26 °C Budapest
Microscope view of an itch mite.

Ezek a rühesség tünetei: mi az a rüh, hogyan történik a rühesség kezelése?

2022. július 9. 18:01

Életünk során számtalan alkalommal tapasztalhatjuk magunkon a bőrbetegségek, a bőrünket érintő fertőzések legkülönfélébb formáit, amelyek közé rengeteg vírusos, bakteriális, gombás, vagy éppen parazitás eredetű megbetegedést sorolunk. Az utóbbi kategóriába tartozik a rühesség nevű megbetegedés is, ami, habár sokan a letűnt idők bőrbetegségei közé sorolják, még most is a leggyakrabban előforduló bőrfertőzések közé tartozik. Na de mi az a rühesség és mi az a rüh? Mi a rüh jelentése, milyen élőlény miatt alakulnak ki a rühesség tünetei? Milyen a rühesség, hogy néz ki a rühesség és mikor fertőz a rüh, mi jó a rühesség ellen és a rühesség mikor múlik el? Hogyan zajlik a rühesség kezelése, elmúlhat-e magától a rühesség emberek esetében?

Cikkünkben a leggyakoribb parazitás eredetű bőrfertőzések egyikét, a rühességet vesszük górcső alá: mi a teendő, ha megjelenik egy piros kör alakú folt a bőrön, hogy néznek ki a rüh kiütések és milyen formában jelentkezhetnek a rühesség tünetei? Honnan tudjuk, hogy rüh vagy allergia okozza-e a bőrfoltokat, milyen esetben biztos hogy rüh, rühesség áll a háttérben? A kutya rühesség fertőző az emberre nézve? Hogyan zajlik a rüh kezelése: használható valamilyen rühesség elleni szer házilag? Milyen gyógyszer hat a rühesség ellen? Mit tegyünk, ha a rühesség kezelése nem bizonyul hatékonynak? Rühesség esetén mekkora a veszélye a visszafertőződésnek?

Mi a rüh, milyen betegség a rühesség?

A rühesség, avagy a rüh fertőzés a leggyakoribb, parazitás eredetű bőrfertőzések egyike. A rühesség a madarak és az emlősök (pl. kutya rühesség), köztük az ember bőrbetegsége, amelyet a „rüh” nevű atka okoz. A rüh atkáknak számtalan fajtája létezik, azonban érdemes tudnunk róluk, hogy ezek mind gazdatest-specifikus élőlények, vagyis vannak fajok, amelyek kizárólag madarakat, kutyákat fertőznek, míg mások az emberi rühességért felelősek. A rühesség sokáig lappang, kezdetben gyorsan terjed, ám a heves fellobbanás után a szervezet válaszreakciói lassítják a rühek szaporodásának ütemét.

Mi az a rüh, milyen a rüh atka?

A rühesség a parazitafertőzések leggyakoribb formája, testi érintkezés útján terjed (pl. kézfogás, ölelkezés, együtt alvás), az atkák így jutnak el egyik gazdatest bőréről a másikéra. A nőstény rüh a bőr legfelső, legvékonyabb, elhalt hámsejtekből álló szarurétegében telepszik meg, kifejezetten az olyan helyeket „kedveli”, ahol nincs sok szőrtüsző (a rühesség nagyon gyakran támadja például a tenyeret, az ujjak közötti puha bőrt). A nőstény, miközben a hámsejtekkel táplálkozik, ebben a szarurétegben 5-10 mm hosszú járatokat fúr, itt helyezi el petéit is (napi 3-4 darabot), amelyekből 1-2 hét alatt lárvák fejlődnek ki.

A következő 4-6 hétben a rühek elérik ivarérett formájukat, ehhez a hímeknek 1, a nőstényeknek 2 vedlésre van szüksége. A rüh élettartama körülbelül 1 hónap, ám ez idő alatt bőséggel van idejük szaporodni. A rühek gazdatest nélkül csak nagyon rövid ideig életképesek, ha nem találnak emberi bőrt, 2-10 napon belül elpusztulnak; csak ritkán, nyirkos környezetben élnek egy hétnél tovább. Amennyiben a rühesség jelei jelentkeznek nálunk, használati tárgyainkat, ruháinkat, ágyneműnket érdemes alaposan kimosni, átmenetileg elzárni a többi holminktól (pl. bezsákolni, amíg a rühek el nem pusztulnak maguktól).

Hogy néz ki a rüh? Mekkora a rüh?

