25 °C Budapest
Új részleteket árult el a reptérvásárlásról Nagy Márton: ezt tervezi a kormány Ferihegyen

Új részleteket árult el a reptérvásárlásról Nagy Márton: ezt tervezi a kormány Ferihegyen

2023. december 13. 09:32

A kormány három ponton kívánna áttörést elérni 2024-ben a gazdasági fellendülést illetően: el kell érni, hogy a lakosság újra merjen fogyasztani, helyre kell állítani a belföldre termelő vállalatok beruházási aktivitását és fel kell pörgetni a munkaerőpiacot – fejtette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Economx-nak adott interjúban.

Dolgozni kell tovább, nem gondolom, hogy a pozíció a lényeg, alapvetően a munkát kell összefogni. A koordináló szerepkörnek a gazdasági miniszter kezében kell lennie, nem kerültem magasabb pozícióba, ez nem hatalmi, hanem szakmai, és szervezési kérdés – reagált az Economx-nak adott interjújában Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arra a kérdésre, hogy mennyiben változott a munkája azután, hogy a gazdasági kabinet élére is kinevezte a miniszterelnök. Hozzátette, a hatalmi kérdések helyett a feladatra kell koncentrálni, hogy a gazdasági struktúra a legrugalmasabban alkalmazkodjon a kihívásokhoz. A megtisztelő feladatom pusztán annyi, hogy megkönnyítsem a miniszterelnöki döntéshozatalt. Tehát a kinevezésnek összességében ennyi az értelme.

A növekedés helyreállításában három kihívással szembesül a kormány. Egyrészt bizalmat kell építeni, hogy a reálbér-emelkedés jobban megmutatkozzon a fogyasztásban. A második nagy feladat, hogy a belföldre termelő vállalatok beruházásainak aktivitását helyre kell állítani. A harmadik pedig, hogy a munkaerőpiacon az aktivitási rátát növelni kell. Aktivizálni kell a munkaerő-tartalékokat, amelyek Magyarországon még elérhetőek, hogy ténylegesen azt lehessen mondani, a munkahelyek elsődlegesen a magyaroké. Tartalékok továbbra is vannak, dolgozik a kormány egy konkrét programon, amely az aktivitási rátát tovább emelheti

– mondta válaszként arra, hogy a gazdasági teljesítmény a harmadik negyedévben már 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. 

A tárcavezető ezután beszélt a gazdaság élénkítésére vonatkozó terveiről is. Eszerint az első és legfontosabb a bizalom kérdésköre, hiszen a lakosság óvatossága nagyon komplex kérdéskör. "Érinti a rezsivédelmet, a reálbért, a vállalati szférát, fontos ugyanis, hogy a munkahelyén a dolgozó azt lássa, a vállalat termel és fejleszt. Ha egy munkavállaló azt látja, hogy a cége fejleszt, akkor benne is oldódik az óvatosság" – mondta. Ezért fontos, hogy a lakosság bízzon abban, hogy ez a válság átmeneti volt, és fordulat következett be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A harmadik kérdés pedig az aktivitási ráta. "Napjainkban mindenki tud dolgozni, aki akar. A cél az, hogy többen akarjanak, és átlépjenek a munkaerőpiacra a passzív tartományból az aktívba. Ebben a lépésben a kormánynak segítenie kell, ehhez különböző kedvezményeket kell adnunk, javítani kell a munkakörülményeket" – fejtette ki. 

Végül Nagy Márton beszélt az uniós forrásokról, és az állam reptérvásárlásáról is. Előbbivel kapcsolatban azonban gyakorlatilag semmi újat nem mondott, csupán megismételte: Magyarországnak járnak ezek a források, ezek nem adományok. A reptérvételről pedig elmondta, összességében jól halad a dolog, közelednek az álláspontok, pedig szerinte ez egy nagyon komplex folyamat. "Van egy tulajdonosi kör, amellyel meg kell egyezni az eladási árról, itt már nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz, illetve van egy hitelezői kör, amellyel meg kell egyezni az adósság megújításról" – közölte, majd hozzátette: a komplexitását az adja a vásárlásnak, hogy míg a tulajdonosi kör 3, addig a hitelezői kör 13 szereplős. Valójában a hitelezői körrel való egyeztetés és megegyezés emészti fel a rengeteg energiát, időt, alapvetően a hitelezők bizalmát kell megnyerni. "Akár a katari Befektetési Hatóságot is bevonhatjuk a konzorciumba, így egy harmadik terminál építése is megvalósulhat" – jelentette ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm