Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer

Zalatnay-botrány: hány konyakmeggyet kell enni ahhoz, hogy elvegyék a jogosítványt?

2023. április 12. 16:02

Ittas vezetés miatt bevonták Zalatnay Sarolta jogosítványát, de állítása szerint csupán konyakmeggyet evett, ezért jelzett be a szonda. Valóban csak az édesség miatt került bajba az énekesnő, vagy csak kifogást keresett? Egyáltalán be lehet rúgni a konyakmeggytől, tényleg kimutatja a szonda? Ennek jártunk most utána.

Pár szem konyakmeggy miatt vonták be Zalatnay Sarolta jogosítványát, legalábbis az énekesnő azt állítja, nem ült ittasan a volán mögé. Mint elmondta, egy szülinapi buliban evett az alkoholos édességből, a rendőrök hazafelé megállították, és azonnal bejelzett a szonda. A jogsiját végül hét hónapra vonták be, és ahogy ilyenkor szokás, utóképzésre is el kellett mennie, hogy visszaszerezze azt. Hiszen, ha valakinek fél évnél hosszabb időre veszik el a jogsiját, az nem kapja vissza automatikusan, kötelező képzésre kell mennie, szigorú vizsgával.

De tényleg elvehetik a jogsiját annak, aki pár konyakmeggy után a volán mögé ül? A történet nem ilyen egyszerű. Hiszen egyfelől a Btk. szerint az ittas vezetés esetében az elfogyasztott ital mennyiségének függvényében vagy szabálysértésként, illetve közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegésként vagy bűncselekményként szankcionálják.

Viszont 0,1 alatti lég, és 0,2 alatti véralkohol szintnél nem bizonyítható az alkoholfogyasztás, nem is büntet érte a rendőr, mert hiába a záró tolerancia, a szervezetünk magától is előállíthat olyan vegyületeket, amitől bejelez a szonda - például, ha aszalt vagy érett gyümölcsöt eszünk. Úgyhogy Zlatnaynál vélhetően ennél magasabbat mutatott a műszer.

Az énekesnő pénzbírságot is kaphatott a jogsi elvétele mellé, minimum 30 ezer forintot. Azonban a véralkoholszintje még nem lépte át a bűncselekmény határát: ha az érték 0,5 ezrelék alatt van, akkor az illető megússza pénzbüntetéssel, és 6-12 hónapra elvesik a jogosítványát. Efölött már bűncselekményről beszélhetünk, aminél hosszabb időre ugorhat a jogsi (akár végleg is), és a pénzbüntetési tétel is magasabb.

Óvakodjunk a konyekmeggytől?

Gerbeaud Emil cukrászmester remekműve gyakori kibúvó az ittas vezetés alól, de vajon tényleg érdemben befolyásolja az alkoholszintünket pár szem konyakmeggy? Annyi biztos, hogy a legtöbb konyakmeggy alkoholtartalma legfeljebb 5% (V/m), ami valóban gyakorolhat valamennyi hatást a szervezetünkre, de ez pár szem esetén igen csekélynek mondható. Főképp, ha eszünk is mellé valamit.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban a vezess.hu tesztelte le, mit is okoz a konyakmeggy: mint kiderült, néhány darabtól nemhogy berúgni nem lehet, de a szonda sem mutatja ki. A műszer csak akkor jelzett be, amikor a tesztalany fogain és a szájában maradt még némi csokoládés konyak, de ez pár perc után elillan.

Viszont a femina.hu tesztje más eredményt hozott, náluk 4 szem édesség elfogyasztása után 0,5 ezreléket mutatott a szonda, és még tíz perccel később is 0,4-et fújtak. Úgyhogy ők arra jutottak, valóban érdemes várni egy bő fél órát konyakmeggyezés után mielőtt autóba ülnénk. Persze az alkohol lebontásának ideje nagyban függ a testalkatunktól, és attól is, éhgyomorra nyomtuk-e be az édességet.

Összességében tehát nem lehet megállapítani, hogy Zalatnay Sarolta tényleg csak a konyakmeggy miatt fújt pozitívat a szondán, vagy csak kifogás volt az alkoholos édesség. Mindenesetre nem érdemes kockáztatni a jogosítványunkat, inkább az esélyét se adjuk meg annak, hogy pozitív legyen az alkoholteszt. Konyakmeggyezés után inkább várjunk egy kicsit, együnk vagy igyunk még valamit (persze, nem alkoholt), mielőtt a volán mögé ülnénk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem