21 °C Budapest
close-up shot of young girl with diabetes taking insulin

Magyarok tízezreit érinti ez a népbetegség: nem csak veszélyes, egy vagyonba kerül a gyógyulás

2023. november 27. 13:31

Magyarországon a cukorbetegség jelentős közegészségügyi probléma, aminek az előfordulási gyakorisága folyamatosan nő. Az egészségügyi ellátásban részesülő cukorbetegek számára kiemelt jelentőségű az orvosokkal való rendszeres konzultáció, a vércukorszint monitorozása, a diétás és életmód tanácsadás, valamint a szükséges gyógyszerek vagy inzulin adagolása. Az ezekkel járó költségek megterhelők lehetnek a betegek számára, de számíthatnak az államtól anyagi támogatásra. Azonban Egészségpénztári tagsággal az anyagi terhek tovább csökkenthetők, ugyanis ezen keresztül igénybe tudnak venni orvosi vizsgálatokat, vásárolhatnak vércukorszintmérőt és gyógyszereket is, és az erre fordított összeg egy részét vissza tudják igényelni adó-visszatérítés formájában.

A cukorbetegségnek, más néven diabétesznek két fő típusa van, az 1-es és a 2-es típusú. A 2-es típusú cukorbetegség népbetegség, a száz lakosra jutó betegek száma az elmúlt húsz évben megháromszorozódott Magyarországon is.  Ez az egészségpénztári költésekben is megmutatkozik, az OTP Egészségpénztár eredményei alapján 2023-ban a diabetológiára fordított összegek aránya majdnem a duplájára nőtt 2022-hez képest. Idén csak a vércukorszintméréshez szükséges eszközökre több mint 18 millió forintot költöttek az érintett pénztártagok. Nálunk a 19 és 70 év közöttiek 8 százaléka érintett, azonban a betegség egyre gyakoribb gyerekeknél is, aminek a fő oka, hogy az elhízás is egyre számottevőbb körükben.

A diabétesz világnapja azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára. Elengedhetetlen, hogy az emberek tisztában legyenek a cukorbetegség tüneteivel, mivel a korai diagnózis és kezelés segíthet a szövődmények elkerülésében. A magyar állam is támogatja a diabétesz elleni küzdelmet, idén az 1-es típusú cukorbeteg gyermeket nevelők is megkapják az ápolási díjat és a gyermekek otthongondozási díját, valamint a közétkeztetés reformját is.

A cukorbetegség mindkét típusának ellenőrzése és kezelése jelentős anyagi terhet ró az érintettek számára. Az állami támogatáson túl további megoldást jelenthet az Egészségpénztár, amin keresztül nemcsak a szükséges orvosi vizsgálatokat vehetik igénybe - akár kedvezményes áron is -, hanem beszerezhetik a napi ellenőrzéshez szükséges eszközöket és gyógyszereket egyaránt. A tagok a saját vagy kedvezményezettként megjelölt családtagjaik részére befizetett összegek után ezen felül 20%-os adó-visszatérítést igényelhetnek, amelynek maximális összege évi 150 ezer forint.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar lakosság egyre inkább tudatában van saját, illetve szerettei egészsége fontosságának. Így egyre többen és egyre nagyobb mértékben támaszkodnak az egészségpénztárak által kínált szolgáltatásokra és támogatásokra. Idén például kétszer annyian vették igénybe a diabetológiai szolgáltatásokat egészségpénztári számlájukon keresztül, mint tavaly. Bízunk benne, hogy ezzel támogatást nyújthatunk mindazoknak, akiknek élethosszig tartóan szükségük van ezekre a termékekre, úgy, hogy ezáltal az anyagi terheiket is csökkenteni tudjuk

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– nyilatkozta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. De most nem csak a maximum 150 ezer forint adó-visszatérítés miatt éri meg év végére időzíteni a nagyobb befizetéseket, hanem azért is, mert az Egészségpénztár kisorsol 10 szerencsést, akik visszanyerhetik a november 20. és december 27. között befizetett megtakarításuk további 20 százalékát is, akár 150 ezer forintot. A nyereményjátékról bővebb információ a ,,Nyerd meg a befizetéseid 20 százalékát” aloldalon olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm