Masked man using a screwdriver to brake into a car at night

Friss bűntérkép: itt lopják el, törik fel a legtöbb autót Budapesten

2022. május 23. 10:05

Csökkenő tendenciát mutat az autófeltörések és gépkocsilopások száma Budapesten, amiben a járvány is közrejátszhatott. A statisztikák alapján megnéztük, melyik kerületekben törték fel, lopták el a legtöbb autót a fővárosban. A rendőrség szerint bár nincs ellophatatlan autó, de sokat tehetünk a biztonság érdekében. A gépkocsifeltörések pedig sokszor az áldozat hanyagságára vezethetőek vissza: a bűnözők minden kínálkozó alkalmat megragadnak.

Évről évre csökken a fővárosban az autólopások és gépkocsifeltörések száma a hatóságok adatai alapján: mialat 2010-ben még 3343 autót loptak el Budapesten, 2020-ban pedig már csak 143 ilyen esetet jelentettek - persze, ebben jócskán közrejátszhat az, hogy abban az évben rengetegen otthon ültek a járvány miatt. Az esetszám 2019-hez képest is a felére esett vissza.

Hasonló csökkenés látható a gépkocsifeltöréseknél is: míg a járvány első évében 710 ilyen bűncselekmény történt Budapesten, addig 10 évvel korábban még 6475 autót törtek fel. Ugyanakkor itt nem olyan látványos a visszaesés az utolsó járványmentes évhez képest: "csak" bő 200 darabbal csökkent egy év alatt az esetszám.

Az autólopások számának csökkenése nem csak a karanténra, de vélhetően más járványügyi intézkedésekre, hatásokra is visszavezethető. Szigorítottak a határellenőrzésen az EU-n belül is, így például nehezebb volt külföldre csempészni az ellopott gépjárműveket - akár egyben, akár alkatrészekre bontva. Emellett a feketepiacos alkatrészek iránt is csökkenhetett a kereslet, hiszen egész Európa otthon kuksolt, ergo az autók sem igen jártak, így kevesebb eséllyel romlottak el, törtek össze.

Visszatérve a budapesti bűncselekményekhez: 2020-ban a legtöbb autót a XI. kerületben törték fel (86 darabot), második helyen a XIV. áll, 69-cel, a dobogó harmadik fokán pedig Óbuda-Békásmegyer áll 56 esettel.

Ezzel szemben a XVI. kerületben csak 5 ilyen bűncselekmény történt, a XXIII. kerületben 7, Terézvárosban pedig 8 gépkocsifeltörést jelentettek abban az évben.

Autófeltörések tekintetében a dobogó ugyanígy áll: első Újbuda 17 esettel, utána Zugló 16-tal és a III. kerületben és a XVIII. kerületben pedig 14 gépkocsilopást jelentettek. Az V., a VII. és a XV. kerületben ezzel szemben egy ilyen eset sem történt, Ferencvárosban egy autót vittek el, a XII. kerületben 2-őt, a XXIII.-ban pedig hármat.

Ezeket a kocsikat lopják leginkább Magyarországon

Mint korábban megírtuk, a 2020-as adatok alapján a Ford, az Opel, a Suzuki, a Volkswagen és a Renault modelljeit vitték leginkább a bűnözők.

A két másik német prémiummárka, a BMW és az Audi autóit kevésbé lopták abban az évben, mint 2019-ben, ám a leglátványosabban a Toyoták iránti érdeklődés esett vissza a tolvajok körében: tavalyelőtt 32 darabot tulajdonítottak el, míg 2020-ban kevesebb mint harmadát, kilencet.

Sokat tehetünk ellene!

A rendőrség gyakorta felhívja a figyelmet arra, hogy zerint nincs ellophatatlan gépjármű, azonban a tulajdonosoknak érdemes mindent megtenni tulajdonuk védelme érdekében. Hatásos megelőzési módszer lehet, hogy a gyári riasztón kívül, egyéni védelmi rendszert építtetnek az autóba. A korszerű mechanikai eszközök közül a különféle kormány-, pedál- és sebességváltó zárak alkalmazásával nagyfokú védettség érhető el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Javasoljuk az autótulajdonosoknak, hogy mindig zárják be az ajtókat, húzzák fel az ablakokat, vegyék ki az indítókulcsot, valamint kapcsolják be a riasztót. Kiszállás után mindig ellenőrizzék a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó működésbe lépését

- írták korábban a Pénzcentrumnak, majd hozzátették, hogy a XXI. század technikai vívmányai közül a műholdas navigációs rendszerek használata is megnehezíti az elkövetők dolgát.

Az autófeltörésekkel kapcsolatos tájékoztató pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy

nem tudni, milyen lehetőségre csapnak le a tolvajok, ahol alkalom kínálkozik, ott el is követik a bűncselekményt!

A hatóságok szerint sokszor a tulajdonosok magatartása is hozzájárul a sikeres gépkocsifeltöréshez: ezért mindig zárjuk és riasszuk be az autót, még akkor is ha csak rövid időre szállunk ki - sőt, még akkor is érdemes zárni a kocsit, ha garázsban, udvarban parkolunk! Fontos mindig ellenőrizni, hogy az ajtók rendesen bezáródtak-e, előfordulhat, hogy a központi zár nem jól működik. 

A kivilágítatlan, kisebb gyalogos- és járműforgalmú, vagy elhagyatott területen hagyott járművek gyakrabban válnak bűnözők célpontjává. Ezért ha nincs lehetőségünk udvarban, garázsban parkolni, akkor éjszakára mindig álljunk jól megvilágított helyre, és figyelhetjük, hol vannak térfigyelő kamerák a környéken.

Nagyot tévedünk, ha azt hisszük, hogy értékeink biztonságban vannak az első ülés mögött, vagy hátul letakarva: ugyanis a tolvajok legelőször ezeken a helyeken keresik a szajrét! A rendőrség ezért azt tanácsolja, hogy:

  • Ne hagyjon értéket gépkocsijában, az autó nem biztonságos tárolóeszköz!
  • Üres táskát sem szabad a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit. A gépkocsi feltörése a bosszúságon túl jelentős anyagi kárt is jelent.
  • Személyes iratait és a jármű okmányait soha ne tartsa a személygépkocsiban! Ezek megszerzése további visszaélésekre adnak lehetőséget.
  • Ha a vásárlást követően az árucikkeket az autójában csak látható helyre tudta bepakolni, ne hagyja járművét őrizetlenül!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06