Mit tehetnek a MÁV-os ügyfelek? - Hogyan éljük túl a botrányt?

Pénzcentrum
2008. április 14. 12:00

Az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai biztosítási botránya bontakozott ki az elmúlt napokban. Egyre több "csontváz" kerül elő a szekrényből a MÁV Általános Biztosító Egyesülettel kapcsolatban. Az egész néhány napja kezdődött egy PSZÁF határozattal, majd ezt követően milliárdos csalásra derült fény és letartóztatások következtek. Az egyesület ügyfelei - és egyben tulajdonosai - pedig várhatják, hogy sorsukról Felügyeleti biztosok döntsenek.

"Dicső múlt"

A tartalékok csökkenése miatt indított eljárást a PSZÁF a MÁV ÁBE ellen, valamint kezdeményezte a vezető matematikus és az egyesület első emberének felmentését is. A határozatában kötelezte az egyesületet, hogy állományát adja át más piaci szereplőknek, vagy töltse fel tartalékait. Ez utóbbit természetesen a tulajdonosoknak kellene befizetniük, mivel egyesületről van szó, ezért az ügyfelek egyben tulajdonosok is.

A határozat megjelenésekor Kiss Bálint, a MÁV vezetője, hevesen tiltakozott az abban foglaltak ellen és elutasította vádakat. Összeesküvésről és lejárató kampányról beszélt, mivel nem vettek a részt az aktív kárrendezésben és alacsony díjaik is sokaknak "csípte a szemét".

Néhány nappal később azonban egy új szereplő kapcsolódott a történetbe. A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai milliárdos csalás nyomaira bukkantak. A hatóság állítása szerint az érintettek több, különböző úton végrehajtott átutalással csaknem egymilliárd forintot vontak ki az ügy gyanúsítottainak közreműködésével a MÁV ÁBE-ből magánszemélyek bankszámláira, majd azzal sajátjukként rendelkeztek. Állítólag egy új cég gründolását szervezték, amibe átmentették volna a MÁV állományát.

Múlt hét pénteken a Vám- és Pénzügyőrség (VP) őrizetbe vette az egyesület első számú vezetőjét és további gyanúsítottakat sikkasztás és pénzmosás bűncselekményének alapos gyanúja miatt. Az eredetileg négy őrizetbe vett személy száma szombatra hat főre bővült, közülük négy esetében tartotta indokoltnak a bíróság a fogva tartás meghosszabbítását, míg a másik két gyanúsított esetében házi őrizetet rendelt el.

Az alkuszok a PSZÁF határozat hatálybalépésekor felfüggesztették a MÁV termékeinek forgalmazását, azonban a javító partnerek, már nem tudták ennyire egyszerűen lezárnia a kapcsolatot. Sokuk késedelmes fizetésekről, elnyúló adminisztrációról és nehézkes ügyintézésről panaszkodik. Az egykori névadó vasúttársaság is elhatárolódott az egyesülettől, igaz, a névhasználati per már az ügy kirobbanása előtt kezdetét vette.

Pedig a Felügyelet már többször felszólította az Egyesületet, hogy a személyi és tárgyi feltételeket biztosítsa az állomány megfelelő kezeléséhez. És Felügyeleti Biztosok is meglehetősen állandó vendégek voltak a MÁV-nál. Ennek ellenére "kipukkadt a lufi"

És itt még közel sem ért véget a történet. Most sokan hihetnék azt, hogy az állítólagosan elsikkasztott összeg megfelel a technikai tartalékban kimutatott hiánnyal. Hát nem. Egy régi Besenyő Pista bácsi mondás szerint: "vagy egy kicsit kevesebb, vagy egy kicsit több, vagy sokkal kevesebb, vagy sokkal több, vagy pont ugyanakkora..." A pontos eltért most még nem lehet tudni.Tehát, lesz feladata bőven annak a három kirendelt Felügyeleti Biztosnak, aki megpróbálja felderíteni a tényleges hiányt és megpróbálja megszervezni az állomány átruházást. Azonban nem biztos, hogy kapkodni fognak a MÁV-os ügyfelek után...

Kérem, tegyék meg tétjeiket!

Az egyesületnél jelenleg mintegy 200 ezer szerződést kezeltek, a kgfb-ből származó díjbevételük, pedig 6 milliárd forint volt. Ezek alapján sokan gondolhatnák úgy, hogy szinte bármelyik piaci szereplő kapkodna egy ekkora ügyfélbázis után.

