Kijev, 2022. március 10.Az orosz és az ukrán csapatok közötti harcban megrongálódott tank a Kijev közelében fekvõ Brovariban 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában.MTI/AP/Felipe Dana

Fokozódik a helyzet Kijev körül: kijárási tilalmat rendeltek el csütörtökig

MTI
2022. március 15. 16:59

Kijárási tilalmat rendelnek el az ukrán fővárosban, Kijevben kedd este 8 órától csütörtök reggel 7 óráig, miután a városon kívül hadállást felvevő orosz erők több lakóházat is eltaláltak - jelentette be Vitalij Klicsko polgármester.

A legutóbbi támadásban két ember meghalt - mondta. Hozzátette: tilos a városban külön engedély nélkül közlekedni, kivéve, ha valaki óvóhelyre tart.  "A főváros Ukrajna szíve, és meg fogjuk védeni. Kijevet, amely jelenleg Európa szabadságának és biztonságának szimbóluma és előretolt támaszpontja, nem fogjuk feladni" - hangoztatta a polgármester.

Nagy erejű robbanások visszhangzottak a város központjában nem sokkal kedd hajnal előtt. Hétfőn késő este nyomjelző lövedékek villantak fel az égbolton, amikor az ukrán erők nyilvánvalóan egy ellenséges drónt akartak lelőni. A Reuters szemtanúi láttak egy magas lakóházat lángokban állni, miután tüzérségi csapás érte. A tűzoltók megpróbálták eloltani a lángokat, a mentők pedig létrák segítségével menekítették ki a bent rekedt lakókat. Egy holttest egy zsákban feküdt a földön - tették hozzá a szemtanúk.

Kijevet megkímélték a legsúlyosabb harcoktól azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, de az orosz hadsereg lassan közeledik a városhoz, és a belövések is sűrűsödnek. "Tudható volt, hogy ami már tart Harkivban, Mariupolban és más városokban, előbb-utóbb Kijevben is megtörténik" - mondta Ihor Krupa helyi lakos. A súlyosan megrongálódott épület előtt a földön ülve elmesélte, hogy a lakásában este bútorokkal és fémtárgyakkal vette körül magát mielőtt lefeküdt."Ez tulajdonképpen megmentett engem, mert utána az összes ablak betört, rengeteg törmelék jutott be a lakásba, de én sértetlen maradtam. Csak néhány karcolás lett rajtam" - mondta.

A beszámolók szerint a város egy másik részén a lakók éppen otthonukból hordták ki a törmelékeket, miután az ő ablakaik is betörtek, leszakadtak az erkélyek. Az ukrajnai háborúban eddig több ezer civil vesztette életét, és több millióan váltak földönfutóvá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: Felipe Dana, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 5. 12:50
Lássuk a legfontosabb pénzügyi aktualitásokat, melyek a mögöttünk álló egy hétben megjelentek a Bank...
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem