11 °C Budapest
Szlávik: az új fertőzöttek többsége fiatal, nincs szükségük kórházi kezelésre

Szlávik: az új fertőzöttek többsége fiatal, nincs szükségük kórházi kezelésre

2020. augusztus 14. 09:01

Az újabb fertőzöttek többsége teljesen tünetmentes, vagy enyhe tünetei vannak, így nem szorulnak kórházi kezelésre - ismertette Szlávik János. Az infektológus főorvos szerint egyelőre kevesebb idős beteg van, akit az intenzív osztályon kell kezelni. Arról is beszélt, hogy egyelőre meg lehet nyitni az iskolákat, de senki nem tudja mi fog történni egy hét múlva. Szlávik szerint az oroszok csak erőfitogtatásból jelentették be a kész vakcinájukat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Hiába növekszik naponta harminc-negyvennel az új esetek száma, ez a kórházban kevésbé érzékelhető, tehát olyan új esetek vannak többségben, akik vagy teljesen tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel otthonaikban vannak

- nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Egyelőre jóval kevesebb idős beteg van, aki kórházba, intenzív osztályra kerül.

A szakember szerint a járvány elleni védekezés kulcsa, hogy a gócpontokat, mint amilyen Pápa lett, fel kell kutatni, szűrni kell, karanténintézkedéseket kell hozni és meg kell akadályozni, hogy ebből a gócból kitörjön a vírus.

Amíg ezt mi tudjuk csinálni, nincs ok aggodalomra

- hangsúlyozta. Csehországot hozta fel példaként, ahol naponta 200-300 új eset van, mégis zöld kategóriájú ország, mert ellenőrizni tudják  járványügyi szempontból a gócokat, amelyek a napi új eseteket adják.  Hozzátette, egyelőre elegendők a jelenlegi szigorító intézkedések.

Ahogy jelenleg a járványügyi helyzet áll, az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki nem tudja, mi lesz jövő héten vagy utána. Elképzelhető, hogy úgy járunk, mint Szlovákia, ahol már annyi eset van, mint márciusban, de ez még nem biztos.

Ugyanakkor nagyon kell figyelni arra, hogy ha valaki olyan országból jön, ahol nagyon magas a fertőzöttek száma, akkor tartsa be a karanténintézkedéseket.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Kitért az orosz vakcinára is, aminek a bejelentése őt a világűr meghódításáért folyatott orosz-amerikai harcra emlékezteti. "Erőfitogtatásnak érzem" - mondta az infektológus, aki szerint az orosz hatóságok túl korán, a tesztek lezárása előtt engedélyeztették ezt az oltóanyagot, és most úgy érzik, ők győztek. Osztja a tudományos világ véleményét arról, hogy ha az elmúlt néhány hétben kezdték meg a vizsgálat harmadik fázisát - a több ezer emberen placebo és valódi oltóanyaggal végzett kísérleteket -, azoknak nem lehet meg ennyi idő alatt az eredménye, és nem lehet ennyi idő alatt törzskönyvezni az oltóanyagot.

Egészen biztos, hogy ez egy előtörzskönyvezés, ami megelőlegezi a gyógyszer hatékonyságát - mondta. Az oltóanyagok tesztelésnek az a fázisa, ami még az oroszok - és a világ többi vakcinafejlesztője - előtt áll, több hónap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06