Sokakat foglalkoztat a kérdés, miszerint hogy néz ki a rühesség, avagy milyen a rühesség, mégis mekkora parazitákról van szó. A 0,3-0,5 mm hosszúságú rühatka szabad szemmel alig észlelhető, mikroszkopikus méretű lény, színe fehér, áttetsző, formája ovális, négy pár lába jellegzetes alakot kölcsönöz neki. A rüheknek nincsenek szemei, repülni, ugrani nem tudnak, vagyis nem „ugorhatnak át” egyik emberről a másikra, mint például a bolhák, tetvek. A rüh nem bírja a meleget: a legtöbb parazitához, kórokozóhoz hasonlóan 60°C-on elpusztul. Ugyanígy a hideg idő sem kedvez számukra, ugyan 20°C alatti hőmérsékleten hamar mozgásképtelenné válnak, azonban itt még képesek a túlélésre.

Hogy néz ki a rüh?
Hogy néz ki a rüh?

Rüh vagy allergia? Hogyan különböztessük meg őket?

Szintén gyakori kérdés, hogy hogy néz ki a rühesség, mégis hogyan lehet megkülönböztetni az allergiás, gombás elváltozásoktól. Ha megjelenik egy piros kör alakú folt a bőrön, még nem kell egyből rühességre gondolni, azonban, ha a lenti rühesség tünetek együttesen jelentkeznek, célszerű mihamarabb háziorvoshoz fordulni, vagy egyből a bőrgyógyászatra ellátogatni, hogy megtörténjen a betegség diagnosztizálása. A rühességet könnyű összekeverni például az ekcémával vagy az ótvarral, de számos bőrgomba megjelenése is hasonlíthat hozzá.

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy rühesség vagy allergia jelent-e meg a bőrünkön, mindenképpen gondoljuk át, hogy kivel, mivel érintkeztünk az elmúlt időszakban, illetve tartsuk szem előtt, hogy az allergiás kiütések elmúlnak, a rühesség azonban több hét alatt fejlődik ki és válik a lágy bőrfelületeken kritikussá. Azt is érdemes tudnunk, hogy a rühesség együtt járhat egyéb másodlagos fertőzésekkel is, ugyanis a mikroszkopikus mechanikai bőrkárosodásokon keresztül könnyebben behatolhatnak a baktériumok, vírusok, gombák.

A rühesség jelei a bőrön: mik a rühesség tünetei?

Így, hogy tudjuk, milyen a rüh és hogyan fertőz a rüh, nézzük, mik a rühesség jelei, azaz mik lehetnek a rühesség tünetei! Hogyan ismerjük fel a rühességet, mi utalhat a rüh atkák jelenlétére a bőrünkön?

1. Rühesség okozta viszketés

A rühesség a fertőzés megtörténte után sokáig észrevétlen marad, ám a kb. 10-30 napos lappangási idő (ennyi a rühesség lappangási ideje átlagosan) leteltével jelentkezik a rühesség tünetei közül a legjellegzetesebb, sokszor rohamszerű, kínzó viszketés. Érdekesség, hogy ezek a rüh tünetek nem csak a fertőzött részeken jellemzőek, hanem olyan helyeken is, ahol nincsenek a bőrbe fúrt atkajáratok, ugyanis a viszketést a rüh atka váladékára jelentkező allergiás reakció okozza.

2. Rüh kiütések, avagy a rühek bőrbe fúrt járatai

A rühesség legjellemzőbb tünete, ami alapján egy hozzáértő egyből következtethet a betegségre, a bőrbe vájt járatok megjelenése, amit a nőstény rühek fúrnak ki. Ezek a járatok szabad szemmel is láthatóak, akár az 1 centimétert is elérhetik, színük szürkés vagy törtfehér, lassan növekszenek (egy rüh naponta 0,5-1 mm-t képes kivájni), ezek enyhén ki is emelkedhetnek a bőrfelszínből. A járatok nem ágaznak el, J, S, vagy Z betűkre emlékeztetnek.

3. A rühes területek felülfertőződése

A másodlagos fertőzések következtében kialakuló vöröses, kidomborodó bőrelváltozás, vizes hólyagok megjelenése és az elvakart, varas sebek az igazán szembetűnők, amelyek sokszor teljesen elfedik az elsődleges problémát.

4. A jellegzetes testrészek elfertőződése

A rühes területek leggyakrabban a testhajlatokra korlátozódnak (ujjak környéke, könyök- és térdhajlat, csukló, hónalj), de deréktájon és a lábfejeken is megjelenhetnek. Mivel a rühesség szexuális érintkezés útján is átadható, sokszor megtelepednek a combhajlatban, a nemi szervek környékén, a fenéken és a mellbimbóknál is. A babáknál és a kisgyerekeknél jellegzetesen a tenyér és a talp rühessége figyelhető meg, időseknél gyakran a háton terjednek el. A fertőzöttség lappangási, illetve korai viszketéses szakaszában nehéz felfedezni a probléma okát.

