24 °C Budapest
Teen girl dressed in yellow t-shirt breaking up with his boyfriend through messages. Dark toning.

Kiderült, mitől rettegnek a mai fiatalok: tényleg meg van pecsételve a sorsuk?

2023. november 2. 20:58

A fiatalok egyszerre tekintenek optimistán a jövőbe és félnek a rájuk váró kihívásoktól, különösen a mesterséges intelligencia negatív hatásaitól, derül ki a Boston Consulting Group (BCG) felméréséből, amelyre a Brain Bar éves generációs kutatásának keretein belül került sor. Az egyetemi hallgatókat, gimnazistákat és tanáraikat arról kérdezték, hogy hogyan látják a jövőt.

A BCG kérdéseire beérkezett 2 163 válasz tanúsága szerint a fiatalok 41 százaléka tart általánosságban a jövőtől, és majdnem fele (49 százaléka) szerint a mesterséges intelligencia (MI) negatív hatással lesz emberi intelligenciára és elbutuláshoz vezet. Ennek ellenére 79 százalékuk úgy véli, hogy összességében a mesterséges intelligencia (MI) pozitív hatással lesz a munkájára.

„Az egyre bonyolódó világot egyre szofisztikáltabban látják a Brain Bar résztvevői,” mondta Kotsis Ádám, a BCG partnere és társigazgatója. „Közben a legtöbben az új technológiák elsajátítását fontosabbnak tartják a klasszikus tudományoknál, és közel 40 százalékuk szerint az interperszonális készségek a legfontosabbak a karrier során.”

Mitől tartanak a fiatalok?

A fiatalok az MI veszélyei között olyan fogalmakat említettek meg, mint a „kiszámíthatatlan hatalom”, vagy a „karaktergyilkosság”. A válaszadók a félelmeik között említették, hogy az MI „még jobban elszigetelheti az embereket”, hogy „az MI által generált deepfake videók és hanganyagok manipulálhatják a tartalmakat, hogy félretájékoztatást terjesszenek, álhíreket hozzanak létre, vagy személyeket személyesítsenek meg, ami potenciálisan reputációs károkat és zavart okozhat”.

A fiatalok a negatívumok közé sorolták, hogy katonai célok támogatására, megfigyelésre, illetve hacker tevékenységekre, a magánélet megsértésére is fel lehet használni, de pozitív, hogy az MI „segíthet az egészségügyi szakembereknek a betegségek pontosabb és gyorsabb diagnosztizálásában, felismerheti a rendellenességeket, segíthet a kutatásban.”

Miközben tartanak attól, hogy a MI „helyettesítheti azokat az embereket, akik a lexikális tudásukból élnek meg”, pozitívumnak sorolták fel, hogy „az MI elvégezheti az adminisztrációt, avagy, hogy „képes elvégezni a piszkos munkát, ami az ember számára sok időt vesz igénybe”.  Míg negatívnak nevezték meg, hogy művészeti alkotások készítésére is felhasználható, közben „új ötleteket generál, amelyek inspirációt adhatnak egy saját mű létrehozásához” és „lerövidíti az ötlet és a valóság közötti időt”.

Az is negatívum szerintük, amikor „a diákok MI-vel írják a szakdolgozatukat, és nem tudják, mi a tartalma, de egyetemi diplomát szereznek, és gyakorolnak a szakterületükön.” Ettől függetlenül viszont hasznos is lehet az oktatásban - sokak szerint az MI segít a tanulásban a „tartalmakat is a diákok egyéni igényeihez és tanulási stílusához igazíthatja és személyre szabott ajánlásokat, adaptív tanulási tapasztalatokat, segítő technológiákat biztosíthat a fogyatékkal élő diákok számára”.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A válaszadó fiatalok 77 százaléka szerint a legújabb technológiák elsajátítása fontosabb, mint a klasszikus tudásé, és 55 százalékuk úgy gondolja, hogy a szakmai életéhez szükséges készségek nagy részét nem a formális oktatáson keresztül fogja elsajátítani. Ezt alátámasztja, hogy 65 százalékuk úgy gondolja, hogy a szülei az elmúlt öt évben tanultak új készségeket a munkahelyükön.

Milyen állásokat veszélyeztet az MI?

A válaszadó fiatalok közül a legtöbben (30 százalék) a vendéglátást és a turizmust látják veszélyeztetett munkának, negyedük szerint a HR, kereskedelmi marketing állások is veszélyben vannak, 24 százalékuk a közgazdasági és gazdaságpolitikai, illetve a természettudományok területét említette.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója szerint a jövőfesztivál küldetése, hogy a fiatalok szabadon és magas színvonalon, elismert szakemberek részvételével vitathassák meg a jövővel kapcsolatos reményeiket és félelmeiket. A Z és Alfa generációk számára az MI az életüket, karrierjüket alapvetően befolyásoló újdonságok, azaz a sorsfordító kérdések egyike. Ezért is hasznos megismerni a témával kapcsolatos véleményüket. Válaszaikból jól látható, hogy a fiatalok tele vannak egészséges kételyekkel, de látják azokat a potenciális lehetőségeket is, amelyeket a MI a jövőben kínálhat.

Milyen készségekre lesz szükség?

A kutatás készítői arra is rákérdeztek, hogy a fiatalok mit gondolnak, mely készségek lesznek fontosak a karrierjük során. A válaszadók a legnagyobbrészt említették a kommunikációs képességet, az interkulturális és vezetői képességeket, amiket a kreativitás, innováció, problémamegoldás, a kritikus gondolkodás képessége, a rugalmasság és alkalmazkodóképesség követett, mint a karriert alapvetően befolyásoló tényezők.

Arra kérdésre, hogy a mit választanának, ha egy tündér egy éjszaka alatt megtanítana nekik egy képességet, a legtöbben a tökéletes nyelvtudást, a tanulási és kommunikációs képességeket emelték, de többen úgy vélték, ha tényleg lenne ilyen tündér, akkor ők repülni szeretnének megtanulni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem