31 °C Budapest
Megszólalt Varga: kezdhetünk gondolkodni a magyar eurón?

Megszólalt Varga: kezdhetünk gondolkodni a magyar eurón?

2016. április 21. 09:35

Az Európai Bizottsággal folyó viták miatt nem fog maradéktalanul teljesülni a kormányzati cél, hogy 2018-ig minden uniós forrást lehívjon Magyarország - mondta a Figyelőnek adott interjúban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A politikus arról is beszélt, hogy a kormányban a látszattal ellentétben sokat gondolkodnak az euró bevezetésén, most pedig újabb akadály hárult el ennek útjából.


A vasárnapi zárva tartás kapcsán a miniszter kiemelte: ő személy szerint tavaly is azon a véleményen volt, hogy Magyarországon van igény a vasárnapi bevásárlásra, gazdasági szempontból is úgy ítélte meg, hogy a korlátozás inkább visz, mint hoz. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a számok nem őt igazolták. A kormányban konstruktív, alapos és mélyreható vita volt a kérdésről - tette hozzá a Figyelőnek adott interjúban.

A közelmúltban szóba került, hogy túl sok a készpénz, ezzel kapcsolatban Varga azt mondta, hogy a kiskereskedőket akarják támogatni a POS-terminálok telepítésében. Egyrészt azt szeretné a kormány, ha a telepítés olcsóbb lenne, másrészt abban kérnek együttműködést a bankoktól, hogy az általuk igényelt költség is kisebb legyen. Ugyanakkor a tranzakciós illeték eltörlésén nem gondolkodnak, erre ugyanis a közösségi kiadások miatt szükség van.

25 százalékos áfakulcs?

A béremelésekkel kapcsolatban Varga Mihály elmondta, hogy az egészségügyi alkalmazottak, a szociális, kulturális területen dolgozóknak létrehoznak egy alapot, ebből a nyolcvan-száz milliárd forintból átlagosan 10 százalékkal lehet emelni a fizetéseket.

Arra sajnos nincs lehetőség, hogy általánosan, egységesen mérsékeljük a 27 százalékos kulcsot. Ugyanakkor továbbra is szem előtt kell tartanunk, hogy az adórendszerünkben a fogyasztást terhelő adókra helyeztük a hangsúlyt - mondta Varga a jövő évi áfacsökkentésekről.

A miniszter hozzátette: jó lenne, ha mérsékelni lehetne a magyar adók általános szintjét, s a felső kulcs 25 százalékos vagy még alacsonyabb lehetne. Ez egybevág a kabinet hosszú távú terveivel, de ennek most nincs itt az ideje, egyelőre célzott lépésekre van szükség.

Magyar euró?

A miniszter szerint már a GDP-arányos adósság sem lenne akadálya az euró bevezetésének, hiszen Brüsszel nem ragaszkodik a 60 százalékos rátához, azt is elfogadja, ha csökkenő pályán van az adósság.

Sokat gondolunk rá, még ha nem is beszélünk róla

- mondta Varga az euró lehetséges bevezetéséről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nemzetgazdasági miniszter szerint Lengyelországnak és Magyarországnak nincs miért kapkodnia, úgy látja, hogy elég az ha leghamarabb évtized végén foglalkozunk az euró bevezetésének kérdésével.

EU-pénzek

Az uniós forrásokkal kapcsolatban Varga Mihály elárulta, hogy 2017-ben 2100-2200 milliárd forintnyi kifizetéssel számolnak a költségvetés terhére. Így viszont valószínűleg nem fog megvalósulni az a terv, hogy 2018-ig az összes forrást lehívjuk, ez ugyanis attól is függ majd, hogy a Bizottság mekkora összeget tart vissza kifizetési problémák miatt. A miniszter elismerte, hogy az EU az 50 százalékos előfinanszírozást is vitatja, azt kifogásolják, hogy túl nagy összeget adnak előlegként a pályázóknak, ami miatt visszaélések lesznek. Minapi sajtóhírek szerint az 50 százalékos előleg mellett a tömbösített pályáztatást is kifogásolja Brüsszel.

A Portfolio elemzőinek véleménye szerint Varga azon jelzése, hogy jövőre 2100-2200 milliárdos itthoni kifizetéssel számol, sokkal alacsonyabb annál a pályánál, mint amit az eddigi kormányzati jelzések alapján (2019 elejéig teljes kifizetés) kalkuláltunk és emiatt jóval kisebb lehet az a pénzforgalmi deficit is, mint amelynek kockázatára felhívtuk a figyelmet. A jelek szerint tehát az valósul meg, mint amit valószínűsítettünk: jóval lassabb kifizetési pályára áll át itthon a kormány.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10