Sofia,Bulgaria-July 29,2018: Adding of Revolut Visa card into Apple Pay digital wallet.Apple Pay is an easy and secure nfc payment method.

Hiába rejtik ide a magyarok a pénzüket: behajtáskor ezekről a számlákról is leemelik a milliókat

2024. március 8. 13:01

Jóllehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már korábban is tévhitnek nevezte, időről időre mégis lehet találkozni azzal az elképzeléssel, mely szerint a külföldön vezetett számlákra nem lát rá a hivatal, illetve azokról nem is képes köztartozást behajtani. Nos – mint utaltunk rá - ennek valóságalapját a NAV már korábban is cáfolta, most azonban mi is megkerestük őket azzal kapcsolatban, árulják el, pontosan milyen mértékben hajtottak be köztartozást a külföldön vezetett számlákról a tavalyi évben.

Időről időre találkozhatunk azzal a meggyőződéssel, hogy a külföldön vezetett számlákra, például a Revolut számláira nem lát rá a NAV, illetve köztartozás fennállása esetén azokat inkasszózni sem tudja a hivatal. Nos, ha valaki azt gondolta, hogy egy egyszerű Revolut-számlával túl lehet járni az adóhatóság eszén, annak rossz hírünk van – nem lehet.

Erről egyébként nem is olyan régen, tavaly augusztusban adott ki közleményt a NAV:

A Magyarországon egyre népszerűbb, virtuális pénztárcát kínáló Revolut bankszámlára elhelyezett vagyonról is van információja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Sőt, előfordult már az is, hogy a NAV inkasszót kért, egy magyar állampolgár jelentős köztartozása miatt, annak Revolut bankszámlájára a litván adóhatóságnál. A magyar költségvetést megillető összeg szinte teljes egészében meg is térült. Adóvégrehajtási szempontból ugyanis átjárhatók az országhatárok. Nemzetközi egyezmények és uniós direktíva keretében a magyar illetőségű adózók pénzügyi számláiról automatikusan érkezik információ a NAV-hoz, amit az adóhatóság végrehajtási célokra is felhasználhat. […]

Kikértük a friss adatokat

A NAV-nak tehát nagyon is van információja a külföldön vezetett számlákról, és azokat képes is elérni. Kérdésünkre a hivatal azt is elárulta, hogy 2023-ban több száz ilyen megkeresést indítottak:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023-ban 436 behajtás iránti megkeresést indított külföldi számlára utaló vagyonelem alapján. Ez nem jelenti azt, hogy a NAV megkeresésére a megkeresett hatóság kizárólag bankszámlára vezetett végrehajtással intézkedik a követelés behajtásáról.

A NAV azt is elárulta számunkra, hogy 2023-ban mekkora összeg térült meg a fentihez hasonló megkeresések nyomán:

Az előzetes statisztikai adatok szerint 2023-ban a – 2023-ban vagy korábban – megkeresett hatóságoktól 51 ügyben érkezett végrehajtási bevétel azokban az ügyekben, ahol a hivatal tudomására jutott külföldi számlára utaló vagyonelem alapján indult a behajtás eljárás. Ez összesen 78 524 euró összeg megtérülését jelentette.

Ez a mostani, 395 forint körüli árfolyammal számolva bő 31 millió forintot jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Esetleg felmerülhet valakiben, hogy a Revolut-számlák elérése azért lehetséges, mert az litván bank, Litvánia pedig az Európai Unió tagállama, ám nem erről van szó – a NAV az EU-n kívüli országokban vezetett számlákra is ráláthat.

Amíg az Európai Unióban a behajtási irányelv (2010/24/EU tanácsi irányelv) és az unió nevében harmadik országokkal kötött megállapodások határozzák meg az adókkal, vámokkal és egyéb intézkedésekkel kapcsolatos követelések behajtására vonatkozó kölcsönös segítségnyújtás szabályait és lehetőségeit, addig nemzetközi szinten egy multilaterális egyezmény a meghatározó: az Európa Tanács és az OECD adóügyekben történő kölcsönös adminisztratív segítségnyújtásról szóló Egyezménye. Ennek jelenleg 147 joghatóság a részese. A behajtási segítségnyújtás mind az uniós tagállamokban, mind a behajtásban együttműködő harmadik országokban bankszámlára vezetett végrehajtást is jelenthet

– tudtuk meg a hivataltól.

A NAV végezetül azt is elárulta számunkra, hogy

Az előzetes statisztikai adatok szerint 2023-ban összesen 768 megkeresést kezdeményezett a NAV, ebből 241 megkeresés irányult Litvániába, többnyire, de nem kizárólag Revolut-számlákra vonatkozó vagyoni adatok alapján. 2023-ban a külföldi behajtási megkeresésekből befolyt költségvetési bevétel (szintén előzetes adatok alapján) mintegy 549 000 euró (~217 millió forint) volt, melyből a litván társhatóság intézkedéseihez 6 800 euró (~2,7 millió forint) köthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm