-1 °C Budapest
People passing yellow wall (motion blurred) in Central District of Hong Kong at dawn. You can also find a similar version with a blue wall within the EschCollection.

Újabb kór ütötte fel a fejét a nyitás árnyékában: ez a tünet nagyon árulkodó

2021. április 27. 16:30

Sok magyar életét forgatta fel, hogy a járvány átszervezte mindennapjainkat, a Covid előtti állapotokba való visszaszokás pedig hasonló kihívások elé állítja majd a stresszre és szétszórt munkavegzésre hajlamosakat. Az ország újranyitása talán a „sietség betegség” reneszánszát hozhatja el. Mutatjuk mi is ez az állapot és hogyan kerülheted el káros hatásait.

A koronavírus járvány tavaly világszerte rengeteg céget kényszerített az otthoni munkavégzésre való átállásra. Magyarországon azonban a húsvéti időszak után olyan mértékben felgyorsult az oltás és felélénkült az oltakozási kedv is, hogy a héten valószínűleg meglehet a 4 milliomodik beoltott. A munkahelyek pedig ezzel és a nyitási programmal párhuzamosan elkezdtek visszarázódni a Covid előtti kerékvágásba, és visszahívni dolgozóikat az irodákba.

Sokak számára viszont a visszarázódás újabb kihívásokat hozott. Ilyenek többek közt azok, akik mindig két feladat között lavíroznak és állandóan az elintézendő dolgok képzeletbeli listája lebeg szemük előtt. Ha te is gyakran érzel fokozott késztetést az önmagad által meghatározott, sokszor rosszul definiált célok elérésére, lehet, hogy „sietség betegség” gyötör.

A „sietség betegség” nem konkrét nyavaja, hanem egy Dr. Ray Rosenman és Dr. Meyer Friedman kardiológusok által 1974-ben megfigyelt, egy specifikus személyiségtípusú emberekre jellemző, személyiség- és viselkedésmintázat. A dolgot nem árt komolyan venni, mert az ilyen jellemző viselkedés megnyilvánulásokkal rendelkező emberek körében a szakértők szerint hétszeres a koszorúér-betegség valószínűsége és jobban ki vannak téve más kardiológiai betegségeknek is.

Mik a „sietség betegség” fő jelei?

 • Mindent versenyhelyzetként kezelsz
 • Nem tudsz egyszerre egy feladatra koncentrálni
 • Durván fel tud húzni, ha késel valamiért
 • Állandóan úgy érzed, hogy kifutsz a határidőkből
 • Félbeszakítasz másokat, vagy a szavukba vágsz
 • Állandóan a lezárt és lezárandó munkafolyamatokon kattogsz

 Hosszú távon sokat árthat, ha ezeket nem vetkőzöd le

Az állandó rohanás negatív hatással lehet nem csak lelki és fizikai egészségünkre, de emberi kapcsolatainkra is. Előbbiekre jó példa, hogy a krónikus stressz bizonyítottan gyengíti immunrendszerünket, valamint rontja alvásunk mennyiségét és minőségét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pszichológusok szerint az állandó sürgetettség érzése emellett a koncentrációt is nehezíti, ezzel is rányomva bélyegét mind munkahelyi teljesítményünkre, mind közérzetünkre.

A saját elvárásaink által generált kudarcok emellett nyugtalanná és túlérzékennyé, sokszor dühössé tehetnek, és ezt szeretteinken vezetjük le. Az egyre szűkösebb határidőre kitűzött egyre nagyobb célok elérése pedig fokozatosan elvonja figyelmünket és érzelmi energiáinkat az élet igazán fontos dolgairól, magánéleti konfliktusokhoz, hosszú távon kapcsolataink megromlásához vezetve.

Így kerekedj felül a „sietség betegség” tünetein

 • Gondold végig melyik feladatnál tényleg kritikus az idő, és melyik ami még várhat. Ha mindent teendőt sürgősként kezelsz, az ugyanis a krónikus stressz biztos receptje. Állítsunk fel fontossági sorrendet, és a kevésbé lényeges tennivalókat nyugodtan toljuk későbbre. Változtassuk az időt az ellenségünkből a barátunkká.
 • Teremtsünk magunknak énidőt a munkában is. Legyen az egy macskás videó megnézése, vagy a kedvenc albumunk hallgatása, a lényeg, hogy elsőre tervezzük meg, hogy úgy illeszkedjen napjainkba, hogy a feladataink közti üresjáratban nagy valószínűséggel tudjunk rá időt fordítani. Később, ha sikerül megszoknunk, ez már magától, tervezés nélkül is menni fog.
 • Ha agyunk még éjszaka is a munkán kattog, jó ötlet lehet kidolgozni egy esti rutint. Legyen az egy nyugtató tea, egy frissítő zuhany lefekvés előtt, vagy napi egy fejezet a kedvenc könyvünkből, a lényeg, hogy lelkünket nyugtató és rutinszerű cselekvés legyen. Ez segít majd szó szerint kikapcsolódni, és másnap egy pihentető alvás után energikusan kezdeni a napot.
 • Adjunk időt magunknak végiggondolni a folyamatokat. Ha folyamatosan egyik teendőt végezzük a másik után, hajlamosak lehetünk csak a részfeladatokat látni és elsiklani az összefüggések felett. Ha nem vagyunk hozzászokva, a tennivalóink mélyebb átgondolása időpocséklásnak tűnhet, pedig a komolyabb célok eléréséhez azok átlátása is elengedhetetlen.
 • Ne féljünk a szeretteinkre támaszkodni. A mélyen gyökerező szokások levetkőzése kemény dió, ezért minden segítségre szükségünk lehet benne, ne féljünk hát kérni és elfogadni a támogatást barátainktól és rokonainktól.  Egy támogató légkörben könnyebben kordában tartani rossz szokásainkat és megerősíteni a pozitív mintákat. Végső soron, ha nem látunk más utat, ne féljünk felkeresni egy szakértőt sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?