16 °C Budapest
A toddler boy with rash infected by Roseola Disease. Roseola is a contagious illness that caused by a virus. It shows up as a fever followed by a signature skin rash.

3 napos láz gyerekeknél: milyen kiütésekkel jár, többször is előfordulhat?

2022. június 18. 12:01

Kisgyermekeink életében megannyi gyermekbetegség következik be és múlik el akár napokon belül, azonban bizonyos esetekben számolnunk kell a súlyos szövődmények lehetőségével is. A tipikus gyermekbetegségek közé tartozik többek között a 3 napos láz is, ami lázgörccsel, kiütésekkel jár. Mit érdemes tudnunk a 3 napos láz kapcsán, milyen a 3 napos láz kiütés?

Cikkünkben a 3 napos láz kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak. Eláruljuk, milyenek a 3 napos láz kiütések, mit kell tudni a lázgörcsről és annak lehetséges szövődményeiről? Hány éves gyerekeknél fordul elő a 3 napos láz? A 3 napos láz többször is kijöhet egy gyereken? Hogyan kezelik és mi a teendő, ha a 3 napos láz nem múlik?

Milyen betegség a 3 napos láz?

A 3 napos láz, hivatalos nevén roseola infantum, egy gyorslefolyású, gyakori gyermekbetegség, amelyet a herpeszvírusok két fajtája okoz – ez nem azonos az ajakherpesszel vagy a nemi herpesszel! A vírus cseppfertőzés útján terjed, leginkább azok terjesztik, akik tünetmentes fertőzöttek. Habár a 3 napos láz vírusos betegség, nem okoz lázat, szórványosan viszont jelen van egész évben.

A 3 napos láz hány éveseket érint?

A 3 napos láz az egészen kicsi, 6 hónap és 2 év közötti gyermekeket érinti, de előfordulhat 3-4 éves gyerekeknél is. 4 éves kor fölött a 3 napos láz már nagyon ritka. A 3 napos láz tünetei a fertőzés utáni 1-2 hétben jelentkeznek, addig a beteg tünetmentesen hordozza a vírust.

A 3 napos láz többször is fertőzhet?

Az a gyermek, aki átesik a 3 napos lázon, immunitást szerez, vagyis nem kaphatja el többször ezt a betegséget.

Mik a 3 napos láz tünetei?

Mint minden betegségnél, a 3 napos láz esetében is történhetnek egészen enyhe, akár észrevétlen lefolyású megbetegedések, azonban az esetek többségében 2-3 napos láz a jellemző, ami hirtelen jelentkezik és hirtelen el is múlik. A láz igen magas is lehet (39,4-40,6°C), melynek elmúltával a gyermek törzsén és végtagjain aprócska, rózsaszín lázkiütések jelentkeznek – ezek általában laposak, de néha megnőhetnek. A 3 napos láz kiütések nem viszketnek, erről lehet megkülönböztetni a bárányhimlőtől.

A 3 napos láz ritkább tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés, a nyirokcsomók duzzanata, de torokfájás és orrfolyás is tapasztalható, ritkán a gyermek szemhéja megduzzadhat. Sokszor a gyermek ingerlékenysége, nyűgössége, gyakori sírása utal a problémára, ám gyakrabban a 3 napos láz lefolyása alatt természetes és problémamentes a viselkedésük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Meddig tart a 3 napos láz? Mit tegyünk, ha a betegség nem múlik el?

A betegség nevében is benne van, hogy a 3 napos láz általánosságban 3 napig tart, majd hirtelen elmúlik. Nos, ez nem minden esetben van így, ugyanis a láz akár 8 napig is tarthat – ha ezután sem múlik el, mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Amennyiben a gyermek láza 39,4 °C fölé emelkedik, akkor is orvoshoz kell fordulni. A kiütések időtartama 3 nap, ha ezen felül elhúzódnak a 3 napos láz kiütések, szintén vigyük el a gyermekünket az orvoshoz!

A 3 napos láz komplikációi

A leggyakoribb lehetséges komplikáció 3 napos láz esetén a lázgörcs, ami eszméletvesztést, rángatózást, vizelet- és széklettartási problémákat is okozhat. A legyengült immunrendszerű gyerekek nehezebben vészelik át, előfordulhat náluk tüdőgyulladás és encephalitis is, ami akár életveszélyes is lehet!

Hogyan történik a 3 napos láz kezelése?

Alapesetben sehogy, ugyanis a normál lefolyású 3 napos láz kiütés magától elmúlik. Ezektől függetlenül ne hagyatkozzunk saját ítélőképességünkre, vigyük el gyermekünket orvoshoz, aki egy egyszerű fizikális vizsgálat során megállapíthatja, hogy tényleg 3 napos láz kiütések vannak-e a gyermekünkön. Amennyiben nagyon magas láz jelentkezik, akkor ibuprophen- és paracetamol-tartalmú lázcsillapító gyógyszerekkel kezelik a beteget, ám nem árt a hidegvizes borogatás sem. Amíg a 3 napos láz lezajlása után legalább 24 órára tünetmentessé nem válik a gyermek, ne vigyük közösségbe!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm