9 °C Budapest

Megszólalt Varga: kezdhetünk gondolkodni a magyar eurón?

2016. április 21. 09:35

Az Európai Bizottsággal folyó viták miatt nem fog maradéktalanul teljesülni a kormányzati cél, hogy 2018-ig minden uniós forrást lehívjon Magyarország - mondta a Figyelőnek adott interjúban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A politikus arról is beszélt, hogy a kormányban a látszattal ellentétben sokat gondolkodnak az euró bevezetésén, most pedig újabb akadály hárult el ennek útjából.


A vasárnapi zárva tartás kapcsán a miniszter kiemelte: ő személy szerint tavaly is azon a véleményen volt, hogy Magyarországon van igény a vasárnapi bevásárlásra, gazdasági szempontból is úgy ítélte meg, hogy a korlátozás inkább visz, mint hoz. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a számok nem őt igazolták. A kormányban konstruktív, alapos és mélyreható vita volt a kérdésről - tette hozzá a Figyelőnek adott interjúban.

A közelmúltban szóba került, hogy túl sok a készpénz, ezzel kapcsolatban Varga azt mondta, hogy a kiskereskedőket akarják támogatni a POS-terminálok telepítésében. Egyrészt azt szeretné a kormány, ha a telepítés olcsóbb lenne, másrészt abban kérnek együttműködést a bankoktól, hogy az általuk igényelt költség is kisebb legyen. Ugyanakkor a tranzakciós illeték eltörlésén nem gondolkodnak, erre ugyanis a közösségi kiadások miatt szükség van.

25 százalékos áfakulcs?

A béremelésekkel kapcsolatban Varga Mihály elmondta, hogy az egészségügyi alkalmazottak, a szociális, kulturális területen dolgozóknak létrehoznak egy alapot, ebből a nyolcvan-száz milliárd forintból átlagosan 10 százalékkal lehet emelni a fizetéseket.

Arra sajnos nincs lehetőség, hogy általánosan, egységesen mérsékeljük a 27 százalékos kulcsot. Ugyanakkor továbbra is szem előtt kell tartanunk, hogy az adórendszerünkben a fogyasztást terhelő adókra helyeztük a hangsúlyt - mondta Varga a jövő évi áfacsökkentésekről.

A miniszter hozzátette: jó lenne, ha mérsékelni lehetne a magyar adók általános szintjét, s a felső kulcs 25 százalékos vagy még alacsonyabb lehetne. Ez egybevág a kabinet hosszú távú terveivel, de ennek most nincs itt az ideje, egyelőre célzott lépésekre van szükség.

Magyar euró?

A miniszter szerint már a GDP-arányos adósság sem lenne akadálya az euró bevezetésének, hiszen Brüsszel nem ragaszkodik a 60 százalékos rátához, azt is elfogadja, ha csökkenő pályán van az adósság.

Sokat gondolunk rá, még ha nem is beszélünk róla

- mondta Varga az euró lehetséges bevezetéséről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nemzetgazdasági miniszter szerint Lengyelországnak és Magyarországnak nincs miért kapkodnia, úgy látja, hogy elég az ha leghamarabb évtized végén foglalkozunk az euró bevezetésének kérdésével.

EU-pénzek

Az uniós forrásokkal kapcsolatban Varga Mihály elárulta, hogy 2017-ben 2100-2200 milliárd forintnyi kifizetéssel számolnak a költségvetés terhére. Így viszont valószínűleg nem fog megvalósulni az a terv, hogy 2018-ig az összes forrást lehívjuk, ez ugyanis attól is függ majd, hogy a Bizottság mekkora összeget tart vissza kifizetési problémák miatt. A miniszter elismerte, hogy az EU az 50 százalékos előfinanszírozást is vitatja, azt kifogásolják, hogy túl nagy összeget adnak előlegként a pályázóknak, ami miatt visszaélések lesznek. Minapi sajtóhírek szerint az 50 százalékos előleg mellett a tömbösített pályáztatást is kifogásolja Brüsszel.

A Portfolio elemzőinek véleménye szerint Varga azon jelzése, hogy jövőre 2100-2200 milliárdos itthoni kifizetéssel számol, sokkal alacsonyabb annál a pályánál, mint amit az eddigi kormányzati jelzések alapján (2019 elejéig teljes kifizetés) kalkuláltunk és emiatt jóval kisebb lehet az a pénzforgalmi deficit is, mint amelynek kockázatára felhívtuk a figyelmet. A jelek szerint tehát az valósul meg, mint amit valószínűsítettünk: jóval lassabb kifizetési pályára áll át itthon a kormány.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem