21 °C Budapest
Young woman under training in Gym

Meglepő termékcsoportra pörögtek rá a magyarok: rengeteg fogyott a pandémia alatt

2021. június 14. 11:32

A korábbi slágertermékeknek számító fehérjeporok helyett edzőeszközöket és vitaminokat keresett a legtöbb vásárló a közép-kelet-európai régióban. A koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések miatt bezáró edzőtermek hiányában az otthoni sportoláshoz szükséges kiegészítők forgalma például 355 százalékkal nőtt – derül ki a GymBeam, Közép-Kelet-Európa 14 országában működő fitnesz e-boltjának összeállításából. A cég 2020-ban megduplázta a forgalmát, és napi ötezer csomagot szállít a kassai logisztikai központból. A magyar webshopban a rendelések száma közel 120 százalékos növekedést ért el, az átlagos kosárérték pedig meghaladta a 12 ezer forintot.

Felpörgette az amúgy is emelkedőn lévő online kereskedelmet a koronavírus-járvány, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene közel 40 százalékkal nőtt éves szinten a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Rendkívüli növekedést tapasztaltak a Közép-Kelet-Európa 14 országában működő GymBeam táplálékkiegészítőket, edzéshez szükséges eszközöket és sportruházatot forgalmazó cég webshopjában is: a járvány hatására jelentősen megugrott a forgalom. 2020-ban az eladások majdnem megduplázódtak, meghaladták a 43 millió eurót, míg 2019-ben még 24 millió eurónál tartottak csoportszinten. A bevétel szinte teljes egészében – 95 százalékban – a kiskereskedelmi online eladásokból származik.

A pandémia kettős hatást gyakorolt a cégre: számos termékkategóriában visszaesést hozott, azonban sok új termék iránt jelentősen megnövekedett a kereslet. Több mint 1800 új termékkel bővítettük webshopunk kínálatát tavaly, ebből mintegy 500 termék sajátmárkás - mondta Dalibor Cicman, a szlovák központú cég alapítója és vezérigazgatója.

Zsírégető helyett az otthoni edzőeszközök fogytak

Dalibor Cicman hozzátette, hogy a legnagyobb növekedést a járvány alatt zárva tartó edzőtermek miatt az otthoni edzőeszközök esetében látták, ezeknek a forgalma 355 százalékkal nőtt. Sokan keresték a különböző vitaminokat és ásványi anyagokat is, itt 142 százalékkal emelkedett a forgalom, de az egészséges étkezést segítő termékek, valamint a sportruházatok is jobban fogytak.

Ezzel szemben viszont csökkent a kereslet az olyan termékek iránt, amelyeket elsősorban az edzőtermek látogató használnak: így kevesebb fogyott a zsírégetőkből, edzés előtti stimulánsokból, aminósavakból. Illetve a GymBeam enyhe, 5 százalékos visszaesést tapasztalt a különböző fehérjék, fehérjeporok esetében is, holott az értékesítés legnagyobb részét ezek a termékek teszik ki.

Jól mentek egyébként a vállalat saját márkás termékei is, ezek a webshop választékának mintegy 30 százalékát adták 2020-ban, azonban ezek a termékek az eladások már 70 százalékát, és a bruttó nyereség több mint 80 százalékát hozták.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar webshopban a rendelések száma közel 120 százalékos növekedést ért el éves szinten, az átlagos kosárérték pedig meghaladta a 12 ezer forintot. A magyar vásárlók közül pedig a többség, 54 százalék férfi.

Nőtt a webshopok száma is

2020-ban új webshopokat nyitott a cég Lengyelországban, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Görögországban, így jelenleg Közép- és Kelet-Európa 14 piacán működik, és napi körülbelül ötezer csomagot szállít a kassai logisztikai központból a vásárlóknak. Budapesten pedig megnyílt a cégcsoport második fizikai üzlete is.

A növekedéshez pedig szükség volt a munkatársak számának növelésére is, közel száz új munkahelyet teremtettek tavaly, így jelenleg 250 embert foglalkoztat a cég. A cég 2021-ben 72 millió eurós bevétellel számol és mintegy 60 új alkalmazottal bővülne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?