13 °C Budapest
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer

Zalatnay-botrány: hány konyakmeggyet kell enni ahhoz, hogy elvegyék a jogosítványt?

2023. április 12. 16:02

Ittas vezetés miatt bevonták Zalatnay Sarolta jogosítványát, de állítása szerint csupán konyakmeggyet evett, ezért jelzett be a szonda. Valóban csak az édesség miatt került bajba az énekesnő, vagy csak kifogást keresett? Egyáltalán be lehet rúgni a konyakmeggytől, tényleg kimutatja a szonda? Ennek jártunk most utána.

Pár szem konyakmeggy miatt vonták be Zalatnay Sarolta jogosítványát, legalábbis az énekesnő azt állítja, nem ült ittasan a volán mögé. Mint elmondta, egy szülinapi buliban evett az alkoholos édességből, a rendőrök hazafelé megállították, és azonnal bejelzett a szonda. A jogsiját végül hét hónapra vonták be, és ahogy ilyenkor szokás, utóképzésre is el kellett mennie, hogy visszaszerezze azt. Hiszen, ha valakinek fél évnél hosszabb időre veszik el a jogsiját, az nem kapja vissza automatikusan, kötelező képzésre kell mennie, szigorú vizsgával.

De tényleg elvehetik a jogsiját annak, aki pár konyakmeggy után a volán mögé ül? A történet nem ilyen egyszerű. Hiszen egyfelől a Btk. szerint az ittas vezetés esetében az elfogyasztott ital mennyiségének függvényében vagy szabálysértésként, illetve közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegésként vagy bűncselekményként szankcionálják.

Viszont 0,1 alatti lég, és 0,2 alatti véralkohol szintnél nem bizonyítható az alkoholfogyasztás, nem is büntet érte a rendőr, mert hiába a záró tolerancia, a szervezetünk magától is előállíthat olyan vegyületeket, amitől bejelez a szonda - például, ha aszalt vagy érett gyümölcsöt eszünk. Úgyhogy Zlatnaynál vélhetően ennél magasabbat mutatott a műszer.

Az énekesnő pénzbírságot is kaphatott a jogsi elvétele mellé, minimum 30 ezer forintot. Azonban a véralkoholszintje még nem lépte át a bűncselekmény határát: ha az érték 0,5 ezrelék alatt van, akkor az illető megússza pénzbüntetéssel, és 6-12 hónapra elvesik a jogosítványát. Efölött már bűncselekményről beszélhetünk, aminél hosszabb időre ugorhat a jogsi (akár végleg is), és a pénzbüntetési tétel is magasabb.

Óvakodjunk a konyekmeggytől?

Gerbeaud Emil cukrászmester remekműve gyakori kibúvó az ittas vezetés alól, de vajon tényleg érdemben befolyásolja az alkoholszintünket pár szem konyakmeggy? Annyi biztos, hogy a legtöbb konyakmeggy alkoholtartalma legfeljebb 5% (V/m), ami valóban gyakorolhat valamennyi hatást a szervezetünkre, de ez pár szem esetén igen csekélynek mondható. Főképp, ha eszünk is mellé valamit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábban a vezess.hu tesztelte le, mit is okoz a konyakmeggy: mint kiderült, néhány darabtól nemhogy berúgni nem lehet, de a szonda sem mutatja ki. A műszer csak akkor jelzett be, amikor a tesztalany fogain és a szájában maradt még némi csokoládés konyak, de ez pár perc után elillan.

Viszont a femina.hu tesztje más eredményt hozott, náluk 4 szem édesség elfogyasztása után 0,5 ezreléket mutatott a szonda, és még tíz perccel később is 0,4-et fújtak. Úgyhogy ők arra jutottak, valóban érdemes várni egy bő fél órát konyakmeggyezés után mielőtt autóba ülnénk. Persze az alkohol lebontásának ideje nagyban függ a testalkatunktól, és attól is, éhgyomorra nyomtuk-e be az édességet.

Összességében tehát nem lehet megállapítani, hogy Zalatnay Sarolta tényleg csak a konyakmeggy miatt fújt pozitívat a szondán, vagy csak kifogás volt az alkoholos édesség. Mindenesetre nem érdemes kockáztatni a jogosítványunkat, inkább az esélyét se adjuk meg annak, hogy pozitív legyen az alkoholteszt. Konyakmeggyezés után inkább várjunk egy kicsit, együnk vagy igyunk még valamit (persze, nem alkoholt), mielőtt a volán mögé ülnénk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem