7 °C Budapest
Happy family having a garden party

Figyelmeztet Zacher Gábor: rossz vége lesz, ha így folytatják a magyar fiatalok

2021. október 31. 07:02

Magyarországon nem csak a felnőtt populációt, de a fiatal felnőtteket, sőt tinédzsereket is érinti a túlzott alkoholfogyasztás problémája. Míg a heti bulin fogyasztott alkohol nem feltétlen jelent függőséget, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy mikortól beszélhetünk problémáról, alkoholbetegség kialakulásáról.

Nem meglepő, de hazánkban is egyre nagyobb problémát jelent az alkoholfogyasztás. Friss európai kutatásokból kiderül, hogy előkelő helyet foglalunk el a listán, ahol a legtöbb alkoholt fogyasztó országok szerepelnek.Jelenleg nagyjából 800 ezerre tehető a magyar alkoholbetegek száma.

Az Európai Unióban az összlakosság 8,4 százaléka, minden tizenkettedik felnőtt naponta fogyaszt alkoholt - derült ki az unió luxemburgi székhelyű statisztikai hivatalának a 2019-es adatokon alapuló felméréséből, amelyről lapunk is írt. Magyarország ezen a téren a 27 uniós tagállam közül a 21-ik helyen áll, míg havi szinten a magyarok 13 százaléka issza le magát. A súlyos epizódszerű alkoholizáláson az egy alkalommal több mint 60 gramm tiszta etanolnak megfelelő mennyiség fogyasztása értendő.

Fontos azonban tudni, hogy az alkoholbetegség nem mindig a mennyiségről szól, inkább arról, ahogyan az italozás, alkoholfogyasztás a beteg életének mindennapi részét képezi. Bár alapvetően az alkoholbetegség a felnőtt korosztályt érinti, a 18 év alattiak már megágyazhatnak ennek, hiszen nagy problémát jelent az, hogy ma már hét közben is isznak a fiatalok, egyharmaduk heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt.

A betegség, ami bárkit érinthet

Míg a heti bulizás még nem számít függőségnek, azonban a hétköznapi italozás már torkollhat alkoholbetegségbe. Egy két évvel ezelőtt lezárult kutatásban mintegy 40 éven keresztül 195 ország bevonásával kutatták az alkoholfogyasztás egészségre való hatását, amiből kiderült, hogy a legkevésbé ártalmas mennyiség a 0 egységnyi alkohol, tehát ha egyáltalán nem iszunk.

Nagyon fontos a keretek beállítása, betartása. Két sör még nem jelent nagy problémát, a harmadiknál azonban már lazulnak az ítélőképességek, könnyebben iszunk meg többet utána. Ha a fiatalok elhinnék, hogy a mértékkel fogyasztott alkohollal is jól tudják érezni magukat, akkor kevesebb problémánk lenne ezzel.

- mondta lapunknak Zacher Gábor, toxikológus, aki hozzátette, hogy míg a drogfüggőség 20 ezer embert érint, így elmondható, hogy az alkohol nagyobb problémát jelent hazánkban. 

Egyre fiatalabban

A fiatalok 15-16 évesen már elkezdik az italozást, mellettük a fiatal felnőttek is érintettek. Mindenki más okból nyúl az alkoholhoz, és bár a cigarettára is sokan rászoknak, az alkohol mégis nagyobb, gyorsabb veszélyt jelent.

Ha a fiatal túlzottan alkoholizál, azt a szülők is észrevehetik. Eltünedeznek a drágább dolgok, megváltozik a fiatal napirendje, megváltozik a gyermek társasága. A fiatalon függővé válás sajnos gyakran jár a családból, és társadalomból való kisodródással. Ezért nagyon fontos, hogy orvosi eljárásokkal állítsa le a függő a fogyasztást, majd ezt kövesse a hosszabb idejű rehabilitáció.

 - mondta lapunknak dr. Funk Sándor, addiktológus, aki arra is kitért, hogy a függőség kialakulását, fejlődését követően amíg kontrollált a fogyasztás addig nehéz a pácienssel beszélni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Később lehet vele beszélni, de addigra sok kudarc állhat mögötte, esetleg fél a leszokástól. Ezért fontos a megfelelő idő, és lelkiállapot megtalálása, és felhasználása a leszokáshoz.

Egy hónap tisztán: itt a száraz november

Ezek az adatok nagyon lehangolóak, és sokan nem veszik észre, hogy problémájuk van. Azonban van megoldás azok számára, akik a kockázati szférában vannak. A száraz november alatt bárki tesztelheti magát, aki úgy érzi, talán gondja van az alkohollal.

Az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Száraz November Program, a Kék Pont Alapítvány kampánya, amelyben a részvevők önként vállalják, hogy nem isznak szeszesitalt egész hónapban, hogy tisztább képet kaphassanak saját alkoholhoz kapcsolódó viszonyukról. Dávid Ferencet, az alapítvány programvezetőjét kérdeztük, kinek szól egészen pontosan ez a program, és kiknek nem.

Elsősorban azoknak szól, akiknek dolguk van az alkohollal, hiszen azáltal, hogy 30 napig nem isznak, csökkentik annak a kockázatát, hogy kialakuljon a használati zavar. Azoknak szól a program, akik az alkohol feletti kontrollt szeretnék megtartani, megerősíteni. Akik nem isznak alkoholt, nekik értelemszerűen nincs dolguk ezzel a programmal, őket arra kérjük, ne frusztráljanak minket azzal, milyen könnyen megy nekik a leállás. Illetve nem szól azoknak sem, akiknek súlyos használati zavaruk van: aki naponta megiszik 3 üveg bort, vagy fél liter égetett szeszt, ő semmiképpen se vágjon bele ebbe a kihívásba, kérjen inkább segítséget szakemberektől, például a Kék Pont Alapítványtól, feltéve ha tart már ott, és belátta, hogy ezzel foglalkoznia kell.  Hangsúlyozom még egyszer, nagyon nagy mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása esetén ez a program már nem játszik.  A delirium tremens, mely hirtelen nagy mennyiségű alkohol megvonásakor kialakuló tünetegyüttes, az már egy orvosi kihívás.

A Program középpontjában a mértékletesség erénye van, mely egy érett, önmagáról gondolkodni tudó, és hajlandó ember erénye. Tehát nem válasz a súlyos függőségre, nem válasz a használati zavarra sem.

A visszajelzések alapján többeknél is a kontroll visszaszerzése feletti öröm a legnagyobb hozadéka a sikeresen teljesített józan hónapnak: az, hogy képesek nemet mondani az alkoholra, és ebben örömüket lelik. Mert így döntöttek – magyarázza a szakember.

A mértékletesség erénye egy ponton aztán kilép az addiktológia területéből és átlép egy ökoetikai szférába, ahol már az az elv érvényesül, miszerint nem veszek el a szükségesből csak azért többet, mert megtehetem.Pár száraz november után az embereknek nagyon megváltozik a viszonyuk az alkoholhoz, és rengetegen felismerik, hogy a józan kapcsolódás mennyire fontos az életben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem