-1 °C Budapest
Subvariant Virus Spreading as viral pathogens Mutating variants and mutation as a transmissible health risk concept and new COVID-19 outbreak or coronavirus mutations and influenza background as a 3D render.

Újabb COVID-hullámtól tart a magyar tudós: így kell hatékonyan védekezni ellene

2022. október 24. 14:14

A vírus nem tűnt el, sőt ősszel újabb erővel térhet vissza. immáron látható módon is megjelentek és terjednek a vírus rekombináns változatai. A járvány visszatérésével pedig a védekezés fontossága is újra felértékelődhet - írja Facebookján Kemenesi Gábor.

A szakember Facebook posztjában azt írja, valószínűleg lesz őszi covid hullám, ám képtelenség megjósolni bármit is vele kapcsolatban. Elértük a pandémia azon szakaszát, amikor egymással párhuzamosan, több variáns is terjed világszerte, és nagyon hasonló irányba mutálódnak (a kutatók ezt konvergens evolúciónak hívják). Ez nagyjából arra utal, hogy nagyon hasonló hatások érik a vírust mindenhol, valószínűleg annak köszönhetően, hogy már a világ nagy része rendelkezik valamilyen módon megszerzett immunitással – azaz vagy vakcinálva lett, vagy találkozott a vírussal, vagy mindkettő egyszerre. A vírus több párhuzamosan felbukkant és terjedő variánsa, hasonló mutációk begyűjtésével próbálja az így kialakult immunitást kicselezni, legalábbis antitestek szintjén – ez a gyakorlatban „az újra elkaphatjuk” felé nyit kaput.

Ami még jelentős változás, hogy immáron látható módon is megjelentek és terjednek a vírus rekombináns változatai. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy különböző variánsok gének szintjén keverednek és szintén az előbb már említett tulajdonságok (immunitás kerülése, jobb terjedés stb.) felé fejlődnek. Továbbra is igaz, hogy jobban terjed a vírus a világban, mint az nekünk optimális lenne, ennek köszönhetően érkeznek az újabb és újabb hozzá igazított vakcinák is. Rajtunk múlik mikor szabadulunk, a kulcsszó továbbra is a Ne Add Tovább a vírust! - írja. A megszokottak szerint Nyugat-Európára érdemes figyelni. Az "okosabb országok" már most, a járványhullám felfutásának küszöbén komoly emlékeztető oltás kampányba kezdtek fejtegeti véleményét Kemenesi.

Belgium egy nagyon pozitív és sikeres példája ennek. Azonban az is látszik, hogy országonként nagyon eltérő, hogyan alakulnak az esetszámok, de ami a legfontosabb mérce – a kórházi kezelések száma. Láthatjuk, tapasztalhatjuk saját bőrünkön, hogy mennyire káros egy sérülékeny egészségügyiellátórendszerre  a túlterhelés, évekig éreztetheti hatását. A védekezés minden esetben adaptív, tehát érdemes a nemzetközi ajánlások mentén a súlyosabb megbetegedésnek leginkább kitettek folyamatos magas szintű védelme, illetve az őket ellátó egészségügyi dolgozóké. Németországban például már komoly téma a zárt terekben történő kötelező maszkviselés visszavezetése, az adaptív (helyzethez alkalmazkodó) védekezés jegyében. Minden értelmes virológus és járványügyi szakember is ezen állásponton van, temérdek tudományos adat mutatja a vírus belterekben történő hatékony terjedését - tesz hitet a nyugati járványkezelés mellett a szakértő.

Kemenesi szerint ezért a maszkot érdemes "adaptív módon használni". Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy légúti fertőzés hulláma vagy időszaka érkezik, legalább a zárt és rosszul szellőző helyeken viseljük. Fontos, hogy a szövetmaszkoknak és sebészi maszkoknak csupán tömeghatása van (ha mindenki hordja kevesebb vírus kerül a környezetbe). Kötelező maszkviselés hiányában azonban magunkra vagyunk utalva, FFP maszkon kívül tehát nem ajánlok más típusú maszk (pl. szövet vagy sebészi maszk) viselése. Az FFP maszkok használatával hatékonyan tudjuk védeni magunkat a fertőzésektől.

Főként zárt és rosszul szellőző terekben, ideértve a tömegközlekedést is (buszok, metrók, stb.). A gyorstesztek beszerezhetőek a patikákban, kiválóan alkalmasak arra, hogy a leginkább fertőzőképes fázist kimutassák. Tehát ökölszabályként elmondható, az esetek döntő többségében a pozitív gyorsteszt azt jelenti, hogy még fertőzőképesek vagyunk – ne menjünk közösségbe! A gyorstesztek jól teljesítettek a COVID-19 esetében, használjuk influenzára is (influenzavírusra nem jó a COVID gyorsteszt, de mindkettőre kapható külön teszt) - írja.

Nem érdemes elkapni egyik vírust sem, ettől nem „erősödik” az immunrendszerünk, hanem éppen ellenkezőleg. A vírus nem csak a fertőzés idejére lehet hatással, hanem egész hátralévő életünkre is. Feleslegesen tesszük ki szervezetünket egy vírusfertőzés kiszámíthatatlan kockázatának - összegezte véleményét a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?