20 °C Budapest
Népbetegség tizedeli a magyarokat: leleplezték a nagy cukorbaj-titkot

Népbetegség tizedeli a magyarokat: leleplezték a nagy cukorbaj-titkot

2017. április 18. 14:37

Itt a tavasz, igazi színkavalkád vár a piacokon és az üzletek polcain. Érdemes bevásárolni friss gyümölcsből, egy új kutatás szerint ugyanis ezek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a diabétesz kialakulásának kockázatát.


Az Oxford Egyetem és a Kínai Orvostudományi Akadémia kutatásában ötszázezer kínait követettek figyelemmel hét éven át. Arra keresték a választ, milyen hatása van az egészségre a napi gyümölcsfogyasztásnak. Hogy miért épp kínaiak vettek részt a vizsgálatban? Mert világviszonylatban Kínában meglehetősen kevés friss gyümölcsöt fogyaszt a lakosság. A résztvevőket az ázsiai ország különböző területeiről választották ki, kérdőíves felmérés mellett személyes interjúk is készültek, és természetesen az évek során rengeteg vérvizsgálat és állapotfelmérés is történt.

Az eredmények megdöbbentőek. Azoknál, akik több friss gyümölcsöt fogyasztottak, kisebb eséllyel alakult ki cukorbetegség. Azoknál, akiknél már korábban diagnosztizálták a diabéteszt, a több friss gyümölcs elfogyasztásának hatására csökkent a betegséggel járó szövődmények kialakulása.

Kérdéseket vetett fel ugyanakkor az, hogy a legtöbb gyümölcsnek viszonylag magas a cukortartalma, és megkérdőjelezhető, milyen hatással vannak az érrendszeri betegségekben vagy cukorbetegségben szenvedők egészségére.

A friss gyümölcsnek rengeteg jótékony hatása van, és az csak egy városi legenda, hogy a cukorbetegeknek nem szabad enniük belőle

- jegyezte meg Dr. Emily Burns az Angol Diabétesz Szövetség kutatója. Mint mondta, a kiegyensúlyozott diéta jót tesz a szervezetnek, és segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget.

A kutatás során az is kiderült, hogy különösen érdemes almát, narancsot, körtét és bogyós gyümölcsöket fogyasztani, mert ezek fokozatosan növelik a vércukorszintet, míg a banán vagy a szőlő hirtelen vércukor-emelkedést okozhatnak.

Irány a piac!

Itthon is egyre többeket érint a cukorbetegség. A KSH adatai szerint míg 2003-ban a 19 évnél idősebbek 6,27 százaléka, 2015-ben már ugyanezen korcsoport 12,43 százaléka járt orvosnál diabétesz miatt. A betegség sok odafigyelést igényel és meglehetősen költséges is. Míg a 2-es típusú diabétesz általában diétával, mozgássással és tablettákkal jól kezelhető, addig az 1-es típusú diabétesznél az inzulintermelődés teljes hiánya áll fenn, vagyis a betegeknek inzulininjekciót kell adniuk maguknak. Tehát be kell szerezniük vércukorszintmérőt, ujjbegyszúró készüléket, tesztcsíkokat is. Még a támogatásokkal együtt is jelentős kiadásokkal járhat a betegség. Érdemes tehát mindent megtenni annak érdekében, hogy megelőzzük a diabétesz kialakulását és naponta enni néhány friss gyümölcsöt.

Ahogy azt fentebb írtuk, az almával vagy a körtével nem lőhetünk mellé, ráadásul ezek egész évben megtalálhatóak az üzletek polcain. Megnéztük,  hogyan alakult a két jótékony hatású gyümölcs ára Magyarországon az utóbbi időben.

Tavaly márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal emelkedett a KSH márciusi adatai szerint. A friss zöldségek ára 4,9, a gyümölcsöké 0,7 százalékkal nőtt egy év alatt. Az alma és a körte ára egyébként tavalyhoz képest csökkent.

Ha az elmúlt négy évet nézzük, az alma ára 2017. februárjában 225 forint volt, egy évvel korábban ilyenkor 233, 2015-ben 223, 2014-ben 224, 2013 februárjában pedig 244 forint volt kilója a KSH adatai szerint.

A körte ára is csökkent az elmúlt egy évben, tavaly februárban kilójáért még 589, idén 467 forintot kértek. A két gyümölcs egész évben beszerezhető az üzletek polcain, de lassan itt a málna, az egres és a ribizli-szezon is. Mutatjuk, mikor mi terem.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?