Nagy a bizonytalanság: az ilyen betegségben szenvedők 40 százalékát félrediagnosztizálják

Nagy a bizonytalanság: az ilyen betegségben szenvedők 40 százalékát félrediagnosztizálják

2021. február 28. 21:01

Minden huszadik ember érintett a 6.000 ismert ritka betegség valamelyikében. Épp ezért valószínűleg saját környezetünkben is akad ilyen személy. Az Eurordis - a ritka betegségekhez kapcsolódó betegszervezetek nemzetközi szövetsége - egy nemrég megjelent kutatásában arra jutott, hogy az emberek 8%-ának van olyan családtagja, aki valamilyen ritka betegségben szenved, vagy épp ő maga az érintett.

Valószínűleg mindannyian ismerünk olyan embert, aki valamilyen ritka betegségben szenved. Ezek a betegségek Földünk minden huszadik lakosát érintik, ami világszerte nagyjából 300 millió főt jelent. A ritka betegségek sokat rontanak az érintettek életminőségén, és orvosaik számára megnehezítik a diagnózis felállítását. A kutatók számára hatalmas feladatot jelent, hogy kezelés tekintetében rátaláljanak a helyes útra. Február 28-án ők is mind megemlékeznek a Ritka Betegségek Világnapjáról.

A ritka betegségek túlnyomó része genetikai eredetű, és ezek csaknem fele már gyerekkorban megnyilvánul. A ritka betegségekben érintett gyerekek 30%-a sajnos nem éri meg az 5. születésnapját. A legtöbb beteg életminősége a kezelés rendelkezésre álló lehetőségeitől és az orvostudomány fejlődésétől függ. Az Eurordis arra figyelmeztet, hogy "jelen pillanatban hatékony kezelés sajnos a ritka betegségek mindössze 5%-ában érhető el".

Néhány ilyen betegség csak vérplazmából készült gyógyszerekkel kezelhető, melyek tehát mesterségesen úton nem állíthatók elő. Ennélfogva a páciensek élete nagyban függ a plazmadonoroktól, ezért is olyan kivételes és fontos a vérplazma

- mondta el Dr. Nyerges Judit, a Takeda (a Vascular Plasma és a Sanaplasma) központok ügyvezető igazgatója. Magyarországon az immunvédekezési zavarral küszködő betegek éves gyógyszerellátottságához 40 ezer, a vérzékeny betegek éves plazmaadagjához pedig több mint félmillió donáció szükséges.

Évekbe telik, mire biztossá válik a diagnózis

A ritka betegségeknél az okozza a másik nagy gondot, hogy nehéz a helyes diagnózis felállítása. Mivel ezek nagyon "szokatlan" betegségek és rendkívül kevés beteget érintenek, ezért az orvosok többsége személyesen még csak nem is találkozik velük pályafutása során. Sőt, számos ritka genetikai és anyagcsere-betegség páciensenként eltérő tüneteket produkál, és ez a tény tovább bonyolítja a kórisme megállapítását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem minden beteg jut tehát időben hozzá a megfelelő diagnózishoz, ápoláshoz és - ha egyáltalán rendelkezésre áll - kezeléshez. A statisztikák szerint a beteget akár 8 specialista is megvizsgálja, mire felállítják a helyes diagnózist, és amíg ez nem történik meg, a páciens élete merő bizonytalanság. Átlagosan közel 5 év szükséges a helytálló diagnózis megállapításáig. Ráadásul az ilyen betegek nagyjából 40%-át ez idő alatt legalább egyszer félrediagnosztizálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?