5. A rühesség egyéb formái

A rühesség tünetei más formában is jelentkezhetnek: előfordulhatnak piros bőrfoltok, rüh kiütések és durvább, sárgás-fehéres színű, repedezett felületű sebek, amik nagyszámú atka intenzív fertőzésére utalnak. A viszketéses rühesség tünetek gyakrabban jelentkeznek éjszaka, gátolva a pihenést, illetve melegvizes fürdőzés után.

Állati rühesség esetében gyakran tünetmentes a fertőzés, azonban érintkezés útján a paraziták ugyanúgy tovább terjedhetnek, mint amikor a rühesség tünetei is megjelennek. Az emberi rühesség ritkábban tünetmentes, az esetek zömében megjelennek a rüh kiütések, a kritikus területeken, például az ujjaik közötti puha bőrön halmozott mennyiségben. Abban az esetben, ha valaki korábban már átesett rüh fertőzésen, az atkák egy esetleges következő fertőzésnél már nem váltanak ki olyan intenzív allergiás reakciókat, mint először, éppen ezért a rühesség lappangási és terjeszkedési ideje is hosszabb lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan lehet elkapni a rühességet?

A rühesség az állatok és az emberek betegsége, gyakran előforduló probléma kutyáknál, macskáknál, szárnyasoknál is. Alapvetően tudnunk kell, hogy attól, hogy valamelyik háziállatunk elkapta a fertőzést, ránk ez nem veszélyes – hiába terjed a rühesség fizikai érintkezéssel, az emberi rühesség oka kizárólag a Sarcoptes scabiei nevű atkafaj, ami csak embereken él, ezért csak egy másik embertől tudjuk elkapni. A legyengült immunrendszerű személyek, akik például cukorbetegséggel küzdenek, sokkal nagyobb eséllyel fertőződnek meg és adják tovább a rüheket.

Ahhoz, hogy a rühesség valakinél kialakulhasson, már 10-15 állat átjutása elegendő lehet, ám az esetek zömében szükséges hozzá a tartós fizikai kontaktus. A rühesség ritkán, de átadható ágynemű, törölköző, fésű, ruha megosztásával is, hiszen a rüh atkák néhány napig életképesek a gazdatesten kívül is.

A hiperinfesztációs rühesség veszélyei

A fertőzési esélyek tekintetében extra rizikófaktorként számolhatunk a hiperinfesztációs rühességgel, amikor valaki olyan mértékű rühességben szenved, mikor több ezer, sőt, akár több tízezer állat él a bőrében. Ilyenkor a rüh fertőzés kimutatható a beteg használati tárgyain, bútorain, ruháiban is. Ettől függetlenül nyugodtan járjunk uszodába, strandra, hiszen a vízből nem kaphatunk el rühességet, ám lehetőleg ne használjuk mások törölközőjét, papucsát stb.

A rühesség gyakorisága: mikor fertőz a rüh, kikre jellemző a rühesség?

A rühesség a világ leggyakoribb parazitafertősére, életkor és nem tekintetében nem válogat a gazdatestek között. Epidemiológiai becslések szerint a rühesség kb. 250-300 millió embert érinthet a világon, ám többségében gyerekek és szexuálisan aktív korú emberek érintettek vele. Érdekesség, hogy habár a rüh nem szereti a hideget, maga a fertőzés télen és ősszel gyakoribb, mint nyáron.

Rühesség járvány Magyarországon

A rühesség körülbelül 20-25 évente jelentkezik Magyarországon, járványos formában (tipikusan kórházban, idősek otthonában, iskolában és óvodában), utoljára a ’70-es és ’90-es években volt nagyobb arányban kimutatható. Tévhit, hogy a rühesség összefügg a személyi higiéniával, abszolút nincs párhuzam a kettő között. A rühesség előfordulása nagyobb arányú az egymással az óvodában, iskolában sokat érintkező gyerekeknél, egyébként bárki elkaphatja, aki „rosszkor volt rossz helyen”.

A rühesség diagnosztizálása: a rühesség milyen orvos szakterülete?

