21 °C Budapest
A serious young man accountant, financier, analyst, auditor sits in the office at the table. He holds documents and a pen in his hands, checks accounts, finances, types on a laptop.

Ekkor tápászkodhat fel a padlóról a magyar gazdaság: jó ideig nyomaszthat még minket a drágulás?

2024. január 25. 10:16

Helyreáll az ipar, valamint a szolgáltatásokhoz, kereskedelemhez és fogyasztáshoz kapcsolódó iparágak, ez pedig stabil, 3,5 százalékos bővülést eredményez a gazdaságban 2024-ben - így vélik az MBH elemzői. Kiderült az is, hogy az infláció tovább fog csökkenni, mert kedvező hatások látszanak a gazdaságban.

Többek között az ipar helyreállása, valamint a szolgáltatásokhoz és a kerskedelemhez kapcsolódó iparágak megerősödése fogja eredményezni, hogy a várakozások szehrint ebben az évben 3,5 százaléko lesz a gazdasági növekedés Magyarországon - hangzott el ma az MBH Bank negyedéves gazdasági értékelőjén. Elmondták azt is, hogy a várakozások szerint folytatódhat a dezinfláció, bár némely termékeknél nem fog megállni a drágulás, és így az áremelkedés ütemét is csökkenteni fogják.

Az MBH Bank elemzői szerint a hazai gazdaság korrigálta a tavalyi harmadik negyedévben a technikai recesszió miatt bekövetkezett folyamatokat.

Az ipar húzza a növekedést

Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője úgy véli, hogy többek között az érkező uniós támogatások és a szolgáltatások, az ipar várható fellendülése is segíteni fogja a gazdaság megerősödését.

A beruházások fellendülése inkább jövőre lesz látványosabb, ebben az időszakban számos olyan fejlesztés valósul majd meg, ami ebben segít. Megkezdi a termelést a BMW, illetve a CATL első gyára is hazánkban, sőt, még a BYD próbaüzeme is elindulhat - ezek pedig már meg is alapozzák a 2025-ös gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásokat

- emelte ki az elemző a legfontosabbakat.

Az elemzők arról is beszéltek, hogy az infláció a kedvező hatások következtében még tovább mérséklődhet, bár a decemberi, 5,5%-os adat őket is meglepte. Ennek oka a tartós fogyasztási cikkekben történt áremelkedés kifulladása, illetve az élelmiszerárak mérséklődése lesz, igaz, az alkohol- és dohányipari termékek áremelkedése folytatódni fog, így az infláció mérséklődését ez bizonyára lassítani fogja.

Hogy áll a munkanélküliség?

A legutóbbi adatok szerint a szeptember-novemberi időszakban a foglalkoztatottság továbbra is a csúcson áll. Az elsődleges munkaerőpiacon 34 ezer új munkahely jött létre, a közfoglalkoztatottak száma pedig 6 ezer fővel csökkent. Igaz ugyanakkor, hogy kis mértékben növekedett a munkanélküliek száma is, amit az eredményezett, hogy növekedett az inaktivitásból a munkaerőpiacra visszatérők száma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elemzők hozzátették, hogy az alapkamat mértéke az eddigi ütemben fog folytatódni a várakozásik szerint. Az egynapos betéti gyorstender kamata immár összezárt a jegybanki alapkamattal, most mindkettő 10,75%-on áll.

Mi lesz a forinttal?

Az elemzők kitértek arra is, hogy nem várnak a forint árfolyamában ideén olyan szélsőséges kilengéseket, mint amelyeket a tavalyi évben többször is láthattunk. Az év végére ráadásul már tavaly is stabilizálódni tudott a forint euróval szembeni árfolyama: a 376-384 forint közötti, szűkebb sávban mozgott az árfolyam.

Balog-Béki Márta, az MBH Bank makrogazdasági elemzője szerint legfeljebb egy nagyon váratlan geopolitikai esemény kellene ahhoz, hogy idén is lássunk az árfolyamban a tavalyihoz hasonló extrém kilengést.

Várakozásunk jelenleg a 372,50-es árfolyamszint, mert a pozitív és a negatív irányú kockázatok is kiegyensúlyozottak. Kisebb esélyt látunk jelenleg arra, hogy a tavalyihoz hasonló szélsőséges kilengések ismét előforduljanak. Persze váratlan geopolitikai fejlemények hozhatnak kockázatot, de ebben az esetben nem a forint lenne a világon az egyetlen deviza, melynek ezzel a nehézséggel szembe kell néznie

- mondta az MBH elemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm