18 °C Budapest

Fejlemény nyugdíjügyben! Magyarok tízezrei reménykedhetnek - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. november 18. 19:02

Befogadta az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalomnak a volt szolgálati nyugdíjak visszamenőleges megszüntetését kifogásoló panaszát. Az Európai Parlament várhatóan 2013 januárjában tárgyalja a volt korhatár alatti nyugdíjasok ügyét. Ez, és sok más érdekes/hasznos hír a Pénzcentrum.hu heti hírösszefoglalójában, 2012. 46. hetében. (A cikkek elolvasásához kattints a címekre!)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Fejlemény nyugdíjügyben! Magyarok tízezrei reménykedhetnek
Az Európai Parlament eljárási szabályzata szerint elfogadható a Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom által benyújtott petíció - amely a magyarországi szolgálati nyugdíjak 2012. január 1-jétől történő megszüntetését kifogásolja -, az ugyanis az Európai Unió tevékenységi körébe tartozik - tájékoztatta az érdekképviseletet 2012. november 5-én kelt levelében Erminia Mazzoni.

Mi látjuk rosszul? Orbán szerint nincsenek megszorítások
A kormány szerda délutáni ülésén tárgyal a 2013-as költségvetés végleges kereteiről - közölte a miniszterelnök, kijelentve: a mai magyar gazdasági modell legnagyobb sikere, hogy az ország megszorítások nélkül fog kijutni a válságból, a büdzsé iránya pedig továbbra is az lesz, hogy a terheket nem az emberekre hárítja. Ezzel ellentmond a Pénzcentrum.hu megállapítása, miszerint a banki költségek biztosan nőni fognak jövőre a tranzakciós adó következtében.

Itt vannak a legjobb bankszámlák: te váltasz jövőre?
Biztos, hogy mi is megfizetjük a tranzakciós adó jelentős részét. A november elsején közzétett hirdetményekből már mi is megtudhatjuk, mely bankoknál lehet a legolcsóbb a számlavezetés 2013-tól számunkra. Arra vagyunk kíváncsiak hányan váltanak bankot vagy folyószámlát jövőre olvasóink közül.

Ideje eldönteni, kell-e nekünk az árfolyamrögzítés!
435 ezer devizahiteles nem kérte még az árfolyamrögzítést, pedig járna nekik több százezer forint támogatás. Ennyivel kellene kevesebbet visszafizetniük, ha minél hamarabb kérnék a fix árfolyamon való törlesztést. A Pénzcentrum.hu több elemzése is segít eldönteni, hogy érdemes-e év végéig kérvényezni az árfolyamrögzítést.

Dupla adó vár a hitelkártyás vásárlókra, így úszhatod meg
A tranzakciós adó érinteni fogja a hitelkártya használókat is. Mennyi marad a jóváírásokból, ha ki kell fizetnünk a tranzakciónkénti 2 ezrelékes díjat, ráadásul nem is egyszer? Érdemes lesz még hitelkártyával vásárolni 2013-ban is? Jó hír, hogy több bank is kínál ingyenes megoldást. Ha nem változtatnak díjaikon a hitelintézetek, akkor 2013-ban is megéri majd hitelkártyával fizetni.

Mikor vegyünk új lakást, most vagy soha?
Bár lassul a visszaesés az ingatlanpiacon, azonban a fellendülésre egyelőre még várnunk kell - hangzott el a Portfolio.hu lakáspiaci rendezvényén, a november 12-én megrendezett Lakáspiaci Klubon. Ideje tehát elgondolkodni a lakásvásárláson, nem árt azonban körültekintőnek lenni. Többmilliós árengedményekkel is találkozhatunk, ha kivárunk.

Ennyit bukhatsz vagy nyerhetsz az új illetékszabályokon
Új illetékszabályok léphetnek életbe jövőre, érdemes tehát végiggondolni, hogy mennyit lehet spórolni az ingatlanvásárlás sürgetésével, vagy éppen elhalasztásával, ha törvényre emelkedik az erre vonatkozó javaslat.

Nem csak a pénz számít: így lehet neked is luxusotthonod
"Minden generáció megpróbálja újrafogalmazni a maga életkörülményeit - az a normális, hogy olyan környezetben akar élni, amit a saját képére formál" - véli Noll Tamás. A Magyar Építész Kamara elnökével többek között a város és a vidék kapcsolatáról, a családi házak és lakások megítéléséről, illetve arról beszélgettünk, hogy mennyivel drágulhat a jövőben az építészeti tervezés. Interjú

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Botrány a pesti lakótelepen - ezért verekedtek a lakók
Alig egy hete a XVIII. kerületi Havanna lakótelepen történtektől volt hangos a sajtó. Tettlegességig fajult ugyanis a helyzet, miután a nem fizető lakók miatt egy egész háztömbben korlátozták a lifthasználatot, s más szankciókat is kilátásba helyeztek. A Pénzcentrum.hu ezúttal annak járt utána, mennyire bevett gyakorlat ez, s mi védi a rendesen fizetőket?

Az idióta PIN-kódokra is rászállnak a bankok
Érdekes trend van kibontakozóban Nyugat-Európában. Több bank ugyanis megelégelte azt, hogy nekik kell fizetni azt, ha ügyfeleik bankkártyáját illetéktelenek használják, elegük lett a könnyen kitalálható PIN-kódokból, a felelőtlen pénzfelvételből, vagy a nemtörődöm netes fizetésből.

Titkolnak valamit a magyar boltok pénztárosai?
Bár egyre több magyar boltban találkozhatnak a vásárlók úgynevezett önkiszolgáló pénztárakkal, egy friss felmérés szerint annyira nem kedveljük a robotkasszákat. Szívesebben állunk ahhoz a kasszához, ahol pénztárosok dolgoznak: vajon mi lehet a titkuk?

Autósok, figyelem! Ez is változik jövőre
Jövőre már kizárólag a számviteli törvény előírásainak megfelelő javítási számla ellenében térítheti meg a biztosító a gépjárműben keletkezett kárt - derül ki a parlament által hétfőn elfogadott törvénymódosítási javaslatból. Az indítvány bevezette a gazdasági totálkár fogalmát.

Megszólalt a Bricostore-vezér! Ezért mennek el Magyarországról
Csütörtökön jelentek meg az első hírek arról, hogy év végén távozik Magyarországról a Bricostore barkácslánc. Az ügyvezető igazgató ma azt is elárulta, mi áll a gyors üzletbezárások hátterében.

Undorító kínai büfét találtak Budapesten: gyomorforgató képek
Gyomorforgató állapotokat találtak az élelmiszer-ellenőrök Kőbányán, egy távol-keleti büfében - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00