12 °C Budapest
Pharmacy Neon Green Cross Sign at night.

Tucatjával veszik a magyarok most ezt a gyógyszertárban: fogalmuk sincs, hogy függőséget okoz

2023. október 3. 16:28

Minden 20. magyar táskájában, éjjeliszekrényén van ún. érszűkítő, nyálkahártya lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray, amit, ha nem használna rendszeresen, akkor nem kapna rendesen levegőt – mutatják egy reprezentatív kutatás adatai. A friss kutatás alapján a lakosság 9%-a volt már orrspray-függő, 6%-a pedig jelenleg is az. Ez pedig azon túl, hogy bosszantó lehet, komoly egészségügyi mellékhatásokat is okozhat; a felesleges pénzkidobásról nem is beszélve. Messze vagyunk még a tudatos napi orrhigiéniától: honfitársaink számottevő része azzal sincs tisztában, hogy melyik az az orrspray, aminek a használatára rá lehet szokni, és melyik az, amelyiket biztonsággal használhatna nap mint nap.

A Sterimar kutatása szerint csak a magyarok 40%-a használja tudatosan pár napig az ún. érszűkítő, nyálkahártya lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray-ket, és csak minden 2. tudja, hogy 5-7 napos alkalmazás után rájuk lehet szokni. Minden 20. magyar allergiaszezonban is az ilyen orrspray-khez nyúl, és nem tart a rászokástól, holott ezeket célzottan nátha, influenza stb. esetén a bedugult orr gyors kidugítására szabad csak alkalmazni maximum egy héten át, ahogyan ez a tájékoztatójukban is szerepel.

Ha az orvosi javaslatnál, illetve a betegtájékoztatón szereplő időtartamon túl vagy gyakrabban alkalmazzuk az ún. érszűkítő orrspray-ket, akkor kialakulhat a rászokás. Az ilyen típusú orrspray-k elhúzódó használata az égő érzésen, orrvérzésen túl véres orrváladékozást és szaglásvesztést is okozhat.

A friss kutatás alapján a magyarok 42%-a nincs tisztában azzal, hogy a tengervizes orrspray-kre nem lehet rászokni, és ezért nem alkalmazzák őket, pedig a fiziológiás sós oldatra és a tengervizes orrspray-kre nem jellemző a hozzászokás. Ezek hatékonyan segíthetnek allergiás tünetek vagy megfázásos tünetek esetén is a pollenek kimosásában, a kórokozók eltávolításában és a nyálkahártya hidratációjában, sőt, használatuk a mindennapi orrhigiénia részét képezheti. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem