-2 °C Budapest
High Angle View of Solar power plant engineers and examining photovoltaic panels

Itt a friss rendelet: újabb változások várhatók napenergia fronton, január közepéig lehet nyilatkozni

2022. december 18. 10:35

Péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, mely szerint az 50 kW feletti - tehát a háztartási méretűnél (HMKE) nagyobb - napelemes fejlesztések esetén a 2022. május 2. előtt befogadott csatlakozási igénnyel rendelkező erőművi befektetőknek nyilatkozatban kell megerősíteniük beruházási szándékukat és a csatlakozás kívánt időpontját, amit pénzügyi biztosíték megfizetésével is meg kell erősíteniük - írja a Portfolio. Elhalasztották továbbá a beruházók számára kiadandó műszaki gazdasági tájékoztató dokumentumok kiadásának határidejét másfél hónappal. Jó hír viszont, hogy megszűnik a szabályozási tartalék biztosítására vonatkozó kötelezettség.

A 2022. május 2. előtti befogadott csatlakozási igénnyel rendelkező erőművi befektetőknek 2023. január 15-ig nyilatkozniuk kell, megerősítve beruházási szándékukat, vagy el is állhatnak attól. Azoknak, akik megerősítik befektetési szándékukat, a tényleges csatlakozás kívánt időpontját is meg kell adniuk, amely legkésőbb 2027 lehet. Akik pedig közülük korábban nem fizettek csatlakozási díjat, vagy pénzügyi biztosítékot, fejlesztési szándékukat pénzügyi biztosítékkal is meg kell erősíteniük, (az összege a csatlakozási díjba beszámítható). A biztosíték mértéke az igényelt csatlakozási kapacitásra vetítve 4,5 millió forint/MVA (/MW), ami megegyezik a csatlakozási díj - jelenlegi - összegével - írja a lap.

A magyarországi villamosenergia-rendszerben jelenleg mintegy 4000 megawattnyi (MW) ipari és háztartási napenergia-kapacitás üzemel, és további 5000 MW-nyi rendelkezik csatlakozási szerződéssel, vagy erre vonatkozó pénzügyi biztosítékkal. Ugyanakkor 3800 MW-nyi napenergiás és további 1100 MW-nyi egyéb új termelői és energiatárolói kapacitásra jelentettek be csatlakozási igényt 2022. május 2. és 22. között a hálózati engedélyeseknél - közölte a MAVIR. Ezek között azonbanszámos olyan projekt is csatlakozási engedélyhez juthatott, amely különféle okok miatt várhatóan nem valósul meg. Arra vonatkozóan, hogy a kiadott engedéllyel rendelkező projektek között mekkora lehet azok aránya, amelyek megvalósulása bizonytalan, csak hozzávetőleges becslések vannak iparágon belül is; de a különféle várakozások szerint ez akár a 20-50 százalékot is elérheti.

Egy másik, szintén a pénteki Közlönyben megjelent rendeletben rögzített lényeges változás még, hogy megszűnik a 2022 május 2. után benyújtott csatlakozási kérelmekkel kapcsolatos, az új időjárásfüggő erőművekhez a beruházó számára úgynevezett szabályozási tartalékot előíró, nyáron bevezetett kötelezettség. Amennyiben azonban a beruházó úgy dönt, hogy önként mégis vállalja a villamosenergia-rendszer kiegyenlítéséhez igénybe vehető rugalmassági kapacitás nyújtására vonatkozó kötelezettséget, akkor díjkedvezményben részesülhet- írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18