5 °C Budapest
Freelance and fatherhood concept - working father with baby daughter and laptop computer at home office

Kiderült a boltok féltve őrzött titka: mérgekkel etetnek minket, súlyos veszélyben a csecsemők

2023. január 16. 19:58

100 európai civil szervezet (köztük a Humusz Szövetség) sürgősen felszólítja az EU tagállamait és az Európai Bizottságot, hogy 2025-ig tiltsák be az összes PFA-vegyületet a fogyasztási cikkekben, 2030-ig pedig minden felhasználásukat. Az „örök vegyi anyagok” már születésük előtt megtalálhatók a csecsemőkben, ennek ellenére jelenleg szinte mindenhol alkalmazzák őket, még az élelmiszerek csomagolása során is.

Két évvel ezelőtt az Európai Bizottság közzétette a vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégiáját, amelyben kötelezettséget vállalt a per- és polifluoralkil anyagok (PFA-anyagok, amelyeket örök vegyi anyagoknak is szoktak nevezni) fokozatos kivonására minden nem alapvető fontosságú felhasználásból. Itt az ideje, hogy teljesítsük ezt a kötelezettségvállalást, és megmutassuk a világ többi részének, hogy a PFA-vegyületek fokozatos kivonása lehetséges! – olvasható a Humusz Szövetség honlapján.

A PFA-vegyületek szennyezése ellenőrizhetetlenné vált, és az örök vegyi anyagoknak való kitettséget számos káros egészségügyi hatással hozták összefüggésbe, a májkárosodástól kezdve a gyermekek rutinszerű védőoltásokra adott válaszának csökkenéséig és bizonyos rákos megbetegedésekig. A PFA-vegyületek az egész bolygót beszennyezték, és a legtöbb ember szervezetében megtalálhatóak világszerte.

Már születés előtt megtalálható a csecsemőkben a PFA

A csecsemők már születésük előtt, az anyaméhben ki vannak téve a PFA-vegyületeknek. Ezek a vegyületek az élelmiszerekkel, az ivóvízzel és a napi szinten használt fogyasztási cikkekkel, például a testápolási termékekkel és az élelmiszerek csomagolásával kerülnek a szervezetünkbe. Európában a tizenévesek 14%-ának szervezetében a PFA-szint meghaladja az egészségügyi ajánlásokat.

„Olyan teljes mértékben mesterséges vegyi anyagok csoportjáról beszélünk, amelyek egy évszázaddal ezelőtt még nem léteztek a bolygón, és mára a bolygónk minden egyes sarkát beszennyezték. Senki nem adta beleegyezését, hogy ezeknek a káros vegyi anyagoknak kitegyenek minket, nem volt lehetőségünk elkerülni ezeket, és most évtizedekig együtt kell élnünk ezzel a mérgező örökséggel. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy immár nem növeljük tovább ezt a mérgező terhet és betiltjuk a PFA-vegyületek használatát és gyártását” – mondta Dr. Julie Schneider, a CHEM Trust PFA-vegyületekampányának felelőse.

Ennek a követelésnek az alátámasztására 46 egészségügyi és környezetvédelmi civil társadalmi csoport indította el a PFA-vegyületek betiltásáról szóló kiáltványt, amelyet mostanra már 100 szervezet írt alá. A kiáltvány 10 követelést sorol fel, és felszólítja a hatóságokat és a vállalatokat, hogy ne növeljék tovább a PFA-szennyezés terhét, és foglalkozzanak a már meglévő szennyezés mérséklésével.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azonnali cselekvésre szólítják fel az uniós hatóságokat a civilek, köztük a Humusz Szövetség

„A Humusz Szövetség sokféleképpen igyekszik tenni a fenntartható fogyasztási szokások elterjedéséért, valamint azért, hogy rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret és akarat a döntéshozókban, közösségekben, egyénekben. Éppen ezért csatlakoztunk a CHEM Trust kampányához, amely egy rendkívül fontos, mégis túlságosan ritkán tárgyalt ügyre, a PFA-vegyületek okozta szennyezésre hívja fel a figyelmet.” – mondta el Szabó György, a Humusz Szövetség nulla hulladék programjának vezetője.

A kiáltvány aláírói azonnali cselekvésre szólítják fel az uniós hatóságokat, és felkérik az európai civil szervezeteket, hogy aláírásukkal csatlakoznak a PFA-vegyületek betiltásáról szóló kiáltványhoz.

A ruháktól az élelmiszercsomagoláson keresztül, mindenhol megtalálható a PFA

„A kockázatos PFA-anyagokat jelenleg szinte lehetetlen kizárni az életünkből, mert jelen vannak a mindennapi termékeinkben: a ruháinkban, a kozmetikai és tisztítószereinkben, sőt az olyan élelmiszer-csomagolásokban is, mint a pizzás doboz vagy a popcornzacskó. Ahhoz, hogy ezek az anyagok ne jussanak a szervezetünkbe és ne károsítsák azt, azonnal lépnie kellene az EU-nak, és az elfogadott stratégiájának megfelelőn be kell tiltani ezeket a káros anyagokat.” – mondta el Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?