8 °C Budapest
Orbán Viktor 24. évértékelő beszéde 2023. 02. 18-án a Várkert bazárban (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Súlyos bejelentést tett Orbán Viktor: a baj hirtelen jön, ránk töri az ajtót - itt a miniszterelnök évértékelője!

2023. február 18. 15:15

Május elsejével bevezetik a megyei és országos tömegközlekedési bérleteket, amlyek a vonatokra, és buszokra egyaránt kiterjed. A havi megyebérlet 9450 forintba, míg az országbérlet 18900 forintba fog majd kerülni - közölte évértékelő beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök szót ejtett még az ország gazdasági helyzetéről, különös tekintettel az inflációra, és beszélt Magyarország jövőképéről is az Európai Unióban. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban például kijelentette, hogy "szögezzük le, hogy a NATO-tagság létfontosságú Magyarország számára. Túlságosan keleten vagyunk ahhoz, hogy lemondhassunk róla." A Pénzcentrum élőben közvetítettte Orbán Viktor 24. alkalommal megtartott évértékelő beszédét.

Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban megtartotta ma 24. évértékelő beszédét, amiben nem csak a 2022-es évet, de az elmúlt éveket mind értékelte.

A miniszterelnök elmondta, hogy a jövő szempontjából a legfontosabb kérdés az, hogy vajon elveszik, vagy meghozzák a kihívások a magyarok kedvét, hiszen az idei év sikere csak ezen múlik.

A jövő szempontjából ma az a legfontosabb kérdés, hogy az európai életben végbemenő hatalmas változások, melyek új feladatokat hoznak elénk, vajon elveszik vagy meghozzák a magyarok életkedvét

- mondta el Orbán Viktor, többször is kiemelve a tavalyi választásokat, amiken immáron negyedszerre is kétharmados győzelmet aratott a pártjával.

A kormány tervei szerint továbbra is velünkmarad a családpolitika és a munkaalapú gazdaság, ahogy a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és a rezsivédelem is. Orbán kimelte, hogy folytatódik az egyetemek és a gazdaság összekapcsolaása és fontos, hogy a stratégiai ágazatokat magyar kézben tudjuk tartani. Többek között a távközlés "visszamagyarosítása" is fontos.

És itt nem állunk meg: már lobog a szélben a szélzsák

- tette hozzá a miniszterelnök, utalva ezzel a Budapest Airportra.

Ezen kívül folytatódik a keleti országrész felzárkóztatása: több híd is épülni fog a Dunán (a paksi lassan átadásra kerül, míg a mohácsi építése mindjárt kezdődik). A tervek szerint mindezek mellett Győr-Szombathely-Veszprém ipari területei mellé csatlakozik majd a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszög is.

Megígérte, hogy minden évben lesznek újabb és újabb családsegítő programok, mint az idei, miszerint a 30 év alatti anyák szja mentességet élveznek. Ezen kívül bevezetésre kerülnek május 1-vel megyei és országos tömegközlekedési bérletek is, ami a vonatokra, buszokra egyaránt kiterjed és annak.

A havi megyebérlet 9450 forintba, míg az országbérlet 18900 forintba fog majd kerülni.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a kormány továbbra is a békét támogatja és a cél az, hogy teljesen kimaradjunk az orosz-ukrán háborúból. Az ukrán menekülteket továbbra is segíteni fogjuk, mert ahogy fogalmazott ez az elemi emberiesség. Azonban ez az ő háborújuk, nem a miénk, annak ellenére is, hogy elismerjük Ukrajna jogait az önvédelemre, de nem helyezhetjük az ő érdekeiket a mieink elé.

Puskaporos hordón ül Európa

Magyarország azonban nem fog továbbra sem fegyvert szállítani, de az orosz kapcsolatainkat se fogjuk felszámolni. Így nem járulunk hozzá semmilyen szankció bevezetéséhez.

Fenntartjuk gazdasági kapcsolatainkat Oroszországgal!

- hangsúlyozta a miniszterelnök beszédében.

A hagyományos hadviselés tekintetében Orbán szerint az orosz-ukrán háború pont azt mutatta meg, hogy az oroszoknak semmi esélye nem lenne a NATO-val szemben. Kiemelte, hogy Magyarország már 10 évvel ezelőtt kezdeményezte egy közös, európai haderő felállítását, ami nem történt meg. Holott most kifejezetten szükség lenne rá.

Emberi életet azonban csak békével lehet megmenteni, amihez a tűzszüneten keresztül vezet az út.

Európa a háborúba sodródás perceit éli, vékony pallón egyensúlyoz, sőt valójában már közvetett háborúban állnak Oroszországgal

- húzta alá a miniszterelnök hozzátéve, hogy a háború sok kérdést felvetett. Ilyen a NATO tagságunk kérdése is, ami Orbán szerint létszükséglete az országnak, hiszen túlzottan is a határon vagyunk.

Szögezzük le, hogy a NATO-tagság létfontosságú Magyarország számára. Túlságosan keleten vagyunk ahhoz, hogy lemondhassunk róla

- fogalmazott.

Azonban a történelem nem adta meg nekünk azt a luxust, amit Svájcnak: a semlegességet. Azonban a NATO nem háborús szövetség, és semmilyen kötelezettséget nem jelent. Tehát nem támadhatnak meg egy hadicél érdekében egy másik országot. Ha a tagállamok egy csoportja ilyet akar tenni, akkor azt a NATO keretein kívül kell megtenniük.veszélye pedig állandósult.

Még sokáig velünk maradnak az árstopos termékek

Orbán Viktor kitért a beszédében az inflációra is. A miniszterelnök az unios szaknciós politikát okolta a magyar rekord inflációért. Folyamatosan háborúban állunk az inflációval, amit nem szabad kivédhetetlen csapásnak tekinteni Orbán szerint. Nem szabad sem megijedni, megdermedni, sem beletörődni abba. Cselekedni kell, bele kell avatkozni ilyenkor a gazdaságba.

Addig marad az árstop, amíg az infláciot csökkenő pályára nem tudjuk allítani. Amíg a kamatok nem kezdenek zsugorodni, addig a kamatstopnak is maradnia kell

- emelte ki a miniszterelnök a beszédében.

Az infláció olyan mint a tigris, és neked csak 1 töltényed van. Ha nem találod el, akkor felfal. Bízzanak bennünk, el fogjuk találni. Erre akár fogadhatnak is: az év végéig egy számjegyűre gyaluljuk az inflációt

- zárta évértékelő beszédét Orbán Viktor.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem