beautiful view of Lake Balaton with vineyards from the Badacsony hill .

Ennyi pénzt szór el a Balatonnál a dúsgazdag vidéki elit: ezeknek semmi sem drága?!

2023. január 31. 08:15

Komplex kihívásokkal néz szembe a Balaton térsége a következő években. A fejlesztések fókuszában leginkább a térség turisztikai fejlesztése áll. Emellett azonban várhatóan megjelennek a gazdasági szerkezet környezet- és turizmusbarát diverzifikálását lehetővé tevő irányelvek is – számolt be a HelloVidék.

Egyre inkább kialakulóban vannak hazánkban az úgynevezett várostérségek, amelyek egy adott település nagyságától függően eltérő méretűek lehetnek. Ezek állnak most az új fejlesztéstechnikai adatbázis központjában, amelyen meg tudjuk nézni az ország nemzetközi fejlesztési együttműködési tevékenységeit.

Innen is lehet látni, hogy a balatoni önkormányzatok működési bevétele a pandémia kezdete óta 10-30 százalékkal csökkent, míg egy átlagos településé mindössze 1-2 százalékos visszaesést mutat. Ehhez társul a Balaton-parti vállalkozások bevételének csökkenése is, ráadásul az országos átlaghoz képest jelentősen nagyobb a visszautasított pályázatok aránya is.

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet összesen 172 jogosult településének mindegyike részesült a Magyar Falu Program valamilyen forrásában. Ez azt jelenti, hogy 2019 és 2022 első negyedévéig mintegy 12,4 milliárd forintnyi támogatás érkezett a térségbe. Az adatok alapján a parti és a 2000 lakos fölötti települések felülreprezentáltak a támogatások összegében, ám az egy lakosra jutó támogatásokban az aprófalvak emelkednek ki. Hasonló a helyzet a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásoknál, ahol szintén az aprófalvak a fő kedvezményezettek az egy lakosra jutó értékek szerint. Döntően kisléptékű településfejlesztésről beszélhetünk, ahol néhány milliós nagyságrendű projektekkel találkoztunk. Ezek összértéke 2014 és 2021 között körülbelül 2,1 milliárd forintot jelentett

– mondta el Fekete Károly, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. kutatója és kutatásszervezője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentiek mellett megtörtént a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet ingatlanpiacának vizsgálata is. A 2021-es lakásállomány legnagyobb arányában Szántódon épültek otthonok (30 százalék), a második helyre Balatonlelle került (17 százalék), amit Balatongyörök és Zamárdi követett (13 százalék). Ugyanezen időszak alatt a megújulási ráta országosan 2,2 százalékos volt, a szintén sok fejlesztésnek otthont adó Budapesten 2,8, Pest megyében pedig 4,5 százalékon alakult

– foglalta össze a Lokáció Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?