High voltage power lines connecting with large electricity substation

Kiszivárgott Brüsszel rezsiterve: ez tényleg látszani fog a magyarok számláin

2023. március 15. 21:09

Az Európai Bizottság kedden mutatta be az árampiaci intézkedéscsomagját, amivel többek között azt szeretnék elérni, hogy a hullámzó gázárak minél kevésbé rángassák az áramárakat, amivel kiszámíthatóbb, alacsonyabb áramszámlákat kapnának a fogyasztók. Ennek az egyik módszere a Portfolio szerint az áramvásárlási szerződések.

Tavaly augusztusban rekordmértékben emelkedtek meg a gázárak Európa szerte, ami hatással volt az áramárakra is. Később a gázárak csökkenésével az áram ára is egyre csökkent, így az EB most végül az áramár képzési modellre is javaslatot tett.

Az energiaköltségek kiszámíthatóságának és stabilitásának javaslatát célzó intézkedések:

  • Kétirányú különbözeti (CfD) szerződések ösztönzése. Ennek lényege, hogy kiszámítható bevételhez juttatná a megújuló energiatermelőket (döntően nap- és szél), de ezzel együtt a kiszámítható áramárakat is elősegítené. Ha ugyanis a piaci átvételi árak a megjelölt ár alá esnének, akkor az állami szerződő partner megfinanszírozná a különbséget a termelőnek, ha pedig a piaci ár magasra futna, akkor a megújuló termelőtől az így keletkezett extraprofitot el lehetne vonni és a fogyasztóknak lehetne odaad
  • Hosszú távú áramvásárlási szerződések (PPA) kötésének ösztönzése. Ennek keretében a megújuló áramtermelő előre meghatározott áron (szerződéses keretek mentén) értékesíti közvetlenül a felhasználónak a (zöld) áramot, és így mindkét fél előre tud kalkulálni a bevétellel, illetve a költséggel.
  • Határidős (forward) árampiacok fejlesztése. A PPA időtávjánál rövidebb, jellemzően néhány hónapra/évre előre szóló ügylet, amely így szintén kiszámíthatóságot, biztonságot adna a termelőnek és fogyasztónak.
  • Új kötelezettségek a megújuló energiaforrások rendszerbe történő integrálásának megkönnyítésére és a termelés kiszámíthatóságának növelésére. Ezek közé tartoznak a rendszerüzemeltetőkre vonatkozó, a hálózati torlódásokkal kapcsolatos átláthatósági kötelezettségek és a valós időhöz közelebb álló kereskedési határidők.
  • Nagyobb kapacitások a határon átnyúló kereskedési visszaélések vizsgálatára és egységesebb bírságrendszer. Ennek érdekében az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) és a nemzeti szabályozó hatóságok nagyobb kapacitásokat kapnának majd az energiapiac integritásának és átláthatóságának nyomon követésére, amely érdekében több adatszolgáltatást is előírnak majd az érintetteknek.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 23. 19:50
Ezerrel megy közpénzből a pártkampány Kecskeméten, az ellenzéki pártok jogi lépéseket fontolgatnak.
Bankmonitor  |  2024. május 23. 17:10
Az első Babaváró igénylőknél a közeljövőben jár le az 5 év, ha nem született gyermek, akkor megemelk...
MNB Intézet  |  2024. május 23. 10:52
Az ágens alapú gazdasági modellezés lényege, hogy számítógépen létrehozunk egy virtuális gazdaságot,...
Holdblog  |  2024. május 23. 09:15
Rekordévre készül a konténerhajók piaca. Tavaly sosem látott mennyiségű szállítókapacitás állt szolg...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm