27 °C Budapest
Close-up of a senior man counting money in European Union currency

Hatalmas bajban a gazdaság: brutál számok jöttek, ebből vajon hogy lehet kimászni?

2024. május 27. 15:02

Elmaradt a várakozásoktól, nem javult májusra vonatkozóan az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.

Az ifo gazdaságkutató intézet honlapján publikált jelentés alapján májusra vonatkozóan a várt 90,4 pont helyett 89,3 pont, az előző havival megegyező lett. Az áprilisi értéket az ifo felülvizsgálat után 89,4 pontról módosította 89,3 pontra. Az index mindkét összetevője, az aktuális helyzet és a kilátások megítélése elmaradt a várakozásoktól, az aktuális helyzet megítélése romlott, a kilátások megítélése kevésbé javult.

Az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma 88,3 pontra csökkent 88,9 pontról a várt javulás, 89,9 pont helyett. A kilátások megítélésének mutatószáma 89,7 pontról 90,4 pontra javult, kissé elmaradva a 90,5 pontos várakozástól. A felmérés megállapításait összefoglalva Clemens Fuest, az Ifo elnöke azt mondta: "a vállalatok kevésbé voltak elégedettek a jelenlegi üzleti helyzetükkel, de a várakozások javultak. A feldolgozóipar, a kereskedelem és az építőipar fellendülőben van, bár a szolgáltatási szektor kissé visszaesett. A német gazdaság fokról fokra dolgozza ki magát a válságból."

Az üzleti klíma a feldolgozóiparban sorozatban harmadszor javult. A vállalatok érezhetően elégedettebbek voltak a jelenlegi üzletmenetükkel. A következő hónapokra vonatkozó kilátások is kevésbé voltak pesszimisták, mint az előző hónapban. A rendelésállomány azonban tovább csökkent. Az index visszaesést szenvedett el a szolgáltatási ágazatban az aktuális üzleti helyzet kissé kedvezőtlenebb megítélése miatt. A várakozások viszont kissé javultak. A vállalatok további megrendelésekről számoltak be.

A kiskereskedelmi szektorban az index emelkedett. Az üzleti várakozások jelentősen javultak, de továbbra is a borúlátás a jellemző. Az aktuális helyzet megítélése is felfelé mozdult. Ezt a fejleményt elsősorban a nagykereskedelmi szektor hajtotta. Az építőiparban ismét javult az üzleti klíma. A vállalkozók elégedettebbek voltak a jelenlegi üzletmenetükkel. A várakozások is kissé kevésbé voltak pesszimisták. A megrendelések hiánya azonban továbbra is kulcsfontosságú probléma.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

edi \ egr \ gkv

MTI 2024. május 27., hétfő 11:03

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm