16 °C Budapest
Shops at a Mall Closed Because of the Coronavirus (Covid-19)

Fű alatt visszajöhet a vasárnapi boltzár? A rezsiemelés ezt is elintézte

2022. szeptember 14. 10:15

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) már tett javaslatokat a kormánynak arra, miként segíthetnék a vállalkozásokat, amelyek közül egyre több kerül bajba az elszálló energiaárak miatt.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Parragh László elnök kiemelte, alapvetően most mindenki bajban van, nem csak nálunk, egész Európában. Magyarországon a legnagyobb bajban a legkisebb (sok esetben önfoglalkoztató) vállakozások vannak, mert tervezőképességük, tőkeerejük nem elég a túléléshez. Ezek számát bőven 800 ezer fölé tette. Az MKIK elnöke szerint ilyenkor össze kell fogni, nem lehet várni, hogy a kormány, a vállalkozások, az önkormányzatok oldjanak meg mindent.

Parragh László elárulta, a kormánynak azt javasolták, a visszaélést az erőfölénnyel próbálja korlátozni. Példának hozta amikor valaki gázt akar venni, és nem, vagy csak lehetetlen feltételekkel kap ajánlatot. A napi árral nincs mit kezdeni, az a nagykereskedőt is érinti, de a szolgáltatónál érdemes nézni a költségszintet. Azt javasolják, az energiaellátási szerződés – az árat kivéve – nem támaszthasson rosszabb feltételeket, mint tavaly októberben. Azt is javasolják, hogy ne lehessen leszerelni egy mérőórát, ha időlegesen szűnik meg egy szolgáltatás. Szerinte a meglévő erőforrásokat a vállalkozások megsegítésére kell fordítani, főleg az energiaigény csökkentésére kell fókuszálni, ezért ilyen programokat is javasoltak a kormánynak.

Ez egy sokk, ami most történik

– jelentette ki Parragh László, aki szerint mindenkinek ki kell alakítania saját stratégiáját. Szerinte jövő hétre összeállhatnak a döntéshozatalhoz szükséges feltételek. A kamarai elnök igazat adott azoknak, akik szerint egy esetleges újabb vasárnapi boltzár spórolási lehetőség lenne, mint mondta, nem feltétlenül szerencsés, hogy Magyarországon egy vásárlás alakul családi programmá. Szerinte a nyitvatartásokból az látszik, hogy sokszor rövidül, sok helyen a világítással spórolnak, mindenki keresi a megoldást, amivel spórolni tud.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az, hogy sok szó esik az energiaválságról, már önmagában jelentős energiamegtakarítást eredményez Európában, de ez kevés ahhoz képest, amilyen léptékben az árak növekednek

– tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?