Szlávik: az új fertőzöttek többsége fiatal, nincs szükségük kórházi kezelésre

Szlávik: az új fertőzöttek többsége fiatal, nincs szükségük kórházi kezelésre

2020. augusztus 14. 09:01

Az újabb fertőzöttek többsége teljesen tünetmentes, vagy enyhe tünetei vannak, így nem szorulnak kórházi kezelésre - ismertette Szlávik János. Az infektológus főorvos szerint egyelőre kevesebb idős beteg van, akit az intenzív osztályon kell kezelni. Arról is beszélt, hogy egyelőre meg lehet nyitni az iskolákat, de senki nem tudja mi fog történni egy hét múlva. Szlávik szerint az oroszok csak erőfitogtatásból jelentették be a kész vakcinájukat.

Hiába növekszik naponta harminc-negyvennel az új esetek száma, ez a kórházban kevésbé érzékelhető, tehát olyan új esetek vannak többségben, akik vagy teljesen tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel otthonaikban vannak

- nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Egyelőre jóval kevesebb idős beteg van, aki kórházba, intenzív osztályra kerül.

A szakember szerint a járvány elleni védekezés kulcsa, hogy a gócpontokat, mint amilyen Pápa lett, fel kell kutatni, szűrni kell, karanténintézkedéseket kell hozni és meg kell akadályozni, hogy ebből a gócból kitörjön a vírus.

Amíg ezt mi tudjuk csinálni, nincs ok aggodalomra

- hangsúlyozta. Csehországot hozta fel példaként, ahol naponta 200-300 új eset van, mégis zöld kategóriájú ország, mert ellenőrizni tudják  járványügyi szempontból a gócokat, amelyek a napi új eseteket adják.  Hozzátette, egyelőre elegendők a jelenlegi szigorító intézkedések.

Ahogy jelenleg a járványügyi helyzet áll, az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki nem tudja, mi lesz jövő héten vagy utána. Elképzelhető, hogy úgy járunk, mint Szlovákia, ahol már annyi eset van, mint márciusban, de ez még nem biztos.

Ugyanakkor nagyon kell figyelni arra, hogy ha valaki olyan országból jön, ahol nagyon magas a fertőzöttek száma, akkor tartsa be a karanténintézkedéseket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kitért az orosz vakcinára is, aminek a bejelentése őt a világűr meghódításáért folyatott orosz-amerikai harcra emlékezteti. "Erőfitogtatásnak érzem" - mondta az infektológus, aki szerint az orosz hatóságok túl korán, a tesztek lezárása előtt engedélyeztették ezt az oltóanyagot, és most úgy érzik, ők győztek. Osztja a tudományos világ véleményét arról, hogy ha az elmúlt néhány hétben kezdték meg a vizsgálat harmadik fázisát - a több ezer emberen placebo és valódi oltóanyaggal végzett kísérleteket -, azoknak nem lehet meg ennyi idő alatt az eredménye, és nem lehet ennyi idő alatt törzskönyvezni az oltóanyagot.

Egészen biztos, hogy ez egy előtörzskönyvezés, ami megelőlegezi a gyógyszer hatékonyságát - mondta. Az oltóanyagok tesztelésnek az a fázisa, ami még az oroszok - és a világ többi vakcinafejlesztője - előtt áll, több hónap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?