27 °C Budapest
Még mindig tart a Brexit-hullámvasút: eddig tarthatnak a kaotikus állapotok

Még mindig tart a Brexit-hullámvasút: eddig tarthatnak a kaotikus állapotok

2022. február 9. 20:02

Akik már azt hitték, hogy az Egyesült Királyságba irányuló és onnan induló nemzetközi rakományáramlás stabilizálódott, lehet, hogy előre ittak a medve bőrére, ahogy a mondás tartja. Bár csaknem két év telt el azóta, hogy az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból, a Brexit-felfordulás még az óta sem ért véget. A vámszabályok változásait fokozatosan vezetik be, így következő lépésként 2022-ben új alaki követelményeket támasztanak.

2022. január 1-től újabb változások léptek életbe az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti határellenőrzések lefolytatására vonatkozó szabályokban. Małgorzata Matwiejuk, a lengyelországi Koroszczynban működő AsstrA Vámügynökség menedzsere úgy látja, a tervezett változtatások elsősorban az élelmiszerek, növények és növényi eredetű termékek exportját, valamint az Egyesült Királyságba történő behozatal kapcsán kiállítandó biztonsági nyilatkozatokat érintik.

Az AsstrA szakértője, Małgorzata Matwiejuk ismertetette a tervezett többlépcsős változtatásokat. Elmondta, hogy a változtatások első szakaszában teljes körű vámáru-nyilatkozatokat és ellenőrzéseket vezetnek be, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy 2022. július 1-jéig még nem lesz szükség Biztonsági és Védelmi Nyilatkozatokra. Fontos ugyanakkor, hogy azon fuvarozók, akik az Egyesült Királyság kikötőin keresztül szállítanak árut, az áruszállító járművek mozgását ellenőrző rendszer, azaz a Goods Vehicle Movement Service használatával regisztrálják magukat.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a növényi és állati termékek – köztük az élelmiszer- és takarmányrendszerek –, valamint a nagy kockázatú, nem állati eredetű élelmiszer-termékek brit importőrei továbbra is kötelesek előzetes értesítést küldeni szállítmányaikról. Ezenkívül továbbra is szükség lesz az ilyen termékek származását igazoló dokumentumokra.

Mi vár ránk az év második felében?

Az AsstrA szakértője az állati melléktermékek, növények és növényi termékek, hús és húskészítmények, magas kockázatú áruk és nem állati táplálékok magasabb fokú tanúsítására, dokumentálására, azonosító ellenőrzésére és fizikai ellenőrzésére hívja fel a figyelmet. Ezenkívül az országba belépő árukat csak a kijelölt határállomásokon lehet majd bevinni.

Az élő állatok ellenőrzésére azon kijelölt határállomásokon kerül sor, amelyek megfelelő működési feltételekkel rendelkeznek a belépési ponton. Ha egy ellenőrző állomás jelenleg nem rendelkezik ezekkel a feltételekkel, akkor az ellenőrzéseket egy másik belépési kikötőben végzik el, ahol ezek rendelkezésre állnak. Idővel több ilyen határellenőrző pont működik majd. 2022. július 1-től megkezdődnek az ellenőrzések Sevington belföldi ellenőrzési pontjain és a repülőterek kijelölt ellenőrző pontjain

– folytatta a koroszczyni AsstrA Vámügynökség menedzsere. Továbbá tilalom lép érvénybe a brit piacon tiltott vagy korlátozott termékek, azaz a hűtött darált marha-, sertés-, bárány-, birka- és kecskehús; hűtött vagy fagyasztott darált baromfi, futómadárról vagy vadmadárról mechanikusan leválasztott hús, nem osztályozott tojás és hűtött nyers húskészítmények behozatalára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2022. szeptember 1-től, ezen időpontig minden tejtermék esetében fel kell készülnie az iparágnak a tanúsítványok ellenőrzésére és fizikai vizsgálatra, míg november 1-től, tehát az idei év végén minden állati eredetű termékre, így az összetett élelmiszer-készítményekre és a haltermékekre is bevezetik a tanúsítvány-ellenőrzést és a fizikai vizsgálatot.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a CE-jelöléseket az Egyesült Királyságban ennél hosszabb ideig, 2023. január 1-jéig ismerik el. A CE-jelölés egy terméken azt jelzi, hogy az megfelel az európai előírások követelményeinek. Ez egyfajta biztosíték a fogyasztó számára a termék biztonságával kapcsolatban.

Az alapvető termékbiztonsági követelmények nem térnek el az európai előírásoktól, és nagy valószínűséggel nem is változnak a következő években

– hangsúlyozta Małgorzata Matwiejuk, aki hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy a vonatkozó európai szabványok követelményeinek megfelelő és CE-jelöléssel ellátott termékek megfelelnek az Egyesült Királyság által meghatározott szabványoknak is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 14:10
Ízlelgessük az új kifejezést: Net-Coach. A digitális médiaértés és konfliktuskezelés szakembereiről...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem