Szigorú szabály élesedett: mostantól nem szedhet bárki gombát az erdőben, mezőkön
Szigorítják a gombagyűjtés ellenőrzését az Őrség gazdag gombavilágának védelme érdekében.
Szigorítják a gombagyűjtés ellenőrzését az Őrség gazdag gombavilágának védelme érdekében.
Akár tapasztalt gombász vagy, akár laikusként gyűjtögetsz, érdemes próbára tenned a gombákkal kapcsolatos tudásod. Töltsd ki mai kvízünket, ismerd fel a gombákat képek alapján!
A pandémia idején sokan fedezték fel újra a természet közelségét, ezzel együtt a gombagyűjtés örömét. Azonban a gombagyűjtés nem veszélytelen. Nézzük meg, mit érdemes róla tudni.
A gombászás az egyik legnépszerűbb tavaszi szabadidős tevékenység – ám ha nem vigyázunk, csúnya vége lehet! Ismered a tavasz ehető, mérgező gombáit? Válaszold meg kérdéseinket!
Értékes, ehető gombák Magyarországon: mik a legjobb ehető tavaszi gombák, melyek az ehető erdei gombák tavasszal és melyek a mérgező gombák, nem ehető gombák tavasszal?
Az őzlábgomba, a magyar erdők és erdőszélek egyik legismertebb gombafaja, nemcsak hatalmas méretével, de egyedi ízvilágával is felhívja magára a figyelmet.
A koronavírus-járvány után megnőtt az érdeklődés a gombagyűjtés iránt, ami egyre szigorúbb szabályozást vonhat a maga után Svájcban.
A gombamérgezési események száma a tízszeresére emelkedett az átlaghoz képest! Nemcsak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt ételek is.
Óvatosságra inti a gombaszedőket a Budakeszi Vadaspark. A száraz nyár után a csapadékosabb ősz és az átlag feletti hőmérséklet kedvezett a gombáknak, hogy termőtesteket képezzenek.
A legtöbb gombász rókagombát, vargányát hajt, amiknek ha megnézzük a piaci árát, sokat lehet spórolni.
Kedvenc nyári/őszi gombánkat október végéig szedhetjük, éppen ezért, ha még nem éltünk a lehetőséggel, irány az erdő! Vigyázat: ilyenkor ingyen terem, ám a boltokban méregdrága!
A magyar erdők aranyaként is emlegetik a sárga rókagombát, amit nem csak gyűjtögetni nagy élmény. Mutatjuk, hogyan készíts belőle villantós sertésszűz-Wellingtont!
Kezdenek már előbújni a természetben az ízletes tavaszi gombák, ám olyan is van köztük, amit a mérgezőkkel is könnyű összekeverni.
Indul a tavaszi gombaszezon, a magyar erdők, mezők máris dúskálnak az ízletes gombákban: ezeket a fajtákat éri meg most gyűjteni, így készítsd el őket egyszerűen!
Az őszi erdőket járva számtalan gombafajjal találkozhatunk, ám ezek összegyűjtése és elfogyasztása korántsem veszélytelen, hiszen köztük mérgező fajták is előfordulhatnak.
Zacher Gábor toxikológus a megélhetési gombászás veszélyeire figyelmeztetett.
Az őszi hónapok során bőségesen rendelkezésünkre állnak az erdőben és a piacokon a Bakony szezonális kincsei: kedvenc erdei gombáinkból kiváló ételeket készíthetünk bakonyi módra.
Ősszel már javában szüretelhetjük a Bakony kincseit: mutatjuk, hogyan készülnek kedvenc ételeink bakonyi módra, milyen gombákat használjunk!
A júliusban tapasztalt heves esőzéseknek köszönhetően szinte megfeleződött a magyarok egyik kedvenc élelmiszerének az ára.
Mire figyeljünk, ha gombászni indulunk? Mit kezdjük a felesleggel, hogyan tudjuk tartósítani az erdei gombát? Mennyibe kerül most a piacon az erdei gombák királya, a vargánya?