Egyre ritkább az uzsorázás Magyarországon

Egyre ritkább az uzsorázás Magyarországon

2017. május 12. 08:31

Négy év alatt a tizedére esett vissza Magyarországon az uzsorázás miatt indult rendőrségi nyomozások száma, egyes megyékben teljesen eltűntek az ilyen ügyek - írja a Magyar Idők pénteki számában.

Nincs már uzsorás ügy Magyarországon...

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a lapot arról tájékoztatta, hogy az elmúlt évben 40 olyan ügyet zártak le a rendőrök, amely tisztességtelen kölcsönzés miatt indult. 2012-ben még 378 uzsoraügyben nyomoztak, 2013-ban pedig 320 ilyen esetet vizsgáltak. A következő évben nagyjából a harmadára, 125-re csökkent az eljárások száma, 2015-ben pedig 87 ügyet rögzítettek. Bizonyos országrészekben tavaly egyáltalán nem indult ilyen eljárás.

A rendőrség adatai alapján tavaly leginkább középkorú uzsorások kerültek az igazságszolgáltatás elé. A tettesek közel fele nő volt. Az ügyekben általában csoportokról, uzsorásbandákról nem lehet beszélni, de sokszor családtagok akadtak fenn a hálón.

... vagy mégis?

A fentiekkel ellentétben az Index szerint korántsem szűnt meg a probléma, szerintük az Országos Kriminológiai Intézet kutatásából vagy a témával foglalkozó kutatók eredményeiből kiderül, valójában egyre rosszabbul állunk, amit csak súlyosbít, hogy nem nyomoz a rendőrség. Az uzsorázás újabb formái révén egész településcsoportok válnak függőjévé a rossz egyensúlynak, gyakran a települések vezetőinek aktív közreműködésével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az, hogy akár már a feljelentések is elmaradnak, az egyik fő problémát jelzi: hogy a kiszolgáltatott településeken nincs megfelelő tanúvédelem, márpedig a feljelentések döntő többsége az érintettektől jöhet csak. Pláne kiszolgáltatottak a sértettek annál a gyakori jelenségnél, amikor ún. "boltocskázással" is összekapcsolódik az uzsora, a családjuk életben maradását is kockáztathatják egy feljelentéssel ilyenkor - írja a lap

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?