15 °C Budapest
Budapest, 2022. április 29.A Fõvárosi Büntetés-végrehajtási Intézet, Budapest Fegyház és Börtön épületei a fõváros X. kerületében, a Kozma utcában.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Ők most a legkeresettebb bűnözők Magyarországon: vérdíj is van a gazemberek fején, veszélyesek

2023. június 3. 07:02

Az elmúlt három évben a magyar rendőrség által kifizetett legmagasabb összegű nyomravezetői díjkitűzés bruttó 500 000 forint volt - közölte a Pénzcentrum kérdésére az ORFK. Mint megtudtuk, a rendőrségi honlapon szereplő top 50-es körözési listát a különböző hatósági szervek iránymutatásai, javaslatai alapján szokták frissíteni, amikor ez indokolt. Jelenleg öt toplistás bűnöző fején van díjkitűzés: akad köztük embercsempész, csaló, ittas vezető és rabló is. Bár nem toplistás gazember, de legutóbb március végén tűztek ki 500 ezer forintos nyomravezezői díjat annak a férfinak az ügyében, aki kirabolt egy nagykanizsai dohányboltot.

A sajtó is rendre be szokott számolni arról, ha rendőrkézre kerül egy-egy toplistás magyar bűnöző, és a rendőrség honlapján is szerepel az épp aktuális, 50 legkeresettebb ember listája. Aki rendszeresen böngészi ezt, észreveheti, hogy sokan már hónapok, sőt akár évek óta ott vannak a toplistán.

Így felmerül a kérdés, hogy milyen gyakran frissül a legkeresettebb bűnözők listája. Az ORFK Kommunkiációs Szolgálata szerint a toplistára a rendőr-főkapitányságok, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szakmai irányítást ellátó szervezeti elemeinek javaslata alapján kerülnek fel a körözött bűnözők.

A toplista módosítása, frissítése az adott körözési eljárásban rendelkezésre álló adatok alapján a szakirányító szervek javaslatára történik

- válaszolták a Pénzcentrumnak.

Arról nem adtak tájékoztatást, hogy jelenleg hány díjkitűzés van érvényben Magyarországon, mivel ez folyamatosan változik: a honlap hírfolyama szerint is folyamatosan adják ki, illetve vonják vissza a különféle díjkitűzéseket. Bűnöző ellen legutóbb március végén adtak ki ilyet, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság 500 ezer forintot ajánlott fel annak, aki segít a nyomára bukkanni egy férfinak, aki fegyverrel rabolt ki egy nagykanizsai dohányboltot.

Mint most az ORFK-tól megtudtuk, az elmúlt három évben a rendőrség által kifizetett legmagasabb összegű díjkitűzés bruttó 500 000 forint volt. A nyilvántartásban szereplő legmagasabb összegű nyomravezető díj két esetben 10-10 millió Ft volt, melyek – az ismeretlen elkövetőkre tekintettel – konkrét személyekhez nem köthetők.

  • Az egyik esetben a nyomravezetői díjat a 2007. február 13-án hajnalban a Budapest XIII. kerület Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központ épülete ellen sorozatlövő fegyverrel elkövetett rongálás ügyében.
  • A másik esetben a díjat a 2014. január 13-án hajnalban elkövetett, Budapest XIII. kerület Lehel utcai bankfiók épületét megrongáló robbantásos merénylet miatt tűzte ki a rendőrség.

Ők most a toplistás körözött bűnözők

A legkeresettebb bűnözők listájában jelenleg öt ember ellen van díjkitűzés érvényben. Így 500 ezer forint nyomravezetői díj jár annak, aki bármilyen információval rendelkezik Bartos Nándor hollétéről. A '82-es születésű, bajai férfi ellen a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság adott ki közötést a Szegedi Törvényszék elfogatóparancsa alapján - üzletszerűen elkövetett embercsempészés, valamint hivatali visszaélés bűntett elkövetése miatt. Börtönbe kellett volna vonulnia, de ezt nem tette meg.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság 300 000 forint nyomravezetői díjat tűzött ki Fodor Szilárd ügyében. A Tatabányai Törvényszék Büntetés-végrehajtási csoportja elfogatóparancsot adott ki ellene, mivel a rá, 2019. szeptember 25-én sikkasztás miatt kiszabott 8 év börtönbüntetés letöltését nem kezdte meg.

200 ezer foront jár annak, aki érdemi információval rendelkezik Egri Norbert hollétéről. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság azért adta ki a körözést, mert a férfi ellen a Szekszárdi Törvényszék csalás valamint ittas járművezetés miatt elrendelt nemzeti, európai és nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szintén 200 ezer forint nyomravezetői díjat tűztek ki Török Zsolt ellen. Ellene a Szolnoki Rendőrkapitányság folytat körözési eljárást a Kecskeméti Törvényszék költségvetési csalás miatt elrendelt európai és nemzetközi elfogatóparancsa, a Nyíregyházi Járásbíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsa, a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség elfogatóparancsa, a Tatabányai Törvényszék BV. Csoport elfogatóparancsa és a NAV Észak-Alföldi Bűnügyi Igazgatóság Nyíregyháza elfogatóparancsa alapján.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 100 000 forint nyomravezetői díjat tűzött ki Géczi Péter ellen. A férfit a bíróság kifosztás bűntett és más bűncselekmények elkövetése miatt 3 év szabadságvesztés büntetésre ítélte. Ugyancsak a Szolnoki Törvényszék BV Csoportja bocsátott ki elfogatóparancsot, mert a férfit lopás miatt is 3 évre ítélték, de a börtönbe nem vonult be.

Nem éri meg átvágni a hatóságokat

Megkeresésünkre az ORFK Kommunikációs Szolgálata arra is felhívta a figyelmet, hogy egyáltalán nem éri meg hamis információkkal begyűjteni a nyomravezetői díjakat. Aki ugyanis ezt szándékosan, csak azért teszi, hogy a pénzhez hozzájusson, elköveti a hatóság félrevezetése bűntettét.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 271. §-a az alábbiak szerint rendelkezik a hatóság félrevezetésének bűntettéről.

  • 271. § (1) Aki hatóságnál büntetőeljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan – és a 268. § esete nem áll fenn –, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • (2) Aki hatóságnál szabálysértési, illetve fegyelmi jogkör gyakorlójánál szabálysértési, illetve fegyelmi eljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan - és a 269. § esete nem áll fenn -, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • (3) Aki hatóságnál egyéb hatósági eljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan és a 269. § esete nem áll fenn -, elzárással büntetendő.

A rendőrségi válaszban hivatkozott paragrafusok a hamis vád bűntettére is utalnak. Ebben az esetben az ügy súlyosságának függvényében akár 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik az elkövetőt. 

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem