hitelösszeg, úgy növekszik a rögzített kamatból eredő kedvezményünk is, ebben az esetben például már majdnem 2 ezer forinttal alacsonyabb törlesztőrészletekkel számolhatunk, míg a teljes visszafizetendőnk 80 ezer, egyes esetekben pedig már 100 ezer forinttal is csökkenthet.

Utoljára egy tekintélyesebb személyi köclsön összeget vettünk alapul. A rögzített THM itt ugyan csak bő 1-2 százalékponttal alacsonyabb a piaci kamatoknál, mégis jelentős különbséget eredményez. Ha egy 4 millió forintos kölcsönt, 72 hónapos futamidővel vennénk fel, nem ritka, hogy a havi törlesztőinkből akár már 4 ezer forintot megtarthatunk a korábbi konstrukciókhoz képest. Már önmagában ez is elég jól hangzik, pláne ha hozzávesszük, hogy a teljes visszafizetendőnk viszonylatában nem ritka az sem, hogy akár már fél millió forinttal több maradhat a kasszánkban.

Összességében elmondható, hogy az új kormányrendelet alapján meghatározott 5,9 százalékos THM-el rendelkező személyi hitelek, ugyan a nagyobb hitelösszegek tekintetében jelentősebb kedvezményt ígérnek, de a kisebb összegű kölcsön esetében is érzékelhető változást hozhatnak.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 09:58
A Pegasus után egy olyan szoftvert is vásárol a magyar kormány, amellyel akár a közhangulatot is mon...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 07:59
Hiteligénylés eltt állsz? Bármelyik bankot is választod, a kérelem mellé számos dokumentumot kell be...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Számvető  |  2022. szeptember 28. 22:16
Kijöttek az információk az új Bónusz Magyar Állampapírról és a Prémium Magyar Állampapírról. Összess...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?