Azonban a számok bűvöletéből kilépve érdemes inkább a ügyfélportfólió minőségét, a tartalékokat és a futó konstrukciók árazását vizsgálnunk. Kezdjük ez utóbbival!

A MÁV termékei jelentősen alulárazottak, kiváltképpen az állomány kockázatosságát tekintve. Az egyesület ennek köszönhette, hogy évről-évre sokan választották őket, de ennek köszönhette a folyamatos PSZÁF ellenőrzéseket is. És valahol ezen bukott meg a jelenleg előzetesben lévő emberek mutatványa is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanis az alacsony díjszintek és a kockázatos ügyfélbázis (erről még később lesz szó) egy fokozott tartalékképzést és egy stabil adminisztrációs rendszert követelt volna meg. Jelenleg egyikről sem beszélhetünk a MÁV esetében. A kalkulált díjak közel sem fedezték a biztonságos működést és az állandó fizetőképességet (ezt támasztják alá a javítóműhelyek több száz millió forintra rúgó követelései is). Ezért figyelte olyan kitartóan a PSZÁF a tartalékokat s ezért indult eljárás.

Az utolsó értékelési szempont pedig az ügyfélállomány kérdése. Az egyesület díjtételeivel egyértelműen a magas díjérzékenységű, főleg fiatal, fővárosi ügyfeleket célozta meg. Tehát a működésének 6 éve alatt sikerült egy - biztosítási szempontból - igen kockázatos portfóliót összeraknia, amelyhez egy jelentős tartalékhiány is párosul.

Valamint további kérdés még az is, hogy egy esetleges állományátvételt követően, az átszerződéses időszakban az ügyfelek hány százaléka vándorolna el egy jobb díj reményében? És megéri most átvenni egy állományt, ha néhány hónap múlva bárki elcsábíthatja őket?

Ezen tények alapján már megkérdőjelezhető, hogy sikeres lesz az állomány átruházása.

Azonban, ha nem csak az érem egyik oldalát vizsgáljuk, akkor bizony találunk a piacon olyan piaci szereplőt, akinek nem jönne rosszul az állomány, még a fent említett kockázatok felvállalása mellett sem. Akár az őszi kampány során jelentős állományt vesztő szereplőket, akár a nemrégiben belépő és piacot szerezni kívánó biztosítókat vesszük górcső alá, vagy egy új terméket piacra dobó egyesületet vizsgáljuk, találunk olyanokat, akiknek mind a rendszerük, mind a tartalékaik és termékárazási politikájuk alkalmas lehet arra, hogy átvegyék az ügyfeleket, és kihasználják a portfólióban rejlő potenciált.

Mit tehetünk ügyfélként?

Mielőtt megválaszolnánk ezt a kérdést szögezzük le, hogy mit ne tegyünk. Ne gondoljuk azt, hogy a kipattant botrány miatt nem kell tovább fizetnünk a már megkötött biztosítási szerződés díját!

Amennyiben egy piaci szereplő úgy gondolja, hogy átveszi az állományt, jelenlegi ügyfeleiknek lehetőségük lesz egy 30 napos felmondási- és átkötési időszakra. Amennyiben ezzel a lehetőséggel nem élnek, akkor automatikusan az új társasághoz kerülnek. Ebben az esetben azonban nem változnak jelenlegi díjak, egészen az őszi díjhirdetési időszakig.

Abban az esetben, ha nem akad a piacon olyan szereplő, aki átvállalja az ügyfeleket, akkor a kártalanítási számla terhére kell működtetni az állományt a kampány végéig. Ezt a számlát a MABISZ kezeli, a számla fedezetét pedig a szövetség tagjainak hozzájárulása fedezi.

A botrány az ügyfelek mellett érzékenyen érinti az egész hazai biztosítási szektort, különösképpen az egyesületeket. Valamint a MÁV ÁBE dolgozói sincsenek most könnyű helyzetben, számukra reményt jelenthet egy esetleges átvétel, ugyanis az az átvevő félénél mindenképpen egy személyi bővítést is igényel majd.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 21:26
A Media1.hu információi szerint bírósági pereket indított nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök min...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 2. 19:59
Egy vásárlásom volt a hónapban, megdupláztam a Leggett & Platt csomagomat. Elemeztem a céget előtte,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem