21 °C Budapest
A banknote of 500 forints and several coins of 1 and 2 euros, 50 cents

Küszöbön az újabb forintösszeomlás? Év végére elkerülhetetlen lesz a 405-ös euró

2024. március 27. 05:30

Az országhatáron belül zajló események rángatják most a forint árfolyamát, a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája viseli meg legjobban a magyar fizetőeszközt - tudta meg a Pénzcentrum. Elemzők szerint a hazai fizetőeszköz ráadásul nem csak rövidtávon lesz gyenge, az év második felében akár a történelmi csúcsot is elérheti az euróval szembeni árfolyam.

A külső környezet kevésbé, jelenleg inkább az országhatáron belül zajló események rángatják a forint árfolyamát – tudta meg a Pénzcentrum az általa megkérdezett szakértőktől. Az elemzők elmondták továbbá azt is, hogy szerintük alapvetően a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája viseli meg a magyar fizetőeszközt, melynek teljesítménye egyre rosszabbá válik az euróval szemben. Ez a gyengélkedés ráadásul nem csak egy rövid, átmeneti állapotot jelent majd, az év második felében a 405 forintot is elérheti az euró árfolyama. Ráadásul a hazai valutát több fronton is komoly támadások érhetik.

Ezek az események ütötték ki a forintot

A forint gyengülését az Magyar Nemzeti Bank (MNB) február végén végrehajtott, 100 bázispontos kamatvágása indította el, ekkor lépte át az euró-forint árfolyama a 390-es ellenállási szintet. Ezt követően a jegybanktörvény módosítása, illetve az uniós források körüli bizonytalanság tovább gyengítette a hazai fizetőeszközt – mondta a Pénzcentrumnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője. Hozzátette, az elmúlt időszakban némileg emelkedett Magyarország CDS-felára, mely szintén negatív tényező. Emellett a kormány csökkentette az idei évre vonatkozó növekedési prognózisát, ami szintén nem erősítette a forintot.

Szintén a jegybank tevékenységét emelte ki a forint árfolymmozgásával kapcsolatban Bukovszki András, a CIB Bank elemzője. Elmondta,

a forint gyengülésének irányába mutatott a folyamatosan olvadó kamatelőnyünk, hiszen az MNB úgy vágja hónapról hónapra lejjebb az alapkamatot, hogy közben a nagy jegybankoktól várt kamatcsökkentési ciklus megkezdésének időpontja folyamatosan tolódik kifelé.

Emellett pedig a gazdasági fundamentumok és a politikai zajok sem javítottak a kockázati megítélésünkön. Az elmúlt időszakban tovább fokozódtak a növekedési és különösen a költségvetési kockázatok, míg a gazdaságpolitika irányítói közötti csörte és az állandósult feszültség a kormányzat és az EU között további óvatosságra intette a befektetőket a magyar eszközöket illetően.

Hasonlóan látja a helyzetet Virovácz Péter, az ING makrogazdasági elemzője is. Szerinte a külső környezet most alapvetően kedvezőnek tekinthető, így elsősorban országspecifikus sokkok mozgatják a forintot.

Persze láthattunk azt is, amikor a dollár komolyabb kilengéseket mutatott és ez megmozgatta a feltörekvő piaci devizákat is. Ugyanakkor, amikor globális mozgás van, akkor az egész régió együtt mozog, vagyis a forint esetleges erősödése vagy gyengülése nem unikális jelenség

– tette hozzá. Ami Virovácz Péter szerint inkább kiemelendő, hogy a régión belül a forint alapvetően alulteljesítőként viselkedik, azaz a gyengülése nagyobb, mint a régiós devizáké, egy kedvező hír esetén pedig kisebb az erősödése.

Egy fabatkát sem ér a forint?

Ez pedig meg is látszik az elmúlt 3 hónap statisztikáján is. A Pénzcentrum árfolyamoldalának kimutatása szerint ugyanis amíg a január elején még 381,727 forintot ért az euró, addig ez mára 396,948 forintot jelent. Tehát az elmúlt kicsit kevesebb, mint három hónap alatt az euró 15,221 forinttal lett drágább.

És akkor még szó sem esett a hazai fizetőeszköz kilengéseiről, melyek szintén elég magával ragadó képet festettek. Eszerint a forint januárban 389,349-es értéken tetőzött, ami az akkori legjobb teljesítményéhez mérten (377,936) összesen 11,413 forintos gyengülést jelentett. Februárban egyébként ugyanez 9,294 forintos (393,497-384,203), míg márciusban – amennyiben cikkünk megjelenése után az árfolyam nem lépi át a 400-as szintet – a forint legjobb és legrosszabb árfolyamszintje közötti különbség 6,162 forintot ért el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Év végére 405 forintot érhet az euró

Kérdés, hogy az év első három hónapjának tendenciái alapján mire számíthatunk a forint jövőjét illetően. Röviden: semmi jóra. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők ugyanis egyáltalán nem optimisták a kérdésben, véleményük szerint a következő időszakban folytatódhat a magyar deviza árfolyamának hullámzása.

A tavalyi évben jellemzővé vált 375-395 EUR/HUF sáv úgy néz ki, hogy idén nehezen lesz tartható, ez a folyosó valamelyest feljebb tolódhat az idei évre

– figyelmeztetett Bukovszki András. Hozzátette, további látványos leértékelődésre csak egy jelentősebb külső sokk esetén kellene számítani. A CIB Bank elemzőjének válasza emellett egy érdekes ellentmondást is tükröz, miszerint az MNB számára az infláció elleni harcában kiemelt jelentősége van a forint árfolyamának, az pedig az elmúlt hetek történéseiből látható, hogy igen nagy figyelmet fordítanak a piaci stabilitásra, és egyáltalán nem komfortos számukra a gyengülő árfolyam. Ami tartósan 400 forint fölé kúszhat az euróval szemben, amit az MNB konkrét kamatdöntéssel (kisebb lazító lépés, vagy akár a kamatcsökkentési ciklus felfüggesztése) és akár verbális iránymutatással támaszthat meg.

Virovácz Péter ehhez hozzátette, előbb-utóbb jön egy újabb külső vagy belső sokk, ami a forintot átlendíti a 400-as szinten (már a második negyedévben), és majd csak a nagy jegybankok kamatvágásai alkalmával erősödhet vissza. „Üröm az örömben, hogy hiába látjuk majd a forintot erősödni az euróval szemben, vélhetően akkor is alulteljesítő maradhat a régióban. Tehát mindenki más is erősödik majd, mert globális sztori lesz a nagy jegybankok lazítása” – tette hozzá. Az elemző szerint ezt egy tényező azért még megfordíthatja, ha a jegybank nem vág tovább kamatot a nyár után. Ebben az esetben a forint alulteljesítése némileg mérséklődhet, a régiós versenytársakhoz képest pedig erősödhet is valamennyit az árfolyam.

Ugyanakkor ez megint csak átmeneti lehet, a jegybanktörvény körüli viták újbóli visszatérése, az uniós pénzek témája, valamint a refláció (az infláció újbóli megerősödése és akár 6 százalékra erősödése az év végén) a forint gyengülésének irányába hathatnak majd az év utolsó negyedévében. Összességében tehát vélhetően 395 és 405 között ingadozhat a forint árfolyama az idei év folyamán

– vetítette előre Virovácz Péter.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm