25 °C Budapest
Mature man searching for a job online.

Komoly változás jön az adóbevallásnál: erre mindenkinek érdemes lesz figyelni

2023. március 28. 15:43

Idén ősszel várhatóan végre elindulhat az automatizált áfabevallás tesztelése, és 2024-re tervezik a rendszer élesítését. Az eÁFA szolgáltatás bevezetését 2021-re tervezték, de az utolsó pillanatban elhalasztották. A fejlesztés azonban az elmúlt időben is folytatódott az eredeti koncepció továbbgondolásával, a gép-gép kapcsolat megteremtésével.

A 2021-ben bevezetni tervezett eÁFA lényege, hogy az online számla- és pénztárgép, valamint vám adatok felhasználásával a NAV automatikusan elkészíti az áfabevallás tervezetét, amelyet egy webfelületen keresztül véglegesíthetnek az adózók. Ez a kis forgalmú, egyszerű tevékenységű, jellemzően kisebb méretű cégeknek segíthet az áfabevallást gyorsítani, a nagyvállalatok összetett ügyviteli folyamatait azonban nem képes egyszerűsíteni. Ezért az adótanácsadó és a számviteli szakma, valamint az érintett cégek a szolgáltatás bővítését javasolták a gép-gép kapcsolat megvalósításával.

Ezek az igények hívták életre az áfabevallás automatizálásának egy másik lehetséges koncepcióját: a gép-gép (machine to machine), vagy röviden M2M kapcsolaton keresztül történő áfabevallást. Ennek megvalósításához az úgynevezett SAF-T (’standard audit file for tax’) program előrehaladása is hozzájárul. A SAF-T lényege, hogy a vállalati és a könyvelési rendszerekből egységes és kötött szerkezetben – egy XML adatfile-ban – szolgáltatnak adatot az adóhatóság részére, vagyis az adózó teljes könyvelési anyaga átadhatóvá válik. A SAF-T teljes rendszerének fejlesztéséből az elmúlt időben kifejezetten az áfabevalláshoz kapcsolódó részfeladatokra koncentráltak, és 2022 szeptemberében nyilvánosságra is hozták a standard áfa kódokat, valamint az eÁFA és M2M tervezeteket, amelyek a további kommunikáció alapjai lesznek. 2023 elején pedig publikálták az interfészspecifikációt, folyamatleírásokat és az XSD-sémákat is, a könyvelőprogramok és az eÁFA-bevallás összekapcsolására.

Ezzel lehetővé válik a két irányú adatcsere az adózók és a NAV gépei között. Nemcsak a hatóság kapja meg a vállalkozások adatait, hanem vállalatok is importálhatják a NAV-nál lévő adatokat saját ügyviteli rendszerükbe; illetve külön szoftvereken keresztül lehetővé válik majd a NAV adattóban található adatok ügyfél felé történő visszaforgatására is. A szolgáltatás működéséhez és azon belül az áfa-analitika automatizálásához adat egységesítésre és standardizálásra volt szükség. Ezért kialakítottak egy általános, bővíthető és a változásokat követni tudó kódolási rendszert, a standard adókódokat. Ezek teszik egyértelművé, hogy egy a bizonylaton szereplő információt a jelenlegi áfabevallás melyik sorába kell írni, hogy milyen adókulcsot kell alkalmazni. A standard adókódhoz további információkat, jelzéseket lehet majd kapcsolni, amellyel a besorolás még tovább finomítható.

Ezután tehát nem lesz szükség az áfa-analitika manuális átforgatására a bevallás elkészítéséhez, és a belföldi beszerzések tételes adatait tartalmazó M-lapok kézi kitöltése is megszűnik. E mellett a számlaadat-szolgáltatás warning üzeneteit is el fogják küldeni a vevők részére, így a partnerek azonnal ki tudják majd javítani az esetlegesen elrontott számlákat. Az adatletöltés segítheti továbbá a könyvelés ellenőrzését, az adminisztrációs hibák gyorsabb feltárását. Az M2M rendszer elindulása után tehát háromféleképpen lehet majd elkészíteni az áfabevallást. Az M2M mellett használható lesz a 2021-ben bevezetni tervezett eÁFA és a hagyományos áfabevallási rendszer (ÁNYK) is. Az M2M, az eÁFA és az Online Számla rendszerei egymással összekapcsolódva fognak működni.

E rendszerek bevezetése még inkább megkönnyíti majd az adóellenőrzéseket, és növeli a hatékonyságukat is. A hatóság képes lesz távolról, az adózók tudta nélkül adóellenőrzéseket végrehajtani, akár a mesterséges intelligencia felhasználásával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezért kell e lehetőségeket már most minél jobban megismerni, hogy képesek legyünk kihasználni az automatizálás előnyeit, és amennyire lehetséges magunknál tartsuk a kontrollt. Az automatizált rendszerek használata egyelőre nem lesz kötelező, de mindenkinek megéri legalább követni egyenlege alakulását. A saját számítás és a NAV tervezet közötti eltérésekre is érdemes ránézni, ugyanis ezek olyan hibákra mutathatnak rá, amelyek adóellenőrzésre való kiválasztást generálhatnak

– hangsúlyozza Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere. Már most meg kell kezdeni üzleti folyamataink, korábbi és új partnereink, ügyleteink áfakezelésének, valamint a számlák formai és tartalmi követelményeinek átvilágítását. A felkészülés részeként olyan belső fejlesztéseket – legyenek akár informatikai vagy a feldolgozás gyakorlatára vonatkozóak – kell elvégezni, hogy minél könnyebben és simábban illeszkedhessen vállalkozásunk ügyvitele a hamarosan induló automatizált áfabevallásokhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 14:50
Elérhetetlenné vált az Eger Hírek is. Ez már a negyedik olyan portál, amelyet azután ér kibertámadás...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 13:46
Megjelent az otthonfelújítási programhoz kapcsolódó pályázati kiírás tervezete, melyet május 6-ig le...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem