26 °C Budapest
Hungarian currency: Forint banknotes and coins (500 Forint, 1000 Forint, 50 Forint, 20 Forint, 10 Forint, etc.)

Ezeket a részvényeket veszik most a legtöbben a magyar tőzsdén: mit tudhatnak?

2022. július 1. 13:32

Bizonytalan hangulat jellemezte nemcsak a globális, de a hazai piacokat is az elmúlt hónapban. Az ingadozó befektetői kedv, amelyhez a nyári időszak beköszönte is hozzájárult, végül a mérsékelt júniusi forgalomban is megmutatkozott, az azonnali részvénypiac 216,7 milliárd forintos forgalommal zárta a hónapot, amely egy kereskedési napra vetítve 10,3 milliárd forintot jelent. A hazai blue chipek közül ismételten az OTP Bank végzett az első helyen, a bankpapír forgalma az azonnali piac összforgalmának 58,7 százalékát adta.

A globális gazdasági nyomás hatásai a hazai tőkepiacon is éreztették hatásukat. A többek között az ellátási láncokban tapasztalható fennakadások, a fokozottan emelkedő kamatkörnyezet és a rohamosan gyorsuló infláció jelentős mértékben befolyásolták a befektetői hangulatot, ahogy a tengerentúlon, úgy az európai tőzsdéken is. A Budapesti Értéktőzsde vezető részvénymutatója, a BUX index teljesítménye nagyobb kilengéseket nélkülözve a májushoz hasonlóan fejezte be a hónapot. A mutató júniusban többször is átlépte a 40 ezres határt, a legmagasabb értéket június 3-án érte el 41 304 ponttal, végül 39 241 ponton zárt.

A vezető részvények forgalmi rangsorában újfent az OTP Bank emelkedett ki, a bankpapír az összforgalom 58,7 százalékát adta 127,2 milliárdos forgalommal. Második helyen a MOL zárta a hónapot, mely részvényárfolyama közel 10 százalékos növekedést produkált, 57,3 milliárdos forgalommal. A harmadik-negyedik helyen a gyógyszeripari papír, a Richter, valamint a Magyar Telekom végzett 25-3,3 milliárdos forgalommal. Az ötödik helyre a 4iG zárkózott fel, az informatikai társaság 27,3 százalékkal produkált magasabb forgalmat júniusban az előző hónapban elért eredményeihez képest.

A részvényszekció forgalma júniusban 216,7 milliárdos forgalmat tett ki, amely egy napra levetítve átlagosan 10,3 milliárd forintot jelent. A brókercégek közül júniusban ismételten a Wood&Company zárt az élen, a befektetési szolgáltató 127,2 milliárdos forgalmat produkált a hónapban. A második helyen a Concorde végzett, a társaság 98,4 milliárdos forgalmat bonyolított le, míg a harmadik helyet az Erste Bank szerezte meg 78,9 milliárd forintos eredménnyel.

Az árupiacon – az év első felében tapasztalt intenzitáshoz hasonlóan – ismét kimagasló növekedés történt júniusban, a szekció májushoz képest megduplázta forgalmát és 2 milliárdos forgalommal zárta a hónapot. A határidős gabona összforgalma ezúttal négy termékből adódott össze, a teljes forgalomból a fenntartható takarmánykukorica részesült a legnagyobb mértékben 58,7 százalékkal, összesen 1 217,7 milliós forgalommal, amelyet a második helyen a nagy olajtartalmú napraforgómag követett 19,5 százalékkal. A harmadik-negyedik helyre a fenntartható takarmánybúza és az euró búza zárkózott fel 17-4,8 százalékos teljesítménnyel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?