Nem akarsz az orvosnál dekkolni? Így úszhatod meg a várólistákat

2017. május 24. 14:38

Már évek óta sokan panaszkodnak arra, hogy fontos műtétekre akár egy évnél hosszabb várólisták is vannak. Ezt persze nem mindenki szeretné megvárni, különösen, ha a várakozás mindennapos fájdalmakkal jár együtt. Ugyan a beavatkozások már magánkórházakban is elérhetők, azonban ennek igen borsos ára is van, amit kevesen tudnak zsebből kifizetni. Mutatjuk, hogyan fizetheted ki a műtétedet akár pár napon belül.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a műtéti várólisták hosszúak, egyes műtétekre sokszor több mint egy évet kell várni. Ha megnézzük az OEP Várólistát, akkor azt láthatjuk, hogy több olyan beavatkozást is találunk, aminél ténylegesen sokat kell várakoznia a betegeknek.

Egy gerincstabilizáló műtétre 431 napot kell várni, de a térd- vagy csípőprotézis operáció előtt állók is egy év körüli várakozással kalkulálhatnak. Persze sok múlik azon, hogy hol jelentkezik be valaki, egyes régiókban csak néhány napot kell várni a beavatkozásra, míg van, ahol 1,5 év múlva tudják csak elvégezni az operációt.

Érdekes egyébként, hogy szürkehályog műtétre több mint tízezren várnak, ami az egyik legjelentősebb tömeg, a várakozási idő mégis 3 hónap körül alakul csupán.

Hova menjek, ha nem akarok várni?

Egyre többen választanának magánklinikákat az állami egészségügy helyett és a várólistás műtéteknél valós alternatíva lehet a privát intézmény választása. Ennek viszont igen borsos ára van. A fenti példáknál maradtunk és megnéztünk néhány magánkórházat, mennyibe is kerülnek a műtétek.

A négy vizsgált kórház közül két intézményben végeznek nagy gerinc műtétet:

  • a Róbert Kórház 1,55 millió forintot kér egy teljes stabilizáló beavatkozásért,
  • míg a Duna Medical Centerben (DMC) 480 ezer forintot kérnek egy nagyműtétért (igaz, az árlista alapján nem derült ki, hogy ez pontosan mit takar).

A protézis műtéteket is igen borsos áron mérik, egy új térd 1,5 millió forintba kerül Dr. Rosenál és 1,4 millióba a DMC-ben. A csípőprotézisért is hasonló árat kérnek, 1,5 és 1,23 millió forint az áruk ezekben a kórházakban.

A jóval rövidebb várólistás szürkehályog műtét árát is megnéztük, a DMC átlagosan 308 ezer forintért végez ilyet (a beavatkozás típusától függően vannak kisebb eltérések), míg a Medicovernél már 140 ezer forintért megoperálhatnak bennünket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miből tudja ezt kifizetni az átlag magyar?

Három terméket érdemes megfontolni, ha műtétre van (vagy lesz) szükségünk:

  • Az egészségpénztári megtakarítás, amelynél a befizetéseink után 20 százalékos adójóváírást kaphatunk. Ehhez viszont nem árt rendszeresen félretenni, amiből összegyűlik annyi, amiből ki tudjuk fizetni a műtétet.
  • A műtéti térítést tartalmazó biztosítások is szóba jöhetnek. Önálló egészségbiztosítása a magyarok mindössze 1 százalékának van, és az életbiztosításhoz köthető kiegészítő műtéti térítés sem feltétlenül fedezi a kiadásokat.
  • Ugyan alapvetően arra bíztatunk mindenkit, hogy tegyen félre, vagy biztosítsa magát, azonban, ha nem így alakult, akkor kölcsönt is felvehetünk a beavatkozásra. Míg a fentieknél előre kell gondolkodni, addig a hitelnek megvan az előnye, hogy a váratlan helyzetekben is igényelhető. A személyi kölcsönök kamatai ráadásul jelenleg annyira alacsonyak, hogy most akár egy nem sürgősségi műtétre is érdemes lehet felvenni a hitelt, az igényelt összeg pedig az élethelyzetünkhöz igazítható.

Hova menjünk hitelért?

A Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, hogy melyik bank adja most a legolcsóbb személyi kölcsönöket. 1,5 millió forintos felevett összeggel, 5 éves futamidővel és 250 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel számoltunk (de a számlavezetést nem visszük a hitelnyújtó pénzintézethez).

Ez alapján a legolcsóbb a K&H kiemelt személyi kölcsöne 10,46 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) és 32 ezer forintos törlesztőrészlettel, a második Erste Most Extra egyébként forintra azonos havi részletet ígér 11,24 százalékos THM mellett, ennek oka, hogy a K&H nem számít fel kezdeti költséget, míg az Ersténél ez 15 ezer forint, amit a hitelösszegből vonnak le. A CIB Előrelépő törlesztőrészlete mindössze ezer forinttal magasabb és a THM is viszonylag kedvező, 11,73 százalékos.

Ha további kedvezményeket szeretnénk kapni, akkor érdemes lehet a számlavezetésünket is az adott bankhoz vinni. Így a legolcsóbb a Sberbank Fair Plusz, mindössze 7,74 százalékos THM-mel és 30 ezer forintos törlesztőrészlettel, a CIB Előrelépője is olcsóbb így, 8,17 százalékos a THM-e és 30 ezer forintos a havi részlet. A K&H kiemelt személyi kölcsön is olcsóbb, ha a számlavezetőnek választjuk a bankot, akkor 30 ezer forintos törlesztővel és 8,99 százalékos THM-mel is megkapjuk a hitelüket.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem