Varázslatos éjszakai koncert hallható a bokrokból, és fizetni sem kell érte: május végéig orszegszerte tart még a Fülemülék éjszakája programsorozat. Hozzuk a helyszíneket, és a...

Ráncos, töpörödött és száraz? Ez határozottan nem a friss burgonya ismertetői. Bizony előfordul, hogy mégis ezzel találkozunk a konyhában, kamrában. Ez lehet a jelen annak, ha túl sok krumplit vásároltunk, mint amennyit fel tudtunk volna használni. Vagy csak szimplán rosszul tároltuk a beszerzett mennyiséget. A kérdés az, hogy a ráncok egy kevésbé friss, de még ehető burgonyát jeleznek, vagy a puha és fonnyadt krumpli már annak a jele, hogy komposztládába kellene dobnunk? Cikkünkben most ennek jártunk utána.
A Tasting Table cikke szerint magasabb hőmérsékletnek vagy közvetlen napsugárzásnak kitéve a burgonya megromlik, amitől összezsugorodik, kihajt és zöldellni kezd. Ezenkívül a gumók szerkezete és íze is megváltozik, szilárdból és édesből pépes és keserű lesz – és még enyhén dohos illat is lehet. A legnagyobb átalakulás azonban, amely a burgonya bomlása során bekövetkezik, az, hogy elkezd szolanint termelni.
Mint írják, magasabb hőmérsékletnek vagy közvetlen napsugárzásnak kitéve a burgonya megromlik, amitől összezsugorodik, kihajt és zöldellni kezd. Ezenkívül a gumók szerkezete és íze is megváltozik, szilárdból és édesből pépes és keserű lesz – és még enyhén dohos illat is lehet. A legnagyobb átalakulás azonban, amely a burgonya bomlása során bekövetkezik, az, hogy elkezd szolanint termelni.
Míg a friss krumpli csak nyomokban tartalmazhat szolanint, ennek a mérgező vegyületnek a szintje jelentősen megemelkedik a romlással, ami veszélyt jelent az egészségre. Az elfogyasztott mennyiségtől függően a szolanin a gyomorrontástól a bénulásig bármit okozhat. Következésképpen a ráncos burgonyát mindig ki kell dobni.
Bár a töpörödött gumókat bedobhatjuk a komposztládába, vagy levághatjuk a csírákat, és újratelepíthetjük őket a kertben, de óvintézkedéseket is tehetünk, hogy megelőzzük a burgonya megromlását.
Figyeljünk a tárolásra!
Friss, kemény és minimálisan foltos burgonya vásárlása jó kiindulópont. A helyes tárolás azonban az, ami igazán jó formában tartja őket. Bár tárolhatjuk a burgonyákat abban a légáteresztő zacskóba, amelybe csomagolták, de kosárba is helyezhetjük őket. Bármibe is tesszük, ne tartsuk őket műanyag zacskóban vagy zárt edényben, mert a levegő keringésének hiánya felgyorsítja a romlást.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 719 484 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el, havi 142 416 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,78% a THM, míg a MagNet Banknál 6,87%; az Erste Banknál 6,89%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Ami azt illeti, hogy pontosan hol tároljuk a burgonyát? A kamra, a pince vagy egy sötét szekrény mind működhet. A lényeg az, hogy hűvös (de nem hideg) hőmérsékletet tartsunk. Ez természetesen azt jelenti, hogy a hűtőszekrényben való tárolás szóba sem jöhet, kivéve, ha a burgonyát már meghámozták, felvágták vagy megfőzték. Viszont ebben az esetben nem kell megmosni őket, amíg készen nem áll a használatra, mivel ez csak serkenti a nem kívánt baktériumok és gombák növekedését, ami a burgonya idő előtti pusztulásához is vezethet.
Mihez kezdjünk a még használható burgonyával?
@greens_of_daisy
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Egy jó szörp titka: így lett a házi receptből sikeres vállalkozás
A semmiből indulva vált országosan ismert prémium márkává a Mayer szörp.
-
Neked 1%, nekik egy újabb lépés a kórházi magány ellen (x)
Az Amigos a gyerekekért önkéntesei, 10 éve viszik a játékos nyelvtanulást a kórházakba. Segítsd őket, hogy jövőre is ott lehessenek a kórházi ágyak mellett.
-
Kiváló minőségű tejtermékek minden napra (x)
A Sole-Mizo Zrt. hat Mizo márkaterméke szerezte már meg a KMÉ-védjegyet, amely a kiemelkedő minőség garanciája a fogyasztók számára.
Portfolio Gen Z Fest 2025