Ha felkeresünk egy bőrgyógyászt, ő gyakorlott szemmel keresi a gyakori bőrbetegségek tipikus jeleit. A rühesség tényét a legkönnyebben a bőr filctollal való beszínezésével, majd a festék alkohollal történő eltávolításával történik – a színezőanyag ilyenkor megmarad a járatokban. A bőrfelületet továbbá vizsgálhatják mikroszkóppal is, amivel már láthatóak a rüh atkák, illetve a bőrből vett mintával is egyértelműen kimutatható a betegség.

Küzdelem a rühesség ellen: hogyan zajlik a rühesség kezelése?

A rühesség a könnyen kezelhető bőrbetegségek közé tartozik, akár már 1 nap alatt fertőzésmentessé válhatunk. A rühesség megszüntetésére atkaölő gyógyszereket (többnyire rühesség elleni kenőcs, rühesség elleni ecsetelő formában), úgynevezett acaricid szereket írnak fel, melyeknek a leggyakoribb hatóanyaga a benzil-benzoát és a permethrin (ezeket általában az egész testre fel kell vinni a hajas fejbőr kivételével). A rüh kezelése szájon át szedhető gyógyszerrel is történhet, ennek hatóanyaga az ivermectin, ez azonban gyerekeknek nem javallott; a viszketést antihisztaminokkal lehet enyhíteni.

A rüh kezelése után az allergiás reakciók hamarosan megszűnnek, a másodlagos fertőzéseknek (tipikusan a rüh érintette terület bakteriális vagy gombás felülfertőződése) viszont idő kellhet a gyógyuláshoz, míg a bőr ugyanolyan tiszta lesz, mint a rühesség előtt. A rühesség kezelése során a személyi higiéniánkra is nagy figyelmet kell fordítanunk: környezetünket tartsuk minél sterilebben, az általunk használt textíliákat (pl. az ágyneműnket) pedig mossuk ki legalább 60°-on; célszerű szárító gépezni is.

A rühesség kezelése mellett a fertőzési lánc felderítése is nagyon fontos, hiszen egy könnyen fertőző betegségről van szó, melyet nagy valószínűséggel továbbadhatott a beteg, sőt, vissza is kaphatja azt a többi fertőzöttől. Ne szégyelljük a történteket, ugyanis a rühesség nagyon gyakori fertőzés, személyi higiéniájától függetlenül bárki elkaphatja azt.

A rühesség gyógyulási ideje: a rühesség mikor múlik el?

A rühesség elleni kezelés során az atkák hamar eltűnnek a szervezetből, azonban a tünetek egy része tovább is megmaradhat. A viszketés általában 3-4 napon belül teljesen megszűnik, ám sajnos előfordul, hogy valakinél még további 3-4 héten keresztül is fennállnak bizonyos bőrtünetek, hiába pusztultak el a rühek (a rühesség gyógyulási ideje nagyban függ az egyéni érzékenységtől és a rüh fertőzöttség mértékétől). A rühesség az esetek zömében szövődménymentesen elmúlik, ám a beteg szervezetében nem alakul ki tartós védettség az atkákkal szemben, vagyis bármikor újra elkaphatjuk azt (vissza is fertőződhetünk)!

Mi jó a rühesség ellen? Készíthető rühesség elleni szer házilag?

A rühesség kivédése nem egyszerű, hiszen gyakran másokon is lappang, tünetek nélkül mutatkozik, így sokszor maga a fertőző egyén sem tudja, hogy parazitája van – mi magunk sem vehetjük észre a lappangási idő alatt, míg el nem kezd a rühesség intenzív viszketéssel mutatkozni. Ha a fertőzés megtörtént, és a rühesség jelei mutatkoznak rajtunk, ne késlekedjünk orvoshoz fordulni. A rühesség nem függ össze a személyi higiéniával, így nem szabad szégyellni szólni az iskolában, munkahelyükön, hogy felderíthessük a kapcsolati láncot.

Habár az olyan aromatikus gyógynövények, mint a csillagánizs, a tea fa vagy a borsmenta riasztják a parazitákat, rühesség elleni szer házilag nem készíthető belőlük, nem fogjuk tudni megúszni, hogy orvoshoz kelljen mennünk vele (tehát: a rühesség elmulasztása házilag nem lehetséges). Célszerű mihamarabb segítséget kérni, hiszen a rühesség egy teljesen hétköznapi, jól gyógyítható bőrbetegség. Rühesség esetén ne feledkezzünk meg a használati tárgyaink alapos tisztításáról (bútorkárpit, ágynemű, ruhák stb.), legalább 60°C-os hőkezeléséről; olyan dolgok esetében pedig, amiket nem szabad magas hőfoknak kitenni, zárjuk el azokat légmentesen zsákokba és várjuk meg, míg a rüh gazdatest nélkül magától elpusztul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem