24 °C Budapest
Teljesen átalakul a személyi hitelek piaca: mutatjuk az új THM rögzítést számokkal

Teljesen átalakul a személyi hitelek piaca: mutatjuk az új THM rögzítést számokkal

2020. március 19. 14:00

Jelentősen olcsóbbak lesznek a személyi kölcsönök Orbán Viktor tegnapi bejelentése, és az új kormányrendelet alapján. A miniszterelnök tegnap kihirdetett 5 pontos gazdaságpolitikai akciótervében a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában rögzítette a személyi hitelek THM-jét. Mi itt a Pénzcentrumnál utána számoltunk, mekkora összegekkel könnyítheti ez meg az új hitelvevők helyzetét.

A vállalatok után a lakosság esetében is 2020 végéig szóló törlesztési mentesség bevezetésére szólította fel az MNB a bankokat, ennek elmaradása esetén a kormány vezetheti be az intézkedést - számolt be róla a Pénzcentrum még március 18-án délelőtt. Nos, nem kellett sokáig várni, a délutáni élő bejelentésében már maga a miniszterelnök hirdette ki, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások mai napig megkötött hitelei esetében, a tőkére és a kamatra vonatkozóan egyaránt, év végéig felfüggesztik a fizetési kötelezettséget. Emellett Orbán Viktor beszélt arról is, hogy döntésük szerint a mai naptól (2020. március 19.) felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-jét a jegybanki alapkamat +5%-ban maximálják. Az erre vonatkozó kormányrendelet, már tegnap éjfélkor nyilvánosságra került.

Mi a Pénzcentrumnál utánajártunk, hogy a hitel kalkulátorunkban szereplő, és hét elején érvényben lévő legkedvezőbb piaci alapú személyi hitel kamatokhoz képest ez mekkora kedvezményt is jelenthet. A jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában rögzített THM, - ez jelenleg 5,9 százalék - a különböző hitelösszegű személyi kölcsönök esetében, nagyságrendekkel kedvezőbb összegeket eredményezhet a havi törlesztők, és a teljes visszafizetendő tekintetében is.

Hogyha vetünk egy pillantást a grafikonra, láthatjuk, hogy a legtöbb bank által kínált legkisebb személyi kölcsön összegénél, az eddig legkedvezőbb konstrukciók is majdnem kétszer ekkora THM-el működtek. Az bankok eddigi piaci alapú ajánlataihoz mérve, egy 5,9 százalékos THM-el rendelkező kisebb kölcsön esetében, nem csak a törlesztő részleteink lesznek párszáz forinttal olcsóbbak, de a teljes visszafizetendőn is több mint 16 ezer forintot is nyerhetünk.

Hogyha egy szép kerek 1 millió forintos összeget veszünk, és ahhoz egy 48 hónapos futamidőt, akkor a különbségek is jobban fognak érződni. Egy ekkora kölcsön viszonyában már alig több mint 2 százalékpontos a THM korlát által okozott különbség. A havi személyi hitel törlesztőrészleteink viszont már 1 ezer forinttal is olcsóbbak lehetnek, míg a teljes visszafizetendő tekintetében is jelentős, sok esetben 40 ezer forintot is meghaladó összeg marad a zsebünkben.

A tavalyi évben az átlag személyi hitel összege 1,8 millió forint volt, ehhez vettünk egy 5 éves futamidőt. Ahogy növekszik a hitelösszeg, úgy növekszik a rögzített kamatból eredő kedvezményünk is, ebben az esetben például már majdnem 2 ezer forinttal alacsonyabb törlesztőrészletekkel számolhatunk, míg a teljes visszafizetendőnk 80 ezer, egyes esetekben pedig már 100 ezer forinttal is csökkenthet.

Utoljára egy tekintélyesebb személyi köclsön összeget vettünk alapul. A rögzített THM itt ugyan csak bő 1-2 százalékponttal alacsonyabb a piaci kamatoknál, mégis jelentős különbséget eredményez. Ha egy 4 millió forintos kölcsönt, 72 hónapos futamidővel vennénk fel, nem ritka, hogy a havi törlesztőinkből akár már 4 ezer forintot megtarthatunk a korábbi konstrukciókhoz képest. Már önmagában ez is elég jól hangzik, pláne ha hozzávesszük, hogy a teljes visszafizetendőnk viszonylatában nem ritka az sem, hogy akár már fél millió forinttal több maradhat a kasszánkban.

Összességében elmondható, hogy az új kormányrendelet alapján meghatározott 5,9 százalékos THM-el rendelkező személyi hitelek, ugyan a nagyobb hitelösszegek tekintetében jelentősebb kedvezményt ígérnek, de a kisebb összegű kölcsön esetében is érzékelhető változást hozhatnak.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 5. 08:44
A Válasz Online jogerősen is pert nyert az időközben megszűnt Emberi Erőforrások Minisztériumával (E...
Holdblog  |  2022. július 5. 05:00
Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk,...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 5. 09:00