18 °C Budapest
Male worker trimming excess glass from vase with glass saw

Az utolsó akadály is elhárult: zöld lámpát kaptak a komoly béremelések Magyarországon?

2023. november 14. 18:02

Eddig az volt az akadálya a minimálbéregyezségnek, hogy nem ismertük a harmadik negyedéves GDP-adatokat. Kedden délelőtt azonban kedvező számok láttak napvilágot a magyar gazdaság teljesítményéről, így a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának csütörtöki találkozóján megszülethet az egyezség.

Kedd délelőtt megérkeztek a friss GDP adatok, melyek bizakodásra adnak okot. Július és szeptember között 0,9%-kal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest, miközben az előző év azonos időszakához viszonyítva szerény mértékben, 0,4%-kal csökkent a gazdaság teljesítménye. 

Óvatos bizakodásra ad okot, hogy a magyar gazdaság kijött a recesszióból

– mondta a Portfolio megkeresésére Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Megjegyezte, hogy szerinte kedvező folyamatokat láthatunk mind a gazdaság teljesítménye, mind az infláció kapcsán. „Ugyanakkor az év egészében már biztos, hogy recesszió lesz” – emelte ki Perlusz. Ez azzal magyarázható, hogy az év első három negyedéve 1,2%-os visszaesést hozott, amire a negyedik negyedév már csak egy kis szépségtapasz lehet.

A friss GDP-adat után Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is a bérmegállapodás fontosságát emelte ki. „A jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról a tárgyalások a héten folytatódnak a munkáltatói a munkavállalói oldal között, jó esély mutatkozik arra, hogy a legkisebb keresetek emelésére már idén decemberben sor kerüljön, az emelés mértéke pedig 15, illetve 10 százalékot érjen el, ezzel is lökést adva a keresletnek és a fogyasztásnak” – olvasható a GFM közleményében.

A kormány célja, hogy (…) támogassa a bérek dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal nőhessenek, amely egyúttal a fogyasztás bővüléséhez is hozzájárulhat

– emelte ki Nagy Márton. Miután az előrejelzések szerint az infláció 6% körül alakulhat 2024-ben, így a reálbérek 4-5%-os reálbérnövekedéshez szükség lesz a kétszámjegyű béremelésre. Mindezek miatt vélhetően a kormány sem szeretne 10, illetve 15% alatti emeléseket látni a legkisebb bérek tekintetében. 

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége információink szerint a bérminimum kissé alacsonyabb emelését szeretné elérni, miközben a Magyar Szakszervezeti Szövetség új ötletként dobta be, hogy legyen nagyobb a béremelési ütem.

Egy körvonalazódó megállapodás tükrében vicc, ha valaki a tárgyalások jelenlegi fázisában teljesen új ötletekkel áll elő

– mondta a Portoflio-nak a VKF-ülésekre rálátó egyik forrása. Nagyobb béremelés tehát minden bizonnyal már nem lesz, hiába szeretné ezt az egyik munkavállalói képviselet, de a kisebbre is kevés az esély.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha nem lenne reálbéremelkedés, akkor miből lenne gazdasági növekedés? Ezt a kérdést már a kormány képviselője is feltette a VKF egyes tagjainak

– fogalmazott neve elhallgatását kérő forrás.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Portfolio megkeresésére azt mondta, hogy a kedvező GDP-adatok mindenképpen segítik a megegyezést. „Megdőlt az az érv, amire az egyik munkáltatói szervezet alapozta a kisebb béremelési igényét. A recessziónak ugyanis vége van” – hangsúlyozta Palkovics.

Ugyanakkor Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Portfolio megkeresésére már jóval visszafogottabban fogalmazott és kifejtette, hogy a GDP-adatot pozitívumként értékeli, ami segíti a tárgyalásokat. Azt mondta, hogy az MGYOSZ ennek tükrében fogja kialakítani az álláspontját a VKF-ülésre.

„A legkisebb bérek nem szakadhatnak le a létminimum alá. Ezt meg kell akadályozni” – hangsúlyozta Palkovics Imre. „Ha nincs bérnövekedés, akkor nem nő a fogyasztás sem” – érvelt amellett, hogy hozzák előre, már decemberre a legkisebb bérek emelését. Perlusz László arról beszélt, hogy szerinte is meg kell egyezni ezen a héten, ha már az idei év utolsó hónapjától emelnék a béreket. „A VOSZ eddig sem volt és nem is lesz akadálya az egyezségnek” – hangsúlyozta.

Elismerte, hogy a gazdasági növekedés helyreállításához érdemben emelni kell a béreket, ugyanakkor felhívta a figyelmet a versenyképességre is. „Ha túl nagyot emelnénk, akkor számos, kevésbé versenyképes, de fejlődőképes magyar vállalkozás dobná be a törölközőt. Ráadásul túlfűtenénk a gazdaságot is, újabb bizonytalanság és kockázatok jelennének meg” – összegezte Perlusz a helyzetet, utalva arra, hogy az inflációs kockázatok még nem szűntek meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem