14 °C Budapest
Series 2010 of the Forint bills, the security thread can be seen as well

Továbbra sem lélegezhetünk föl: egyre csökken az állampapírok hozama

2023. február 9. 12:04

Jelentős emelkedéssel nyitottak ma reggel a tőzsdék, azonban kissé gyengült a dollár az euróval szemben, azonban aggodalomra nincs ok.

Vegyesen mozogtak a távol-keleti tőzsdék a reggeli órákban, a kamatokkal kapcsolatos aggodalmakat ellensúlyozta, hogy Joe Biden amerikai elnök az éves értékelőjében azt mondta, hogy a lelőtt kínai légballon ügye nem rontja a kapcsolatokat. A japán indexek vegyesen mozogtak, a Hong Kong-i tőzsde 1,3%-kal, a kínai tőzsdék pedig 1,2-1,3%-kal emelkedtek, a dél-koreai tőzsde azonban 0,1%-kal került lejjebb.
Jelentős, 0,5-0,6%-os emelkedéssel nyithatnak a meghatározó európai tőzsdék a reggeli határidős részvényindexek alapján. A hangulatot javíthatja a vártnál kissé alacsonyabb német infláció, míg az amerikai adatok szintén befolyásolhatják a hangulatot.          

Kissé gyengül a dollár az euróval és a főbb devizákkal szemben. A devizapiacokat a Fed kamatemeléseivel kapcsolatos várakozások mozgatják, azonban az elmúlt napokban már átárazták a Fed kamatpályájának várható alakulását, így további adatokra lesz szükség. Stablizálódni látszik a forint az előző napi szárnyalást követően, a befektetők kivárhatnak a pénteken megjelenő inflációs adatig. Minimálisan. ellentétesen mozognak a régiós devizák is.

Piaci összefoglaló

A vártnál jobb eredmények és Jerome Powell beszédének hatására többnyire emelkedtek az európai tőzsdék, bár lefordultak napközbeni csúcsaikról több Fed és EKB döntéshozó szigorúbb megnyilvánulásai után. Az energiaszektort a finn Neste és a norvég Equinor, a vegyipari részvényeket, a holland Akzo Nobel, a norvég Yara és a német Linde vártnál jobb eredményei húzták fel. Az amerikai tőzsdék azonban lefordultak az előző napi felpattanás után. A befektetők a Fed döntéshozóinak üzeneteit emésztették, miközben a vállalati eredmények is meglehetősen vegyesek a tengerentúlon. Alacsony, 6,3 milliárd forintos forgalom mellett 1,47%-kal emelkedett a BUX. Az emelkedést az OTP vezette 2,01%-kal, részben a sikeres dollárkötvény kibocsátásának hatására, azonban a forint meredek erősödésével érezhetően javult a hazai gazdaság megítélése is, ami szintén támogathatta az OTP-t. A többi vezető részvény 0,95-1,49%-kal került feljebb.

Kis mozgások jellemezték a devizapiacokat a Fed ellentmondásos üzeneti miatt. Noha Jerome Powell és a többi Fed vezető is további kamatemelésekre utalt, Jerome Powell mégis kiemelte a dezinflációs folyamatokat, egy másik döntéshozó pedig a bérek lassulását, ugyanakkor egyesek még további szigorításról beszéltek, mivel a munkapiac még nem hűlt le eléggé. A dollár összességében enyhén erősödött az euróval és a főbb devizákkal szemben. Kiugró mértékben erősödött a forint a vártnál lényegesen kedvezőbb, a korábbi hónapok töredékére csökkenő külkereskedelmi deficit hatására. Az egyenleg javulásához részben a visszaeső hazai fogyasztás, részben a javuló cserearányok vezethettek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar állampapírpiac rövid oldalán 0-2bp-tal, a hosszú oldalon pedig szintén 0-2bp-tal csökkentek a hozamok. A 10 éves magyar referenciahozam 7,98%-ra mérséklődött, ezzel +560bp volt a felára a német és +428bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva. 30,1 milliárd forintnyi ajánlat érkezett a 6-hónapos dkj aukcióra, amiből az ÁKK 18 milliárd forintot fogadott el, az átlaghozam 14,59% lett. 3, 5 és 10-éves állampapír aukciót tart az ÁKK 25-20-15 milliárd forint tervezett értékben. Emelkedtek a német, azonban csökkentek az amerikai hozamok, így szűkültek a transzatlanti szpredek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 30. 13:45
A magyar médiahatóság ismét nem a földrajzi illetékességéhez tartozó médiaszolgáltatókat vizsgált a...
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?